Forum
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Derde Kamer » Open Brief aan Arnold Grunberg
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Open Brief aan Arnold Grunberg
Maker: ArjannBekeken: 3032
Status: InactiefBerichten: 36
+ Nieuw bericht <   1  |  2   >   >>> + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 19:11
Citaat:
Bron http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3352/boe ... ctee.dhtml

Arnon Grunberg schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De in New York woonachtige schrijver volgt Tommy Wieringa op, die de Vlaamse en Nederlandse taalpuristen vorig jaar vergastte op 'Geüpgradede Hoekse en Kabeljauwse twisten' en 'tenhemelschreiende geblabla van de muezzins'.

Het dictee, dat toe is aan de 22ste editie, vindt op woensdag 14 december plaats in de Eerste Kamer.

Grunberg (40) brak in 1994 door met zijn debuutroman Blauwe Maandagen. Hij kreeg onder meer de AKO Literatuurprijs voor zijn romans Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2004) en won zowel de Gouden Uil als de Libris literatuurprijs met Tirza (2007).

Column
Grunberg schrijft en schreef voor Vrij Nederland, Humo, VPRO-gids, NRC Handelsblad en Wordt Vervolgd een blad van Amnesty International. Sinds vorig jaar heeft hij een dagelijkse column op de voorpagina van de Volkskrant.

De slotzin van een van zijn Voetnoten klinkt met terugwerkende kracht als een dictee-poëtica: 'Dat de eugenetica het Nederlandse integratiedebat bespaard is gebleven, komt doordat de voormannen van dat debat hier te lande de taal van de agressieve voetbalsupporter hanteren: moeilijke woorden zijn verboden.'

Het Groot Dictee wordt georganiseerd door de Volkskrant, NTR, de VRT en De Morgen. De presentatoren zijn de Nederlander Philip Freriks en de Belgische Martine Tanghe. De afgelopen jaren schreven onder meer Gerrit Komrij, Jan Wolkers, Martin Bril en Kees Fens de dicteetekst.




Beste forumleden, ik kan bij deze open brief wel wat hulp gebruiken.... :>
Overgenomen correcties, aanvullingen en dergelijke leveren een vermelding op bij de schrijvers. Ik maak vast een begin.



Citaat:
Geachte Heer Grunberg,

Met stijgende verbazing hebben wij kennis genomen van uw uitverkiezing om de dicteetekst te mogen schrijven voor Het Groot Dictee. En wel om de volgende reden: in een stukje schrijven van U kant, waarin U op overigens strikt genomen onjuiste wijze wat toogpraat de wereld helpt over de de afwezigheid van eugnetica in het debat in de Tweede kamer, voert U "Agressieve voetbalsupporter" op als maatstaf voor het te gebruiken taalgebruik .



Laat ons eerst toelichten waarom dit U diskwalificeerd als autoriteit op het gebied van de Nederlandse taal, laat ons vervolgens uiteenzetten waarom er inhoudelijk geen drol klopt van wat U gezegd heeft en laat ons afsluiten met toelichten welke gevolgen dit voor U als persoon heeft. Wij zijn namelijk het 1 en ander behoorlijk zat. En U gaat de rekening krijgen. U kunt tijdens het lezen van deze rekening al uw spaartegoeden alvast opnemen, en uw verzekeringen opzeggen, U heeft ze op korte termijn niet meer nodig.



U spreekt van "Agresieve voetbalsupporter". Dat is ons in het verkeerde keelgat geschoten. Wij kunnen er mee leven dat uw soortgenoot Max Pam ( ook columinst ) denkt dat de F-Side in de hoek van de tweede ring van de Arena de thuiswedstrijden van Ajax volgt. Voorzover we nog kunnen spreken van een F-Side, volgt deze de thuis-wedstrijden van Ajax op de eerste ring. Althans, als men daar tussen het blowen, zuipen, snuiven, dealen en rellen tijd voor heeft. Ook zou het niet erg zijn als U zou spreken van de Ajax spits Maarten Stekelenburg. In plaats van van de Ajax doelman. Ieder zijn eigen vak, immers. Wat ons wel stoort, is dat U bereid bent om Het Groot Dictee te schrijven. Immers, U snapt niets van onze taal. Te lang in Central Park gezeten, wellicht?



Een dergelijke uitspraak verdiend een toelichting. In Amsterdam, het hart van de Nederlandse taal, spreekt niemand van zwarte neger. En niet alleen omdat neger zo'n rotwoord is. Ook spreken we niet van werkloze marrokanen. Nee, we hebben het hooguit over Marrokanen met een baan. Verder hebben we het ook al niet over blanke Nederlanders. Want teveel mensen zien woorden als "autchtoon" en "'blank" als synoniem. We hebben het al helemaal niet over gierige Joden. Want een beetje zelfspot is ons im Mokum niet onbekend. Wij zijn inderdaad Joden, wij zijn ook Moslims, net zoals wij Christenen zijn en ook atheisten zijn, want wij zijn gewoon wat we willen zijn en wie daar iets op tegen heeft, heeft een probleem. En gezien onze Joodse roots zijn wij zijn vol Joodse zelfspot gierig, tot het tegendeel bewezen is.


Zo ook hebben wij het nooit over agresieve voetbalsupporters. Want dankzij onwetende colmunisten zoals U, gaat men er overal van uit dat voetbalsupporters agresief zijn. Het is dus ten eerste inmiddels volkomen onnodig en daardoor taalkundig gezien zeer bedenkelijk om te spreken van agresieve voetbalsupporters. Gewoon voetbalsupporters zeggen volstaat. Dit is U niet duidelijk en daarom stellen wij vast dat U niet geschikt bent voor het schrijven van Het Groot Dictee. Waarvan akte. Wie zulke stijl-fouten maakt, moet terug naar school.



U geeft in het stukje dat u geschreven heeft over eugnetica aan dat dit thema geen rol speelt in Nederland. Heeft U wel eens tussen de regels doorgelezen, meneer Grunberg? In enkele gemeentes en in een enkele partij in de nationale politiek wil men graag onderscheid gaan maken op basis van ethiciteit. Er zijn apartheids-gerelateerde post-koloniale termen in omloop zoals "allochtoon". Spreken van dronken Polen en stelende Roemenen is niet meer nodig. En U denkt dat eugentica geen rol speelt? Net als schrijven is ook begrijpend lezen kennelijk niet U sterkste kant. De conclusie die U trekt klopt wel, maar van enig verband met de overige tekst is geen sprake. Het had werkelijk niet uitgemaakt of we U, danwel een willekeurige andere primaat uit Artis het stukje hadden laten schrijven.



Over U straf: U en andere zichzelf als autoriteiten beschouwende personen hebben het mogelijk gemaakt, dat als wij voetbalsupporters op maandag op ons werk komen met een blauw oog, wat we gewoon kunnen hebben opgelopen door een wat uit de hand gelopen SM sessie, dat de gemiddelde collega meteen denkt: oom agent kom harder lopen. En indien we vrijwillegerswerk doen, denkt de overbuurman dat we taakstraf hebben. Een bloedneus komt uiteraard doordat wij teveel snuiven. Ook al bewezen koele cijfers het tegendeel, wij zijn allemaal coke snuivers, relschoppers en draaideurcriminelen. Die geen van allen ooit opgelet hebben op school. Dit komt doordat mensen zoals U, Arnold Grunberg, wereldberoemd in Nederland, dat graag zo neerzetten. En U gaat de rekening betalen.



Waarom U, zult U zich afvragen? Uiteraard heeft het niets met uw Joodse achtgronden te maken. Dat maakt ons bij Ajax niets uit. Het heeft geen eens met uw vak te maken. Sommige zaken veranderen toch nooit. Schrijvers moeten nou eenmaal de huur kunnen betalen. Nee, het komt uitsluitend omdat we het niet zo hebben op krullerige wijsneuzen met brilletjes die denken alles beter te weten. Wijsheid is iets wat je maar beter kan verbergen, immers.... En dat lesje willen wij U soortgenoten graag leren. Voor U zal het niet meer uitmaken, voor de winter valt, zal U de hand aan Uuzelf slaan.



Waarom? U bent van harte uitegenodigd om op vrijdag 13 september 2011 een bezoekje te brengen aan het Olympisch Stadion. Op die dag voeren wij een boekverbranding uit. Uw boeken, meneer Grunberg, U boeken gaan op een brandstapel van Olympisch Vuur. Er staat een mooi kommetje op een toren voor het stadion. Waarom? Wij voetbalsupporters worden steeds opgevoerd als voorbeeld van lompheid, domheid agressie en onwetendheid. Terwijl het voetbalspel meer te bieden heeft dan welk stuk in de stopera of stadschouwburg ook. Voor wie alleen van spelen houd waarvan de afloop ook bij de acteurs onbekend is, tenmiste. Voetbal en alleen voetbal is het asfalt van de kunst.



Mocht U verhinderd zijn? Geeft niets. Wij weten U wel te vinden, we zitten overal. U zult met eigen ogen kunnen zien wat voetbalfans in het algemeen en Ajax fans in het bijzonder vinden van het scoren over de rug van passieve deelnemers aan het edele voetbalspel. U kunt ook uw beleggingen kunt U met gerust hart over de balk smijten. Want uw dagen zijn geteld. Waarom? Omdat een mengeling van weerzin tegen een wereld waar voetbal voor veel meer mensen een bron van geluk is dan het kennis nemen van uw gedachtenkronkels, en van opdoemend schuldgevoel, plus het niet kunnen verdragen van de aanblik van brandend Grunberg Werk, U ongetwijfeld zal doen besluiten de hand aan uzelf te slaan. Iets wat wij van harte zullen toejuichen. Het is immers een keer wat anders dan een 4-1 overwinning na een artistieke combinatie door het midden. Zelfs voetbalsupporters houden van een beetje afwisseling op zijn tijd....



Vrijdag 13 september 2011, meneer Grunberg, vrijdag 13 september.....
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 19:18
Er is geen vrijdag 13 september dit jaar, dat om problemen bij voorbaat te voorkomen.
M


Geregistreerd: 12-09-2007
Forum berichten: 474
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 20:12
Dit is een grap toch? Zo ja dan is het nog wel een soort grappig, maar ook daar zou ik niet mijn werk van maken.
Riejuh


Geregistreerd: 03-06-2008
Forum berichten: 7454
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: IJzendijke
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 20:16
Citaat:
Dit is een grap toch? Zo ja dan is het nog wel een soort grappig, maar ook daar zou ik niet mijn werk van maken.


Volgens mij ook.
Sigtyr


Geregistreerd: 07-08-2010
Forum berichten: 139
Nieuws reacties: 4
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 20:18
"U"
Hoeft volgens mij alleen met een hoofdletter aan het begin van een zin tenzij je ermee verwijst naar God/Cruijff
M


Geregistreerd: 12-09-2007
Forum berichten: 474
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 20:27
Arjan,

Als dit geen grap is (en daar ben ik (jouw virtuele 'ikken' een beetje kennende) een beetje bang voor).. verander alsjeblieft alle 'ons' en 'wij' in 'mij' en 'ik', dus spreek puur voor jezelf en uit persoonlijke titel..
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 21:27
Citaat:
Arjan,

Als dit geen grap is (en daar ben ik (jouw virtuele 'ikken' een beetje kennende) een beetje bang voor).. verander alsjeblieft alle 'ons' en 'wij' in 'mij' en 'ik', dus spreek puur voor jezelf en uit persoonlijke titel..


Ik ben bloedserieus ;)

Bedankt voor de feedback. Ik snap de achtergrond. Ik zal er onder zetten: "wij = ondergetekenden" of zo.

Dit moet een open brief worden van meerdere mensen die de stigmatisering van voetbalsupporters niet bepaald toejuichen. Het moeten Ajax fans zijn, maar niet van een bepaalde groep of zo.

Ik heb wat mij betreft maar 1 virtuele ik, da's Arjan. Het zijn de beheerders op een ander forum die er een zootje van maken door een nick dat ik vroeger gebruikte te handhaven en af te dwingen. Ik begrip de verwarring, maar het is niet mijn schuld.
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 21:30
Citaat:
Dit is een grap toch? Zo ja dan is het nog wel een soort grappig, maar ook daar zou ik niet mijn werk van maken.


Volgens mij ook.

Dat is mijn mening ook. Ik denk niet dat ik hier mijn geld mee kan verdienen en wil dat ook niet. Maar dit word wel een serieuze open brief.
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 21:31
Citaat:
"U"
Hoeft volgens mij alleen met een hoofdletter aan het begin van een zin tenzij je ermee verwijst naar God/Cruijff


Zou kunnen, ik heb zelf begrepen dat het allebij mag als je het maar konsekwent doet. Meer meningen zijn welkom.
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 21:37
Het barst van de fouten ( ik heb er aanleg voor ) en de ondertiteling volgt nog.

De aftiteling kan iets worden als
Vak 314

( Bestaat ook niet )

Maar dat komt later.
M


Geregistreerd: 12-09-2007
Forum berichten: 474
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 8 jun 2011 21:51
Citaat:
Arjan,

Als dit geen grap is (en daar ben ik (jouw virtuele 'ikken' een beetje kennende) een beetje bang voor).. verander alsjeblieft alle 'ons' en 'wij' in 'mij' en 'ik', dus spreek puur voor jezelf en uit persoonlijke titel..


Ik ben bloedserieus ;)

Bedankt voor de feedback. Ik snap de achtergrond. Ik zal er onder zetten: "wij = ondergetekenden" of zo.

Dit moet een open brief worden van meerdere mensen die de stigmatisering van voetbalsupporters niet bepaald toejuichen. Het moeten Ajax fans zijn, maar niet van een bepaalde groep of zo.

Ik heb wat mij betreft maar 1 virtuele ik, da's Arjan. Het zijn de beheerders op een ander forum die er een zootje van maken door een nick dat ik vroeger gebruikte te handhaven en af te dwingen. Ik begrip de verwarring, maar het is niet mijn schuld.
Ik ben bang dat je de achtergrond niet snapt en aangezien meningen welkom zijn. Mijn mening is dat je hier Ajax supporters mee voor lul zet. Daarom mijn persoonlijke verzoek om puur op eigen titel dit ding in te sturen als je dat daadwerkelijk van plan bent, ik hoop dat dit ding, als je het echt ergens heen wilt sturen, op geen enkele wijze pretendeert de mening van 'de Ajax supporter' te vertegenwoordigen maar puur je eigen mening en die van degene die er wél hun naam onder willen zetten.

Ik kom niet met inhoudelijke kritiek en tips op het stuk anders dan: ik ben het niet eens met initiatief en ik ben het volledig oneens met de gehele inhoud en de strekking. En zoals een wijs man ooit zei: That's all I have to say about that.
Rudolph


Geregistreerd: 30-03-2011
Forum berichten: 151
Nieuws reacties: 4
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 09:41
Is dit een nieuw slaapmiddel?
TvP


Geregistreerd: 23-05-2008
Forum berichten: 1370
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Delft
Geplaatst: Do 9 jun 2011 10:47
Ik zou wel andere zaken weten, waarover ik mij druk kan maken. Bovendien erg pijnlijk om de pot te verwijten dat de ketel zwart ziet, als je zelf niet eens zijn voornaam goed schrijft.

Verder, mocht je toch zonodig Arnon een brief willen sturen, loop je tekst dan nog zeker drie keer na. 'U kant' bestaat natuurlijk niet. Net als een dergelijke uitspraak verdiend.

Ik vraag me af of je wil scoren op het succes van Heer Grunberg, of dat je serieus te doen hebt met Het Groot Dictee van Nederland. Het is zijn mening dat de taal verloedert en daarmee maakt hij een vergelijking met de agressieve, nog zo'n mooi woord dat je verkeerd spelt, voetbalsupporters. Prima, zijn mening. Ik deel die niet, jij deelt die niet. Maar je kunt niet ontkennen dat er geen agressieve voetbalsupporters bestaan.

I rest my case, ga je toch verder. Prima, maar doe het niet uit mijn naam.
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 14:44
Waar het vooral om gaat is dat voetbalsupporters als voorbeeld gebruikt worden. Grunberg kan net zo goed spreken van agresieve weggebruikers, of agresieve alcoholisten, of agresieve bouwvakkers - sterker nog - dat is zelfs beter. Als je het aantal stadionverboden afzet tegen het aantal stadionbezoekers, dan blijkt voetbalpubliek juist vreedzaam te zijn. Om maar wat te noemen.

Ik noteer dat er twee posters naar voren stappen die de aangegeven mening als niet representatief zien voor waar Ajax voor staat. Het gaat ook niet zozeer om Ajax, het gaat er meer dat voetbalsupporters te kijk gezet worden. Dit was gewoon een eerste versie.

Ik overweeg om het stuk abstracter te maken, waarbij Ajax fan gewoon voetbalfan word. Al die spelfouten komt later wel. Die gaan er wel uit.

Scoren met gebruik de bekendheid van Grunberg? Ik denk niet dat die vrees gegrond is. Zo'n open brief word wellicht in een regionaal krantje gedrukt. Bovendien, Grunberg is nauwelijks bekend, voor zover ik weet is hij buiten Nederland en Vlaanderen totaal onbekend. En de gemiddelde topvoetballer of ook Johan Derksen is aanzienlijk bekender, schat ik zomaar in.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 22-01-2009
Forum berichten: 2348
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 16:00
Jongen waar maak je je druk om? Is er niks anders om je druk over te maken? Hij zegt toch niet alle voetbalsupporters zijn agressief schorem?
Zapata


Geregistreerd: 13-06-2010
Forum berichten: 28
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 16:01
Wat zal Grunberg gniffelen om je briefje, je bevestigt zijn verhaal. <img src='smilies/icon_rolleyes.gif' />
Arjann


Geregistreerd: 28-04-2011
Forum berichten: 62
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 18:32
1 constructieve positieve bijdrage, een enkele hersenloze reactie en vooral veel constructieve weerstand. Ik denk dat het opstellen van deze open brief hier op dit forum vooral irritatie op gaat wekken. 'K zal hem dan ook eerst op basis van de input eens doorspitten en dan zien we wel verder.

Het gaat erom dan Grunberg, als zovelen, de voetbalsupporter gebruikt als literaire boksbal. Lekker makkelijk. Die worden toch al overal afgezeken. Mijn oorspronkelijke gedachte was om Grundberg zelf dan maar als verbale boksbal te gebruiken.

Voetbalsupporters worden nou ook weer net niet 's nachts van hun bed gelicht. Dus echt ernstig is het niet, maar wel ernstig genoeg. Het is wel een briefje waard. Wellicht is het gewoon afreageren omdat een schrijver aanvallen makkelijker is dan mensen om je heen die wat op voetbal neerkijken aan te pakken. K weet niet..

In de huidige vorm gaat deze brief uiteraard nergens heen. Dan, inderdaad, ziet het er niet al te best uit. Ik ben inhoudelijk ook nog niet helemaal tevreden. Dat de agressieve voetbalsupporter als maatstaf voor simpel taalgebruik word gebruikt vind ik op zich al een weerwoord waard, en ook is het juist heel goed als politici bij voorkeur simpel taalgebruik toepassen..... Maar ik leg de brief eerst even terug op de plank.
Rinus


Geregistreerd: 29-12-2008
Forum berichten: 1713
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 18:45
Ik ben geen fan van Grunberg maar ik heb oa Blauwe Maandagen van hem gelezen en daarin houdt de hoofdpersoon van voetbal(vooral Ajax), het is een autobiografisch verhaal..
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 22-01-2009
Forum berichten: 2348
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:05
Heb jij een agressieve voetbalfan in al zijn woede (want het gaat om iemand die agressief is) al eens deftige of moeilijke woorden horen spuien?
M


Geregistreerd: 12-09-2007
Forum berichten: 474
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:06
Jij nog nooit?
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 22-01-2009
Forum berichten: 2348
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:08
Noem maar eens op hoe de voetbalfan zijn agressie richting Jaakke, Feyenoord of PSV heeft geuit met moeilijke woorden?
M


Geregistreerd: 12-09-2007
Forum berichten: 474
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:13
Ik heb zelf in mijn woede 'jaakke incapabel sujet' geroepen toendertijd.
En als blom fluit zetten we altijd 'die kleine blonde dood' in
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 22-01-2009
Forum berichten: 2348
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:22
Citaat:
Ik heb zelf in mijn woede 'jaakke incapabel sujet' geroepen toendertijd.


Die is wel origineel, maar om verder ontopic te blijven.

Het gemiddelde niveau van een voetbalsupporter die woedend is overstijgt niet het niveau van wat hier geroepen wordt.

http://www.youtube.com/watch?v=NEJnB3a6 ... r_embedded

Als Grunberg daar op doelt, wie zijn wij dan om hem ongelijk te geven.
M


Geregistreerd: 12-09-2007
Forum berichten: 474
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:28
Ik vond het al schattig dat je serieus op mijn vraag in ging, maar je scheert nogal wat mensen over één kam heen hier.. (met dat gegeven ben ik het op zich met arjan eens).. de gemiddelde voetbalsupporter nog wel. Eerst even de vraag, tellen de 'teletekst supporters' ook mee? First of all, ik schat mezelf niet hoger in dan de gemiddelde supporter. Maar er zijn meer voetbalsupporters dan wij van Zuid 1 of zij van Vak 410.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 22-01-2009
Forum berichten: 2348
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 9 jun 2011 19:47
M ik bedoel de gemiddelde voetbalsupporter die agressief is.

Jij mag je misschien een hoger niveau vocabulaire gebruiken in al je woede, maar de gemiddelde voetbal supporter die tot aan agressie toe woedend is uit zich anders. Met agressie bedoel ik, het gevoel om iemand wat aan te willen doen, iets te willen slopen, etcetera...

Ik zeg dus niet dat zij geen ander vocabulaire gebruiken wanneer zij in een mildere bui zijn. Ook zeg ik niet dat de gemiddelde voetbalsupporter zich zo uit, want de gemiddelde voetbalsupporter wordt zelden tot aan agressie toe woedend.

Dus, goed lezen M.
+ Nieuw bericht <   1  |  2   >   >>> + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.985.280 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Onder De Streep » De Derde Kamer » Open Brief aan Arnold Grunberg
Ga
Zoeken: