Forum
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Derde Kamer » Ratko Mladic
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Ratko Mladic
Maker: AFCAKatwijkBekeken: 1723
Status: InactiefBerichten: 3
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
AFCAKatwijk


Geregistreerd: 01-04-2009
Forum berichten: 1903
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Gestopt
Geplaatst: Di 31 mei 2011 19:57
[size=150">Mladic geland op Rotterdam Airport[/size">

Ratko Mladic is aangekomen op Rotterdam Airport. Vanuit daar zal hij naar het Joegoslaviëtribunaal in Scheveningen worden gebracht. De aankomst wordt wereldwijd gevolgd. Zowel in Rotterdam als in Scheveningen heeft een grote schare journalisten en belangstellenden zich verzameld.


Op Rotterdam Airport zijn rond zes uur vanavond twee politiehelikopters geland en er is speciale politie aanwezig van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding om Mladic op te wachten.

De Servische minister van Justitie Snezana Malovic maakte vanmiddag bekend dat Mladic zou worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal. "De overdracht van Mladic aan het tribunaal in Den Haag is begonnen", zei ze in Belgrado na het tekenen van het bevel tot overdracht.

"Door het overdagen van Mladic aan Den Haag heeft Servië voldaan aan zijn internationale en morele plichten", zei de minister. "We hebben bewezen dat we onze beloftes nakomen."
Genocide

Eerder vandaag verwierp de rechter het hoger beroep dat de Bosnisch-Servische oud-generaal tegen zijn overdracht aan het Joegoslaviëtribunaal had aangespannen.

Mladic is onder meer aangeklaagd voor genocide wegens de maandenlange belegering van Sarajevo en de massamoord op moslims in Srebrenica.

Nos.nl
Gestopt
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 6 jun 2011 16:02
Citaat:
'Mladic dreigt met hongerstaking'

Bron: Telegraaf

Ratko Mladic heeft het Joegoslavië-Tribunaal met een hongerstaking gedreigd.

Mladic, die onder meer aan de gevolgen van twee beroertes lijdt, eist adequate medische zorg. Dit meldde maandag de Servische krant Blic. Sinds vorige week zit hij in een cel van het tribunaal in Scheveningen.

Ook vraagt hij om bezoek van zijn familie en geld voor een advocaat. Hij zegt daar zelf onvoldoende middelen voor te hebben. Zijn familie heeft hij slechts kort ontmoet toen hij na zijn arrestatie in Belgrado in de cel zat, in afwachting van uitlevering aan het tribunaal.

De voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger wordt door het tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden. „Ik heb de fout van mijn leven gemaakt door voor mijn arrestatie geen zelfmoord te plegen. Maar nu ik eenmaal hier zit moet u aan mijn eisen tegemoet komen”, aldus de oud-generaal.

Servische gevangenen in Den Haag hebben volgens Blic het tribunaal verzocht om onderzoek van Mladic door een team van specialisten uit Servië mogelijk te maken. De Servische minister van gezondheid Zoran Stankovic heeft inmiddels laten weten de mogelijkheden van zo'n onderzoek te bestuderen.

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft het bericht ontkend. Het laat weten dat er geen speciale beperkingen voor Mladic zijn. Hij mag familie ontvangen en kan adequate medische verzorging krijgen. De Servische media weten niet waar ze het over hebben, zei een woordvoerster in een reactie.
AFCAKatwijk


Geregistreerd: 01-04-2009
Forum berichten: 1903
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Gestopt
Geplaatst: Ma 6 jun 2011 16:15
Hongerstaking, dat vind ik altijd zo kansloos. Dan eet je toch lekker niks, als hij echt honger krijgt eet hij vanzelf wel. Of niet, maar de doodstraf verdient hij toch..
Gestopt
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 4 jul 2011 15:30
Citaat:
Mladic schreeuwt en tiert voor tribunaal

Bron: limburger.nl

De voortzetting van de eerste voorgeleiding van Ratko Mladic voor het Joegoslavië-Tribunaal is maandag enigszins uit de hand gelopen. De voormalige Bosnisch-Servische legerleider bleef maar schreeuwen en tieren.

De voorzittend rechter, de Nederlander Alphons Orie, besloot daarop de zitting na een korte schorsing zonder Mladic voort te zetten.

Mladic (6 was boos omdat de advocaten die hij had gekozen, Milos Saljic uit Servië en Aleksandr Mezjajev uit Rusland, niet in de rechtszaal waren. De griffie van het tribunaal was niet in staat tijdig voor de zitting maandag na te gaan of zij voldoen aan de voorwaarden om verdachten voor het tribunaal te vertegenwoordigen. De griffie heeft de rechters om extra tijd tot 1 augustus gevraagd om de geloofsbrieven van de twee juristen te checken.

Maar Mladic wilde zonder Saljic en Mezjajev geen verdere medewerking verlenen aan de rechtszaak. Hij prees Saljic, die hem al tijdens de uitleveringsprocedure in Belgrado bijstond, als ervaren jurist en voormalige
militaire rechter. Mezjajev zei hij nog niet te kennen, maar die is hem aanbevolen. De Russische volkenrechtsdeskundige geeft al jaren kritische interviews over het VN-tribunaal in Den Haag.

Mladic vroeg om één maand extra tijd om zijn zaak voor te bereiden, samen met zijn zoon, Saljic en Mezjajev. Orie ging daar niet op in. Na de schorsing las hij voor een leeg beklaagdenbankje de elf punten van de tenlastelegging voor, waaronder genocide na de val van Srebrenica in 1995. De Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat konden toen de moord op duizenden moslims uit de Oost-Bosnische enclave niet voorkomen.

In afwezigheid van de verdachte liet Orie ambtshalve in het zittingsverslag opnemen dat de oud-generaal ‘niet schuldig' heeft gepleit op de elf punten. De regels van het VN-hof voorzien in die procedure als de verdachte zelf weigert ‘schuldig' of ‘onschuldig' te zeggen op elk punt van de tenlastelegging.

Mladic kwam meteen aan het begin van de zitting al in botsing met Orie. Die vroeg hem tot twee keer toe zijn baseballpet af te nemen. Uiteindelijk vroeg Orie de bewakers Mladic daarbij te ‘assisteren'.

Mladic werd in mei in Servië opgepakt, bijna 16 jaar nadat hij werd aangeklaagd. Orie heeft de zaak maandag voor onbepaalde tijd geschorst.
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.985.435 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Derde Kamer » Ratko Mladic
Ga
Zoeken: