Forum
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Derde Kamer » De Europese Unie
Ga
Zoeken:

Onderwerp: De Europese Unie
Maker: 343Bekeken: 1681
Status: InactiefBerichten: 3
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 9 mei 2011 15:51
Citaat:
Denen willen weer controle bij Duitse grens

Bron: Parool.nl

Bij een tocht vanuit Duitsland naar Denemarken kunnen mensen binnenkort waarschijnlijk weer een grenscontrole verwachten. De rechtspopulistische partij DVP, die gedoogsteun geeft aan de minderheidsregering, heeft maandag op haar website opgeroepen tot herinvoering.

Bij de Duits-Deense grens moeten opnieuw grenshokjes en grenswachten verschijnen. De verscherpte controles moeten ook in de trein gelden. 'Dan komen er minder Oost-Europese criminelen, minder wapens en minder drugs over de grens', zei een woordvoerder van de partij.

De controles moeten de georganiseerde criminaliteit helpen bestrijden, stelt de Deense Volkspartij op haar website. De partij heeft in het weekeinde onderhandeld met de Conservatieve minister Lars Barfoed van Justitie. 'We zijn op de goede weg en zullen snel een oplossing vinden', zei Barfoed. De DVP staat bekend om haar strikte beleid voor buitenlanders. De partij krijgt elk jaar haar zin met voorstellen daartoe, in ruil voor instemming met de begroting.

De grenscontroles zijn recentelijk in Europa weer sterk in de aandacht gekomen op verzoek van Frankrijk. De Franse president Nicolas Sarkozy staat in eigen land onder druk van de groeiende populariteit van het Front Nationaal van leidster Marine Le Pen. Hij maakte bezwaar tegen de komst van Tunesische vluchtelingen, die van Italië toestemming hadden gekregen om Europa binnen te komen. Frankrijk overtuigde de Europese Commissie daarna om grenscontroles onder bepaalde omstandigheden toe te staan.

De Nederlandse marechaussee heeft bij controles van bussen en treinen bij de landsgrenzen extra aandacht voor Tunesische vluchtelingen.

De laatste jaren hebben veel Europese landen juist gewerkt aan het afschaffen van grenscontroles. Het zogeheten Schengengebied voor vrij verkeer telt nu 25 landen, waaronder Denemarken, Duitsland en Nederland. 'Schengen' werd in 1985 opgericht op een boot bij het Luxemburgse drielandenpunt bij het dorpje Schengen. Tot het gebied behoorden aanvankelijk alleen de Benelux, West-Duitsland en Frankrijk.


Citaat:
'Nederland wordt gepiepeld'

Bron: Spitsnieuws.nl

Oud-minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking vindt dat Nederland is geschoffeerd. Hij zei dat in Tros Kamerbreed, omdat minister Jan Kees de Jager (Financiën) niet is uitgenodigd voor een Europees topoverleg over de financiële problemen van EU-land Griekenland. Oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer was het met Koenders eens.

De ex-NAVO-baas: "Dit is verkeerd, je moet alle ministers van de eurozone uitnodigen." Het tweetal was het erover eens: de premier, de minister en De Jager zelf moeten actie ondernemen, en de zaak eens even goed aankaarten. Koenders: "Ik zou het hoog opspelen." Nederland legt een aanzienlijk bedrag in om Griekenland uit de economische misère te helpen.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 9 mei 2011 23:41
'Wél betalen, niet bepalen' kopte het AD vanochtend ook al op de situatie van dit topoverleg. Ben het daar wel mee eens al was het wel een overleg waarbij geen beslissingen werden genomen. Maar alsnog moet Nederland dat een aanzienlijk bedrag geeft (5 miljard) gewoon bij dat topoverleg uitgenodigd worden.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 13 jun 2011 13:01
Citaat:
EU dringt aan op verdere hervormingen Turkije

Bron: De Telegraaf

De uitslag van de verkiezingen in Turkije opent de weg voor het versterken van de democratische instituties en voor de verdere modernisering van het land in lijn met de Europese waarden en normen. EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie hebben dat maandag aan de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan geschreven. Diens AKP werd zondag de grote winnaar bij de Turkse verkiezingen.

„We zijn ervan overtuigd dat de komende periode nieuwe mogelijkheden biedt voor verdere hervormingen, inclusief het werk aan een nieuwe grondwet”, schrijven Van Rompuy en Barroso. Ze dringen daarbij aan op breed draagvlak en een geest van dialoog en compromis. Het vertrouwen tussen Turkije en de EU-landen kan zo worden versterkt.

Zondagavond kwam Ria Oomen, de Turkije-rapporteur van het Europarlement, met een vergelijkbare boodschap.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Zo 3 jul 2011 01:05
Groen licht voor 12 miljard voor Griekenland

BRUSSEL - De ministers van Financiën van de eurolanden hebben zaterdag tijdens een teleconferentie het licht op groen gezet voor een lening van 12 miljard euro aan Griekenland. Het betreft de vijfde tranche van een bedrag van 110 miljard dat de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Griekenland vorig jaar toezegden.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft dat bekendgemaakt. Hij noemde het „een goede zaak” dat zowel de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank als het IMF heeft bevestigd dat Griekenland weer op schema is. Het Griekse parlement ging donderdag akkoord met een omvangrijk bezuinigings- en hervormingspakket van de regering-Papandreou van, inclusief de privaterisering van staatsbedrijven, 78 miljard. „Nu is het aan de Grieken om de komende maanden te laten zien dat ze de maatregelen ook daadwerkelijk doorvoeren”, aldus De Jager. „Het IMF zal dat ook nauw controleren.”

Het IMF moet formeel nog instemmen met de nieuwe tranche van 12 miljard voor de Grieken. Dat gebeurt naar verwachting komende vrijdag. Van de totale lening van 110 miljard komt 80 miljard voor rekening van de EU, terwijl het IMF 30 miljard bijdraagt.

Griekenland kan door het bedrag van 12 miljard weer enkele maanden aan zijn verplichtingen voldoen. In het najaar heeft Athene nieuw geld nodig.

De EU praat ook nog steeds over een tweede lening voor Griekenland. Ingewijden verwachten niet dat de euroministers op 11 juli, als ze elkaar in Brussel ontmoeten voor regulier beraad, al een besluit nemen hierover. Waarschijnlijk gebeurt dat pas in september. Het is de bedoeling dat ook banken en andere private financiers meebetalen aan de tweede lening. Minister De Jager heeft herhaaldelijk onderstreept dat zij „een substantieel deel” op tafel moeten leggen.

Hoe groot de tweede lening wordt, is nog niet bekend. Volgens onbevestigde geruchten gaat het om zo'n 80 miljard, waarvan circa 25 miljard voor rekening van de private sector zou moeten komen.

Bron: Telegraaf.nl
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.985.072 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Derde Kamer » De Europese Unie
Ga
Zoeken: