Forum
Forumoverzicht » De Toekomst » De Jeugd & Ajax-filialen » Ajax Zaterdag
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Ajax Zaterdag
Maker: Admin RobBekeken: 13961
Status: InactiefBerichten: 77
+ Nieuw bericht <<<   <   1  |  2  |  3  |  4   > + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 15 jan 2011 12:07
Ajax-amateurs gaan voorzichtig professionaliseren

ALBUFEIRA - Het valt nauwelijks voor te stellen maar bij Ajax zijn er ook mensen van wie Martin Jol en zijn broer Cock helemaal niet hadden hoeven vertrekken. De amateurtak heeft de Scheveningers van origine best hoog zitten, omdat mede door hun steun de Zaterdag-1 ineens serieus genomen werd binnen het bedrijf Ajax.

Na jaar in jaar uit binnen de club als een onderschoven kindje te zijn behandeld was daar toch ineens die plotselinge aandacht vanuit de profsectie. "In het belang van Ajax was het nodig dat de familie Jol vertrok. Dat begrijp ik ook wel", zegt Jan Fleijsman, teammanager van de hoofdmacht van de amateurs. "Maar ik voor mij zeg dat ik ze een beetje mis."

Even terug in de geschiedenis. Op zaterdag 4 september 1993 maakte Ajax-zaterdag zijn debuut op het hoogste niveau (eerste klasse toen) met een wedstrijd tegen Kozakken Boys (0-2), voor deze speciale gelegenheid gespeeld in de Meer. De amateurs hadden er op de kop af tien seizoenen over gedaan om op het toenmalige topniveau te komen. Het avontuur, want dat was het spelend op de bijvelden van het Olympisch stadion, bleef voorlopig beperkt tot één seizoen. Verklaring daarvoor destijds was het ontbreken van welk budget dan ook om fysiek slagvastere spelers aan te trekken in een selectie met voornamelijk letterlijke lichtgewichten. In die zin paste Ajax-zaterdag in theorie wel in de filosofie van Johan Cruijff dat de amateurafdeling jeugdige talenten bij Ajax een tweede kans moest bieden om alsnog de overstap te kunnen maken naar de profs.

In de praktijk is van het idee van de tweede leerschool nooit iets terecht gekomen. Budget om via een gericht plan de amateurs naar een structureel hoger niveau te tillen kwam er niet op tafel. Spelers moesten het doen voor dat magische shirt om de schouders. De amateurs hingen er in het bedrijf Ajax maar bij. Tegen die achtergrond was het eigenlijk een wereldprestatie dat Ajax-zaterdag tussen 2003 en 2009, eerst onder Bob de Klerk en later onder Constantijn Schouten, zes opeenvolgende seizoenen in de hoofdklasse acteerde. Maar ook nu weer hetzelfde bekende beeld, geen tastbare doorgroei bij gebrek aan financiële armslag, wel een kleine vaste kern clubtrouwe spelers, maar daarnaast ook veel doorgangstypes. Dat dat weer een keer verkeerd zou aflopen, was voorvoelbaar. Schouten viel in 2009 met een betrekkelijk onervaren ploeg terug naar de eerste klasse.

Met de komst van de Jollen is de benadering van de amateurs op een goed moment omgeslagen. Vorig jaar vond in Portugal een unieke gebeurtenis plaats toen de profs en de amateurs elkaar troffen voor een oefenwedstrijd. Die eerste oefenwedstrijd beviel kennelijk zo goed dat het aantal Ajax - Ajax ontmoetingen inmiddels al is verdubbeld en omdat met name Cock Jol (met instemming van zijn broer Martin) wel hart voor de amateurs had, kwam er opeens een x-bedrag beschikbaar, gevat in een stichtingsvorm. Dat betekende dat er voor het eerst sinds de oprichting van de amateurtak geld vrij kwam om iets contractueels met spelers te regelen. "Het gaat om minicontractjes. Dan heb je het per speler over bedragen van vijfduizend euro per jaar", geeft Fleijsman openheid van zaken. "In vergelijking met andere clubs stelt dat niet zoveel voor, maar we kunnen in ieder geval wat doen."

Amateurs van Ajax die aan de poort staan om te gaan professionaliseren, het doet na al die jaren van hobbyïsme een beetje onwennig aan. Ook de spelersgroep zal zich moeten richten naar de nieuw ontstane situatie, minder vrijblijvendheid dus en meer prestatiegericht. Dat wordt dan toch een heel groeiproces. De resultaten dit seizoen spreken nog niet echt tot de verbeelding. Acht punten achterstand op koploper DOVO is geen kinderachtig te overbruggen kloof voor een ploeg die hogerop wil. "De eerstkomende competitiewedstrijd is cruciaal", reageerde Schouten na de 2-0 overwinning in de oefenwedstrijd met zondageersteklasser Quick Den Haag. "Ik ben blij dat ze fysiek speelden, want dat gaan we in de competitie ook weer meemaken. In het begin begonnen ze daar een beetje over te zeiken, maar later toonden we wel volwassenheid."

Fysieke kracht is nog steeds niet prioriteit nummer één bij Ajax en zal het in de clubdoctrine ook nooit worden. Robin Telkamp en de later invallende Domenico Savetano vallen in de categorie jeugdige onderdeur. Beiden schurken tegen het eerste elftal aan en kregen van Schouten de kans hun vaardigheden te tonen. Met name Telkamp kon terugzien op een aanvaardbaar optreden. Eerst als linksback, later meer aan de linkervoorkant. In die hoek hield Telkamp na de pauze het overzicht voor een simpele terugtrekbal op de opkomende Patrick van Dijk, die met hard en hoog inslaand schot zijn gedrevenheid onderstreepte (1-0). In die fase was Quick Den Haag langzaam maar zeker de controle over de wedstrijd aan het inleveren en toen vanaf de rechterkant ook Melvin de Groot een keer toesloeg (bewust curveballetje langs keeper Vincent Marshall in de verre hoek) was de koers gelopen voor Ajax. Schouten benutte de oefenwedstrijd om spelers op verschillende posities in actie te zien, maar of hij veel wijzer geworden is, valt te betwijfelen. Opbouwend van achteruit ging er nogal wat mis bij Ajax. Er was te vaak weinig geduld om spelmaker Sergio Cameron te vinden, ook omdat de topscorer (tien goals) zich te ver richting front bewoog. De lange halen naar voren leverden veel balverlies op.

De 2-0 winst verzachtte uiteraard die tekortkoming. Tevredenheid ook over de manier hoe alles weer reilt en zeilt in Portugal. "Iedereen houdt zich altijd aan de afgesproken tijden. Dat is gewoon perfect", stak secretaris Nico Schlette de loftrompet over Trainingskampen.nl. Aardige voorkomende mensen bij de amateurtak, die het product Ajax op een bescheiden en daardoor juist aansprekende manier verkopen. Ook de clubfysiotherapeut, die buiten alles om het rugprobleem van scheidsrechter Gerrit Fikkert even de wereld uit hielp, maakte reclame. Volkomen terecht dus dat de amateurs eindelijk eens een beetje meer interne erkenning en waardering hebben ontvangen.

Bron: Voetbalopzaterdag.com
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Zo 20 maa 2011 18:21
Logchies nieuwe trainer Ajax Zaterdag 1

Bart Logchies (47) is vanaf komend seizoen de nieuwe trainer van Ajax Zaterdag 1. De huidige trainer van JOS Watergraafsmeer volgt in de zomer Constantijn Schouten op, van wie het aflopende contract niet wordt verlengd. Logchies tekent voor één seizoen in Amsterdam.

De nieuwe coach van Ajax Zaterdag 1 koestert een ruime ervaring als trainer. De in Amsterdam geboren Logchies is vanaf 1983 trainer en sinds 2006 coach en jeugdcoördinator (200 van JOS Watergraafsmeer. Met die club promoveerde hij afgelopen seizoen naar de Hoofdklasse A van het amateurvoetbal. In de jaren daarvoor was hij onder meer trainer van SV Argon en SV Hoofddorp. De komende weken maakt hij, net als Ajax-trainer Constantijn Schouten, eerst nog het seizoen bij zijn huidige club af.

Logchies is sinds 2005 in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal en een UEFA Pro License. Tijdens die cursus liep de KNVB-docent in het seizoen 2004-2005 stage bij Willem II (Robert Maaskant) en FC Barcelona (Frank Rijkaard en Henk ten Cate). Tussen het behalen van zijn CBV-diploma en zijn dienstverband bij JOS was hij in het betaald voetbal actief als assistent-trainer van het inmiddels failliete HFC Haarlem. Ook was hij tussen 2006 en 2008 assistent-bondscoach van Estland.

Schouten is aan zijn vierde en laatste seizoen bij Ajax Zaterdag 1 bezig. Dit weekend leed de zaterdag eersteklasser een gevoelige thuisnederlaag tegen VVZ’49 (3-5). Een aantal wedstrijden voor het einde staat Ajax Zaterdag 1 tweede achter koploper DOVO.

Bron: Ajax.nl
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 24 mei 2011 23:30
Talent bedankt Ajax voor interesse en wacht op belletje Feyenoord

Van Roda'23 naar Ajax lijkt een flinke stap vooruit, maar Stef Leliveld (19) heeft bedankt voor die eer. RTVNH meldt dat de middenvelder benaderd werd door de Amsterdammers om bij de zaterdagamateurs te komen te spelen, maar hij ging niet in op de uitnodiging. Het talent wacht liever tot Ajax' rivaal Feyenoord hem benadert met een aanbieding.

“Ik heb een te groot Feyenoord-hart om drie keer per week in een Ajax-pakkie te lopen”, laat Leliveld weten aan de Noord-Hollandse omroep. Afgelopen week speelde Roda'23 een oefenwedstrijd tegen Ajax A2 en daarna werd Leliveld aangesproken door de coach van de Amsterdammers.

“Ze zagen me graag volgend seizoen spelen in de zaterdagamateurs”, aldus de Feyenoord-fan. Ajax zaterdag komt uit in de eerste klasse en Roda'23 in de tweede klasse. Op papier een flinke vooruitgang, maar Leliveld denkt daar toch wat anders over: “Ik heb liever een belletje uit Rotterdam-Zuid”, bekent hij.

Bron: VoetbalZone.nl
+ Nieuw bericht <<<   <   1  |  2  |  3  |  4   > + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.983.936 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » De Toekomst » De Jeugd & Ajax-filialen » Ajax Zaterdag
Ga
Zoeken: