Forum
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Kantine » Schepijs
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Schepijs
Maker: RobustoBekeken: 1637
Status: InactiefBerichten: 6
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Robusto


Geregistreerd: 21-06-2009
Forum berichten: 324
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 31 aug 2009 16:42
Op een warme zomerdag is niets lekkerder dan een verkoelend ijsje. In een handomdraai maak je ze zelf.

Wie heeft er vroeger niet zelf ijsjes gemaakt? Limonadesiroop in het vormpje gieten, stokjes erin en maar wachten voor de koelkast. De mogelijkheden voor doe-het-zelvers zijn eindeloos; ijsjes zijn te maken van verschillende soorten frisdrank.

Maar voor een pure smaaksensatie is vers fruit erg lekker. In combinatie met jus d'orange of appelsap en suiker is dat makkelijk te pureren in een blender. Vormpjes vullen, laten bevriezen en genieten maar!

SCHEPIJS
Komt het op schepijs aan, dan hebben Italianen natuurlijk al jaren de reputatie van bedreven ijsbereiders. De eersten kwamen in de jaren 20 naar Nederland. Aanvankelijk reden ze vooral met karretjes, waarna in 1928 de eerste ijssalon werd geopend.

Keken Nederlanders eerst de kat uit de boom, nu lepelen we soms meermalen per week ijs in plaats van incidenteel op zondag zoals vroeger. Bovendien zijn er nu ook veel Nederlanders die heerlijk schepijs maken en heeft een beetje ijssalon zeker 20 tot 24 verschillende smaken.

Gemiddeld eten we zo'n zeven liter ijs per jaar, inclusief waterijsjes en supermarktijs.

Doordat er de laatste jaren steeds meer aandacht is gekomen voor koken en eten, zien we ook steeds meer smaken verschijnen. Een grote keten als Ben en Jerry's verkoopt bijvoorbeeld ijs met koekjesdeeg erin verwerkt, maar ook ijssalons wagen zich (soms als grapje) nog wel eens aan bijzondere varianten zoals lavendel-, knoflook- of stroopwafelijs.

PARFAIT
Als je wat anders wilt maken dan waterijs, dan zijn er genoeg alternatieven. Met een ijsmachine verander je een smoothie van yoghurt en vruchten in 20 minuten in een halve liter ijs. Er zijn zelfs apparaten waarmee je softijs kunt maken.

Maar ook met een doodgewoon vriesvak kun je prima uit de voeten. Vanilleparfait bijvoorbeeld klinkt wat chic, maar is snel te maken en smaakt net zo lekker als vanille-ijs uit de supermarkt. Parfait komt waarschijnlijk uit Frankrijk; het toetje werd gegeten als er geen ijsmachine voorhanden was en is vermoedelijk ontwikkeld door een banketbakker.

De ingrediënten zijn simpel: gelijke delen slagroom, suiker en eidooier. ,,Parfait is machtiger dan gewoon roomijs, maar de smaak is voortreffelijk'', zegt Robin Alting van De IJssalon in Rotterdam. ,,Soms gebruik ik een klein beetje zout. Het accentueert de smaaknuances van het ijs en versterkt de smaak.''

Een vriezer met vier sterren zorgt dat het bevriezen sneller gaat, waardoor de ijskristallen fijn blijven. Een vrieskist met minder kracht werkt ook. Het duurt dan alleen wat langer.

YOGHURTIJS
Hou je niet zo van zoet en zoek je een fris tussendoortje, dan is yoghurtijs een aantrekkelijk alternatief. Culinair talent is niet echt nodig; het is alleen een kwestie van het mengen van yoghurt, ei, suiker en wat room.

Het principe lijkt op dat van vanilleparfait. Smullen kan, afhankelijk van de hoeveelheid, al na een paar uur.

GRANITA
Nog eenvoudiger te maken is granita, een ijssoort die de basis vormt van de ijsjes zoals we die nu kennen. Een duik in de geschiedenis leert dat de Chinezen eeuwen geleden als eersten ijs mengden met vruchten en sappen.

De schaafselachtige structuur geeft het ijs iets aparts. Een fruitgranita maak je met vers fruit en suiker die je samen goed pureert, zodat de suiker oplost.

Het mengsel gaat vervolgens in de vriezer. Regelmatig omscheppen is noodzakelijk zodat de granita niet verandert in een vaste klomp.

MEER WETEN?

Webchef.nl

Icecreamworld.info

CAFÉ FRAPPÉ
Niet echt een ijsje, maar wel lekker koel is de café frappé. Dit trendy drankje is niets meer of minder dan een milkshake met espresso.

Om een schuimig mengsel te krijgen, gaan er twee kopjes espresso, twee ijsklontjes en een scheutje melk in de blender. Als het mengsel flink schuimt, serveer je het in een hoog glas met een rietje.

TIPS

Bij de bereiding van ijs is het goed af en toe te proeven of het niet te zoet wordt. Hoe meer suiker het ijs bevat, hoe moeilijker het bevriest.

Om een perfect ijsje te krijgen, is een suikerpercentage van 17 voor een granita of waterijs, en 28 procent voor sorbet- of vruchtenijs ideaal.

Net als bij andere culinaire activiteiten is een strakke hyhiëne belangrijk. Bacteriën kunnen in ijs namelijk makkelijk overleven.
Marco


Geregistreerd: 23-08-2007
Forum berichten: 4289
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 31 aug 2009 17:17
Onvermijdelijk topic natuurlijk. Enfin, ik ben een doe-het-haler en scoor mijn shit bij MIN 12. Want:

D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 31 aug 2009 17:26
Schepijs van Hertog vind ik persoonlijk het lekkerst. De huismerk van de AH is niet duur maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is vaak van crème de la crème.
rastoe


Geregistreerd: 28-02-2009
Forum berichten: 335
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Hoofddorp
Geplaatst: Vr 4 sep 2009 16:01
Citaat:
Schepijs van Hertog vind ik persoonlijk het lekkerst. De huismerk van de AH is niet duur maar de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is vaak van crème de la crème.


Zo iemand heeft hier verstand van ijs :mrgreen: .
Maurice


Geregistreerd: 23-08-2007
Forum berichten: 2062
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Hoofddorp/Apeldoorn
Geplaatst: Vr 4 sep 2009 16:10
Ik ben ijs addict, eet elke dag wel iets van ijs, vooral de volgende vier zijn de bom:

Ben en Jerry's
Hertog
AH huismerk
& Magnun

Vroeger hield ik nooit van ijs maar sinds een aantal maanden is het de hoofd oorzaak dat ik nieuwe broeken nodig heb <img src='smilies/icon_twisted.gif' />
mike_zuid2


Geregistreerd: 28-03-2008
Forum berichten: 590
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Vr 4 sep 2009 16:22
Geef mij maar yoghurt ijs. Heerlijk. Italiaans schepijs mag er ook wezen.
AFCAmuiden


Geregistreerd: 10-04-2009
Forum berichten: 67
Nieuws reacties: 5
Woonplaats: Muiden
Geplaatst: Vr 4 sep 2009 16:27
Ben & Jerry's is inderdaad erg lekker, maar een Frappe gaat er ook zeker wel in.
Voor de rest vind ik het meeste ijs wel te eten, als het maar niet uit de budgetbak komt <img src='smilies/icon_razz.gif' />

Helaas is de 'ijs-tijd' nu zowel voorbij <img src='smilies/icon_sad.gif' />
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 18.004.051 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Kantine » Schepijs
Ga
Zoeken: