Forum
Forumoverzicht » Buitenlandse competities & andere sporten » Overige Continenten & Sporten » FootGolf
Ga
Zoeken:

Onderwerp: FootGolf
Maker: MarcoBekeken: 2084
Status: InactiefBerichten: 2
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Marco


Geregistreerd: 23-08-2007
Forum berichten: 4289
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 7 sep 2009 14:17


Dé oplossing voor het zwarte gat van voetballers, lekker in de natuur elitair een balletje trappen. Ideetje van Willem Korsten, ooit groot talent met een geslepen linker. De Nederlandse FootGolf Bond:

Toen Willem Korsten na zijn professionele voetballoopbaan bij onder andere Vitesse, Leeds United en Tottenham Hotspur, jeugdtrainer werd bij NEC, speelde hij na de training vaak een spelletje met collega-trainers. De bedoeling was om de bal van het trainingsveld in zo min mogelijk trappen in de deur van de kleedkamer een kilometer verderop te krijgen. Door zijn broer Bas Korsten en Michael Jansen werd dit simpele spelletje ontwikkeld tot officiële, nieuwe sport: FootGolf.

FootGolf is een combinatie van de bestaande sporten voetbal en golf. Het spel wordt gespeeld op officiële golfbanen met holes met een diameter van 53 centimeter. De spelregels komen voor het grootste gedeelte overeen met die van golf en kunnen op deze site (PDF) bekeken worden.



[list">Footgolf: Goal-in-one? Kan niet

GROESBEEK - Voetballers houden wel van een spelletje. Latje schieten is na de training een populaire bezigheid, en als in een interlandweekeinde het eerste Nederlands kampioenschap footgolf wordt gehouden, komen de specialisten uit de eredivisie graag naar Groesbeek.


[size=75">Kenneth Perez trapt in de kwartfinale af op hole 2. Gerald Sibon kijkt belangstellend toe. Foto Pim Ras[/size">

Roy Makaay, Gerald Sibon, Kenneth Perez, Theo Janssen, Danny Koevermans, maar ook oude coryfeeën met een fluwelen trap als, uiteraard, Pierre van Hooijdonk en Luc Nilis. Ze zijn urenlang bloedserieus in de weer, want deze jongens willen duidelijk nooit voor elkaar onderdoen en áltijd winnen.

Footgolf? Het is simpel. De deelnemers moeten de bal niet met een golfclub in de hole slaan, maar met hun voet er inschoppen. Uiteraard is zowel de bal als het gat - doorsnee 52 centimeter - groter dan bij het echte golfen.

Bij de première van het NK op de prachtige Nijmeegse golfbaan De Rijk is er vooral aandacht voor hole 4. Wie daar de bal er in één keer in krijgt, goal-in-one, wint een diamant ter waarde van 11.000 euro.

Het lijkt bij voorbaat een onmogelijke opgave. De afstand van ‘afschop’ naar gat bedraagt 115 meter. ,,Dat haal je nooit, veel te ver weg,’’ zegt FC Twente-middenvelder Kenneth Perez als hij bij betreffende hole aankomt. ,,Het is gewoon een lekkermakertje,’’ constateert zijn speelpartner in de eerste ronde, PSV’er Danny Koevermans.


[size=75">Ricky van Wolfswinkel schiet af vanaf de tee van hole 2 in de kwartfinale tegen Theo Janssen. Foto Pim Ras.[/size">

Verbazing is er als ze horen dat Gerald Sibon van Heerenveen hole 4 in slechts twee trappen heeft geklaard, en dat verandert bijna in verbijstering als blijkt dat ook de enige vrouw onder de achttien deelnemers, ex-international Jessica Torny, er zo kort over gedaan. ,,Je zou die diamant gewoon aan die vrouw moeten geven,’’ vindt Koevermans.

Jessica Torny vertelt later dat ze bij hole 4 de bal lekker raakte en dat ze het in haar tweede poging met een curve de zaak had afgemaakt. ,,Ik had tussen de jongens graag de ochtend overleefd,’’ zegt Torny, die de kwartfinale niet haalt. ,,Het ging lekker, maar hole 9 heeft me de das omgedaan. Daar had ik de maximale score.’’

Ze wordt in elk geval niet laatste. Die twijfelachtige eer is voor Vitesse-middenvelder Nicky Hofs die dat zichtbaar niet leuk vindt. ,,Ik een goede trap? Nou, blijkbaar niet.’’

Hofs doet 61 schoppen over de negen holes, de twee koplopers Sibon en Ricky van Wolfswinkel (FC Utrecht) 50 - vier boven par.

Het zeer scherpe baangemiddelde van 46 is door Willem Korsten bepaald. Maar hij is waarschijnlijk ook de beste footgolfer van Nederland. Korsten, ex-prof bij onder meer Vitesse, richtte met zijn broer Bas de Nederlandse Foot Golf Bond (NFGB) op en organiseert het eerste NK. Daarom heeft hij geen tijd om zelf mee te doen.


[size=75">Ricky van Wolfswinkel haalt zijn bal uit de hole. Foto Pim Ras.[/size">

Korsten kwam op het idee van het footgolf, nadat hij in zijn tijd als speler bij Tottenham Hotspur met zijn ploeggenoten na bijna elke training de bal in zo weinig mogelijk pogingen ergens heen probeerde te schieten. De ene keer was de toiletpot in de kleedkamer het doel, de andere keer de prullenbak. ,,Zelfs de trainer, Glenn Hoddle, begon het leuk te vinden.’’

De voormalige middenvelder wil van footgolf een serieuze sport maken. Vandaar dat de wedstrijdleiders deze dag streng de regels naleven. ,,Ik wil geen gekloot in de baan,’’ had Korsten de deelnemers ’s ochtends tijdens het uitleggen van de regels op het hart gedrukt.

Dat blijkt eigenlijk een overbodige mededeling, want de voetbalprofs hebben helemaal geen zin om te dollen. Ze hebben alleen oog voor de holes.

Korsten wil trouwens ook nog even duidelijk maken dat het zeker niet onmogelijk was om de diamant te winnen. ,,Ik heb de de bal in één keer naar hole 4 getrapt. Weliswaar niet in het gaatje, maar er wel bij. En als je zo ver kunt komen, heb je alleen nog wat geluk nodig.’’

Terug naar het duo Perez en Koevermans. Juist op die vervloekte hole 4 verspelen ze kostbare pogingen. Daarom klinkt er een welgemeend ‘teringzooi’ uit de mond van Perez en de stemming van Koevermans is al niet beter. ,,Ik ga de cut niet halen,’’ denkt hij te weten.


[size=75">PSV-spits Danny Koevermans overlegt met Theo Janssen. Foto Pim Ras.[/size">

Dat blijkt uiteindelijk mee te vallen. Zowel Perez als Koevermans haalt de laatste acht, beiden met 53 trappen. Perez komt later zelfs in de finale. Daarin treft hij FC Twente-clubgenoot Theo Janssen. Het wordt het een spannende strijd. Drie keer eindigen ze bij de finalehole gelijk en moet een shoot-out de beslissing brengen. Janssen schiet de bal dan het dichtst bij het gat en is de eerste Nederlands kampioen.

# bron: Sportwereld[/list">Ik begin vanavond met trainen..
MrGuide


Geregistreerd: 20-06-2009
Forum berichten: 479
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 7 sep 2009 14:39
Als Danny Koevermans t kan....
Jows


Geregistreerd: 30-07-2008
Forum berichten: 509
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 7 sep 2009 14:41
Wel lachen als bedrijfsuitje <img src='smilies/icon_razz.gif' />
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.824
Berichten: 213.618 Onderwerpen: 2.435 Nieuwste lid: Jamesdarin
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 16.482.262 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Buitenlandse competities & andere sporten » Overige Continenten & Sporten » FootGolf
Ga
Zoeken: