Forum
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » Algemeen » Na de Val van De Meer..
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Na de Val van De Meer..
Maker: El LuteBekeken: 1779
Status: InactiefBerichten: 8
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
El Lute


Geregistreerd: 08-12-2007
Forum berichten: 3606
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Vr 10 dec 2010 21:48
zijn we onze identiteit kwijt geraakt.

Na het zeer mooie, emotionele maar vooral uit Grote Liefde gezongen lied:
De Meer is niet Meer
door Willeke Alberti en Michael van Praag is dit proces direct in gang gezet.

Parijs = Ijfeltoren
Berlijn = De Muur
Londen = De Big Ben
Rio = Jezus beeld
Buenos Aires = Tango
Brussel = Manneken Pis

Overal ter wereld waar je komt, en ik reis al jaren, en ze vragen waar je vandaan komt en zegt dat je uit Nederland komt dan is het, ah Amsterdam.
Direct daarna is het Ajax en een reeks voetballers die ze allemaal kennen.
Daarna pas de Wallen, de grachten, Anne Frank etc.

Amsterdam = Ajax en niet alleen dat Ajax = Amsterdam

En vergeet het maar dat ze plaatsen als Eindhoven, Enschede of laat staan Alkmaar kennen. Rotterdam een beetje vanwege de haven.

Terug komend op de identiteit. Wat is de identiteit van een club.

De club zelf,historie, shirt, logo, stadion, spelers, jeugd, staf, bestuur maar vooral de fans. Want zonder fans geen club.

In Nederland zijn er maar 2 clubs die historisch gezien boven de rest uit stijgen.
Ajax en Feyenoord en geen enkele club die er maar in de buurt kan komen. Daarom zal er ook maar 1 Klassieker zijn en geen enkele andere. Ajax - Feyenoord/ Feyenoord - Ajax.

Waarom Feyenoord?
Ze hebben alles wat maar met de identiteit te maken heeft. O.a. stadion, supporters
spelers die ze gehad hebben, De Wolf, Fraser, Heus en nog meer van die maloten maar allemaal maloten die binnen de identiteit van Feyenoord passen. De club van de havenarbeiders. Daarnaast hebben ze 2 clubliederen die binnen de club passen, Hand in Hand Kameraden en Mijn Feyenoord.
Heb in mijn leven 2 keer toch wel iets van gejuicht voor Feyenoord. Dat was in het jaar dat ze de Uefa Cup wonnen en dan de 2 wedstrijden thuis tegen PSV en de Finale tegen Dortmund. (De week van Pim Fortuin).
En dan vooral tegen PSV met die misselijke Mark van Bommel. Durf te beweren dat die 2 wedstrijden gewonnen werden mede door het publiek.

2 Clubs in Nederland die absoluut de identiteit niet hebben zijn AZ en PSV.
AZ hoeven we het niet lang over te hebben al is het alleen maar vanwege die klappertjes. Nep club is het. En PSV is helemaal drama, dat eeuwige gezanik om er maar bij te willen horen. En dat gezang op de tribunes, kampioenen, kampioenen of Eindhoven Eindhoven Eindhoven, 2e couplet komt dan, Eindhoven Eindhoven Eindhoven en dat gaat dan een tijdje door.
Maar meest droevige is Boereh, Boereh, Boereh Boereh. Dit is zo triest. De enige boeren in het voetbal zijn De Graafschap en daarna FC Twente.

Komen we nu bij FC Twente.
Moet zeggen dat ik vrede kon hebben dat FC Twente kampioen werd. (Moet niet te vaak gebeuren uiteraard). Maar Munsterman heeft er een degelijke club van gemaakt waar alles bij elkaar past. Mooi stadion, shirt, spelers, atmosfeer en publiek. Het gezang op de tribunes is niet van erg hoog niveau maar dat hoeft ook niet. Daarvoor komen ze uit het oosten. Levert sfeer en een hoop gezelligheid op. Durf ook hier te beweren dat het een publiek een meer dan grote bijdrage heeft gelevert aan het behalen van het kampioensschap. Ook in Europa behoorlijke resultaten gehaald. Denk dat FC Twente er bij gaat horen de komende jaren.

Dan terug naar Ajax afgelopen woensdag tegen en in San Siro. Buiten dat we met 0-2 wonnen waren het 2 zaken die me emotioneel raakte. Heb de wedstrijd gevolgt hier via de chat en dat was behoorlijk spannend.
Iemand schreef opeens (weet niet meer wie), hoor de Ajax fans zingen, were coming from Amsterdam, meer niet. Kan wel zeggen dat dit de nodige rillingen bij me opwekte. Ooit ook meegweest met Ajax naar Italië en de nodige show voorgeschotelt kregen. Uren na de wedstrijd in verder een compleet leeg stadion alleen de vakken met Ajax fans erin en een beetje Italiaanse politie en we zongen precies hetzelfde en om nooit meer te vergeten uren na de wedstrijd de spelers en staf die terug kwamen om tesaam feest te vieren. Geweldige belevenis was dat.

Maar afgelopen woensdag het allermooiste, een momentopname met 'Onze' Frank de Boer alleen in de dug-out. Niet een of andere lapzwand die languit zit in trainings kloffie dat je het gevoel hebt die zit naar een porno kanaal te kijken. Nee iemand met een enorme uitstraling, rechtop zittend en strak in pak. En niet alleen met een enorme uitstraling maar vooral een Ajax uitstraling.

Nu kom ik bij mijn punt. Is het op dit moment niet het punt om ook als supporters op te staan en zich aan te sluiten bij dit Frank de Boer moment.
Het schijnt dat er verschillende stromingen binnen de fans zijn en dat is te triest voor woorden. Nog even en je krijgt Zuid-Amerikaanse toestanden.
Het is tijd om met alle groepen om de tafel te gaan zitten en elkaar in de ogen kijken en elkaar flink de waarheid te vertellen. Daarnaast elkaars ideeen en gedachtengan uitwisselen. Het is toch van de zotte dat er diverse stromingen zijn, we hebben ten slotte maar 1 elang en dat is Ajax, Ajax en niets anders. Degene die daar niet mee kunnen werken hebben dan een probleem en dat is dan einde oefening. Die handelen dan puur uit eigen belang en niet anders.
Volgens mij is Ajax de enige club in Nederland waar dit speelt.

Weet niet of ik mag spreken want ik zit duizenden kilometers verder op maar doe het toch. 1 Van de eerste dingen is dat de jongere generatie is wat meer naar de oudjes moet luisteren. Want juist die oudjes hebben Ajax gemaakt met de identiteit die het was tot het moment van Willeke Alberti en Michael van Praag.
Daarnaast bespreken over zaken binnen en buiten het veld wat gewoon niet meer kan. Te beginnen zoals dat vuurwerk incident. Dat dit heeft kunnen gebeuren. Ten 1e hoe haalt zo iemand het in zijn hoofd, ten 2e hoe kwam dit binnen Ajax? en ten 3e waarom greep niemand in.
Verder het opwachten van spelers, niet meer doen en al helemaal niet met capuchons op of iets dergelijks. Dit zijn zaken van gasten die dit doen gewoon aanpakken. Het heeft ook helemaal geen zin want dit werkt alleen maar verder negatief.

Dan zaken in het stadion.
De jonge garde moet eens stoppen met zaken te kopiëren uit het buitenland. Dit heeft helemaal niets met de identiteit van Ajax te maken.
Zoals met blote bast gaan staan springen als maloten. Dat laat die zatte supporters maar doen in Duitsland, Rusland en Engeland. Verschrikkelijk gezicht en al helemaal niet Ajax.
Dan maar dat blijven springen, dat is iets Zuid-Amerikaans. Maar dat is niet alleen springen, het hele lichaam wordt gebruikt. Belangrijkste daarbij is niet het springen maar het gebruiken van je armen, en los daaran ook je handen. Dat is een geheel van meerdere faktoren. En in Zuid-Amerika is het dan niet 1 of een paar vakken die springen maar het hele stadion. Toen ik voor het eerst bij Boca Juniors kwam en het spring/dans gebeuren werd ingezet zat ik op de ere tribune. Ook daar gingen ze te keer. Dacht laat ik maar mee gaan springen maar dat had ik beter achterwege kunnen laten, werd compleet uitgelachen.

En dan het gezang, ook hier oppassen om dingen over te nemen uit het buitenland en al helemaal Argentinië. Dat hebben we niet in ons om daar wat mee te doen. In Argentinië is dit niet alleen zingen maar dat is dansen, gezicht expressie en veel meer. Dat is leven. Verder vind ik dat er gestopt moet worden om buitenlands te gaan zingen in De Arena. We zijn verdorie een Amsterdamse club en zijn een stad met geweldige Amsterdamse muziek.
In en midden jaren 90 verscheen de een na de andere CD met Amsterdamse Ajax muziek. En werkelijke prachtige ertussen.

Ben in Mokum geboren
Het hartje van de Jordaan
Waar ik mijn Hart heb Verloren
En waar mijn wieg heeft gestaan
Als kind droomde ik van Ajax waar ik zo vaak bij kwam
Die Club met zijn prachrige kleuren
De Parel van Mooi Amsterdam

Ajax, oh Ajax
Ik ben je Grootste fan
Ajax oh Ajax
De Club waar ik zo TROTS op ben

En wordt er weer een goal gescoord
Dan weet je echt niet wat je hoort enz enz.

Voorbeeldje.

Nee stoppen met die onzin.

Verder een heikel punt is eens aan de kaak stellen of er door gegaan moet worden met het hele joden gebeuren. Volgens mij moet hier maar een einde aan komen. heeft niets maar dan ook helemaal niets met Ajax te maken hoe er mee om gegaan wordt. En dan dat wie niet springt die is geen jood. Te droevig voor woorden.

Er moet een begin komen om Amsterdamse Ajax liederen het stadion in te krijgen. Dan krijg je pas sfeer en ambiance.
En als je gebruik/kopieert uit het buitenland doe het dan goed. Om zelf iets aan te brengen is dat ze in Argentinië veel gebruik maken van een andere clun hun lied en dat tegen hun zingen met een andere tekst. Iets ludieks.

Is het niet wat om Ajax - Feyenoord hun Hand in Hand te gaan misbruiken met de vlogende tekst:

Hand in Hand Ajacieden
Hand in Hand voor Ajax 1

Wij Hebben WEL Woorden EN al helemaal daden
Leve Ajax 1

WIJ ZIJN AJAX!
Tomza2


Geregistreerd: 14-07-2010
Forum berichten: 476
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Dronten/Enschede
Geplaatst: Vr 10 dec 2010 23:31
Ik heb je hele stukje gelezen en ben het opzich wel met je eens dat het eigenlijk niet door kan gaan zo. Maar ik heb dan wel wat vraagjes voor je. Wat moeten ze dan doen? Of wat moet iedereen doen? En dan heb ik het niet alleen maar over zingen, want daar heb je dan wel weer een goede oplossing voor met Amsterdamse muziek. Maar wat moeten zou er moeten gebeuren qua dansen of qua bewegingen zeg maar. Moeten de supporters de hele wedstrijd zitten en zingen? Of moeten ze ook nog allerlei dingen er tussen door doen? Ik ben 18 jaar dus ik heb geen idee hoe het allemaal ging voor de Arena.
For ever Ajax


Geregistreerd: 08-12-2010
Forum berichten: 4
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 13 dec 2010 15:28
Ik ben het met je eens......
Ad


Geregistreerd: 15-12-2007
Forum berichten: 2481
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Breda
Geplaatst: Ma 13 dec 2010 22:32
Uit het hart, Jasper......precies zoals ik van jou verwachtte.
Ik denk nog elke week aan dat prachtige kleine stadionnetje waar alles naar voetbal rook behalve de pisbakken, maar zelfs dat was een voetbal lucht.
Wat een nostalgie en wat een verlies en dan te bedenken dat 90% hier nog nooit in "De Meer" is geweest............dat zegt alles. <img src='smilies/icon_confused.gif' />
Ping


Geregistreerd: 16-06-2009
Forum berichten: 3011
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: Madliena, Malta.
Geplaatst: Ma 13 dec 2010 22:48
Sorry, Ad. Ik ben iets te laat geboren. Haha.
Leonel


Geregistreerd: 18-12-2007
Forum berichten: 2494
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 13 dec 2010 23:29
Ik woonde er 6 km vandaan. En als klein jongetje zat ik altijd in het familievak. Voor de wedstrijd zat je dan bij het hek om naar de warming-up te kijken. Blijven mooie herinneringen.

Nu is het compleet veranderd. Elke keer als ik met de bus langs kwam om naar het Amstel station te gaan, dan deed het pijn aan je ogen.

Daarnaast had je allemaal voetbalclubs erom heen zoals een Voorland en Zeeburgia. Daar hebben ze ongetwijfelt spelertjes vandaan gehaald en is het toch zonde dat we nu geen concentratie van voetbalclubs om ons heen hebben. Makkelijk scouten zo in je achtertuin.
Nikos85


Geregistreerd: 10-12-2010
Forum berichten: 371
Nieuws reacties: 60
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 13 dec 2010 23:34
Citaat:

Voorbeeldje.

Nee stoppen met die onzin.

Verder een heikel punt is eens aan de kaak stellen of er door gegaan moet worden met het hele joden gebeuren. Volgens mij moet hier maar een einde aan komen. heeft niets maar dan ook helemaal niets met Ajax te maken hoe er mee om gegaan wordt. En dan dat wie niet springt die is geen jood. Te droevig voor woorden.

Er moet een begin komen om Amsterdamse Ajax liederen het stadion in te krijgen. Dan krijg je pas sfeer en ambiance.
En als je gebruik/kopieert uit het buitenland doe het dan goed. Om zelf iets aan te brengen is dat ze in Argentinië veel gebruik maken van een andere clun hun lied en dat tegen hun zingen met een andere tekst. Iets ludieks.


Ben het met je hele stukje eens, behalve over joden. Dit is voorgekomen echt uit het hele verre verleden van ajax(geloof jaren 30), toen het nog een club was waar vooraanstaande joden voetbalden en in het bestuur zaten. Het is een soort geuzennaam die absoluut bij de identiteit van de club hoort.
Helaas werd de geuzennaam vanaf de jaren 90 behoorlijk misbruikt, door met name tegenstanders van Ajax en daarom is daar zo`n grote hetze over ontstaan.
Er is tegenwoordig niet voor niks een verbod van kracht dat exeptioneel ajax suppporters dit ten gehore mogen brengen, en zo hoort het!

Voor de rest een mooi stukje, ben het helemaal met je eens. Was bij Ajax - Heerenveen onlangs, het was een matige droevige wedstrijd, maar een vreugde en feest uit 1 bepaald vak (je kan wel raden welke) het paste totaal niet bij wat zich op het veld afspeelde.

Heb nog wel ideeen, als het echt lekker gaat moet je de wave doen, alleen is in de Arena stuk lastiger dan in de Meer, in het Olympisch stadion was het altijd machtig vroeger, maar de wave heb ik allang niet gezien, misschien leuk tegen Feyenoord als ze flink op hun donder krijgen.

Een documantaire over de de geschiedenis van Ajax kan de jeugd wel op weg helpen wellicht.
MrAjax


Geregistreerd: 16-10-2010
Forum berichten: 43
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 14 dec 2010 15:20
Prachtig stuk, echt regelrecht uit een Ajax hart, dat kan je merken.. Alleen over joden, daar zit wel een verhaal aan. Ajax stond opzich altijd wel bekend als ''Jodenclub'' maar ook niet zo heel serieus, het was destijds ook geen echt scheldwoord of iets dergelijks. Maar de fanatieke aanhang van Ajax, die ook een deel van Ajax gewoon zijn/is, de F-Side, nam de naam in begin jaren 80 over na de toen schokkende tekst op een doek van de Bunnikside met ''Adolf hier lopen er nog 11, als jij het niet doet doen we het zelf'' en destijds was de hele benaming Joden nog niet veel voorkomend onder de Ajax supporters zelf, tot een keer F-Siders zelf met een doek ''Joden worden kampioen'' kwamen, dat daarna snel weer door eigen omringende supporters werd weggehaald omdat het niet paste en nog steeds schokkend was. Maar de trend was daarmee wel gezet en zo is het langzamerhand begonnen. Overigens was het nog steeds niet echt een scheldwoord zoals het nu word gebruikt, destijds deden de fanatieke supporters gewoon er lacherig over, wij waren de Joden, meer niet. Het werd dan ook niet zo serieus genomen als zoals het opzich nu wel wordt gedaan. Maar de F-Side was ook berucht als één van de, zo niet sterkste sides/aanhang van Nederland toen, dus dat zat toen wel anders.

Over het Hand in hand lied, tsja, dat is moeilijk. Inderdaad was het toen ook gewoon een lied van Ajax, maar als je het nu gaat zingen zullen velen wel denken dat het gekopieerd en goedkoop is, en ook alleen maar laat zien hoe Ajax supporters niet echt serieuze supporters zijn wat volledig onwaar is.. En de haat naar Rotterdam onder de fanatiekelingen die blijft gewoon om vele redenen.. En dat is al decennia lang zo. Andersom overigens ook.

Hier een website pagina met (bijna) alle echte lieden van destijds met uitleg en songtekst en natuurlijk de klassiekers zelf:

http://www.degoeieouwetijd.nl/alle_songs.htm

Hier overigens nog apart (van de website van hierboven) een link waar je naar de Ajax versie van Hand in hand van destijds kan luisteren:

http://www.degoeieouwetijd.nl/songs/770 ... lkhoff.mp3

Hier ook van dezelfde website een potpourri LP van supporter liederen gezongen door de beroemde F-Side:

http://www.degoeieouwetijd.nl/songs/8008potpourri.mp3
El Lute


Geregistreerd: 08-12-2007
Forum berichten: 3606
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 14 dec 2010 21:59
Citaat:
Ik heb je hele stukje gelezen en ben het opzich wel met je eens dat het eigenlijk niet door kan gaan zo. Maar ik heb dan wel wat vraagjes voor je. Wat moeten ze dan doen? Of wat moet iedereen doen? En dan heb ik het niet alleen maar over zingen, want daar heb je dan wel weer een goede oplossing voor met Amsterdamse muziek. Maar wat moeten zou er moeten gebeuren qua dansen of qua bewegingen zeg maar. Moeten de supporters de hele wedstrijd zitten en zingen? Of moeten ze ook nog allerlei dingen er tussen door doen? Ik ben 18 jaar dus ik heb geen idee hoe het allemaal ging voor de Arena.


Het gaat erom dat het tijd wordt om een Ajax ambiance te krijgen, een eigen Ajax cultuur. Dat krijg je niet als je andere zaken gaat kopiëren uit andere landen.
We zijn notabene Ajax de Grootste club van Nederland en hebben een aanzien van jewelste in de hele wereld.
Een van de zaken is dat er meer overlegt moet worden tussen bepaalde supporters groepen. Moeten geen Zuid-Amerikaanse praktijken krijgen.
Vak 410 spendeert enorm veel tijd, energie en geld in het krijgen van sfeer maar heb af en toe het gevoel dat het in verkeerde zaken gestoken wordt.
Mooiste zou zijn dat er meer Amsterdamse Ajax muziek zou komen en niet van die buitenlandse riedels.

@Ad
Hup Ajax, tijd dat we weer Ajax worden. (Zo zal het zijn!)

En dan over het Joden gebeuren Heren. Ben van de historie op de hoogte maar zoals er nu mee omgesprongen wordt is het verkeerd. En dit is zoiets belangrijks in onze vaderlandse geschiedenis. Ik zeg ophouden met die onzin.

Joden Joden Joden.
Waar komen Joden toch vandaan...

Neen tijd voor een omslag!
+ Nieuw bericht <   1   > + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 18.005.148 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » Algemeen » Na de Val van De Meer..
Ga
Zoeken: