Forum
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » De Technische Staf & Het Bestuur » De commissie
Ga
Zoeken:

Onderwerp: De commissie
Maker: 343Bekeken: 8196
Status: InactiefBerichten: 136
+ Nieuw bericht <<<   <   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6   >   >>> + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 20:00
Citaat:
Kon er niet eens van slapen en het maalt de hele dag door mijn hoofd.
Ben er peuneveu van maar wil weten hoe dit afloopt.

Ik ben gehard, El Lute. Ik zie het allemaal goed komen. Er gaat zeker iets gebeuren, iets positiefs voor AJAX.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 20:02
Je maakt me bang, 343. Ik heb je nog nooit zo positief gehoord over de toekomst van Ajax. <img src='smilies/icon_eek.gif' />hock:

Eerst maar eens een aantal mensen wegwerken en kijken of de juiste mensen erin (mogen) stappen.
El Lute


Geregistreerd: 08-12-2007
Forum berichten: 3606
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 20:05
Citaat:

Ik ben gehard, El Lute. Ik zie het allemaal goed komen. Er gaat zeker iets gebeuren, iets positiefs voor AJAX.


Hahaha, ik heb de jaren '80 ook mee gemaakt maar enige waarom ik beetje goed gevoel heb is omdat Cruijff er zit.

Liep daar straks hier in het dorp met mijn gedachte bij vanavond en zag in de verte gast aankomen met een Ajax shirt aan. Geweldige gevoel geeft dat en heb hem even aangesproken en uitgelegt wat voor een dag we binnen onze club hebben vandaag.

Hij keek me aan en was vriendelijk maar zag hem denken wat een mafkees maar maakt niet uit.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 20:10
:-) Iemand bang maken en iemand laten lachen met dezelfde opmerking.....

Ja, ik vind dit spannender dan een voetbalwedstrijd van AJAX de laatste jaren. Dit is waar ik al jaren op heb gewacht. Een echt keerpunt. De ogen zijn geopend bij iedereen binnen en buiten AJAX.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 20:31
[Update Highlow"> Vanuit de zaal waar de ledenraad bijeen is gekomen, wordt gemeld dat het een erg emotionele vergadering is.
Scio


Geregistreerd: 02-01-2008
Forum berichten: 1939
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 21:28
Citaat:
Even een update van de ontwikkelingen bij de ledenvergadering: SMS van binnen, Johan heeft net een 15 min betoog gehouden, staande ovatie!!
Meer nieuws : snel!


dapprestrijders weblog
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 21:44
Citaat:
Cruijff zet druk op John Jaakke
Door RENZE LOLKEMA

AMSTERDAM - Zelfs clubicoon Johan Cruijff meldde zich dinsdagavond in de Arena. Het erelid van Ajax mocht het woord voeren tijdens een speciale bijeenkomst van de Ledenraad die het rapport van de commissie-Coronel bespraken. Voorzitter John Jaakke voelt de druk verder toenemen.

Aangeslagen en vermoeid. Dodelijk vermoeid zelfs, beschreven enkele leden van de commissie-Coronel John Jaakke, toen ze de voorzitter van Ajax afgelopen weekeinde weer onder ogen kwamen. Dinsdagavond was het niet anders. Jaakke arriveerde aangeslagen bij de Arena voor een zware avond met de Ledenraad van de Amsterdamse club.

Jaakke moest zich dinsdagavond verantwoorden voor het rapport van de commissie Coronel waaruit blijkt dat er bestuurlijk veel mis is bij Ajax. Jaakke werd door enkele raadsleden gepolst of het niet verstandig was op te stappen. Bij het sluiten van deze krant was nog onduidelijk of de voorzitter die eer aan zichzelf zou houden.


Zelfs clubicoon Johan Cruijff toog gisteravond naar de Arena, een bezoek dat gelijk talloze reacties losmaakte bij de achterban. De Ledenraad had gehoopt in het geheim bijeen te komen, maar dat bleek een illusie. De pers was ruim vertegenwoordigd.
De verlosser – erelid van Ajax en normaal gesproken nimmer aanwezig op bijeenkomsten van de Ledenraad – meldde zich om 18.50 uur aan de slagboom. Hij baalde er trouwens van dat hij gespot werd. ,,Moeten jullie eerst niet netjes vragen of ik gefotografeerd wil worden?’’ zei hij tegen de fotografen. Daarna sprak hij de intercom in en werd de slagboom geopend.


Jaakke meldde zich exact een uur later. Hij zag er nog steeds aangeslagen uit.

Voor de breed uitgemeten persconferentie van afgelopen zondag had de Ajax-voorzitter de commissieleden één voor één de hand geschud. Daarbij liet hij zich ontvallen dat ook zijn tweede vakantie van dit seizoen opnieuw ernstig dreigde te worden verstoord door de perikelen bij Ajax.
In die eerste vakantie kwam Jaakke nauwelijks aan ontspanning toe omdat er veel te doen was rond Wesley Sneijder, die uiteindelijk naar Real Madrid vertrok. ,,Ik had nu wel een leuke vakantie in de planning,’’ zei hij zondag terloops. Leuk lijkt nu al misplaatst. Aan Jaakkes gezicht was te zien dat hij zichtbaar leed onder de conclusies en aanbevelingen van de commissie.


Maar de commissie is ook in de dagen na de presentatie duidelijk in zijn boodschap: Jaakke heeft er een puinhoop van gemaakt. Zijn naam wordt in het rapport weliswaar niet genoemd, maar Jaakke mag zich de kritiek net als algemeen directeur Maarten Fontein persoonlijk aantrekken, oordeelden enkele commissieleden gisteren nogmaals.

De commissieleden, die anoniem wensen te blijven, doen die constateringen met pijn in hun hart omdat het hun club is die ze in brand hebben gezet. ,,Maar misschien moet het ventiel wel helemaal uit de band worden gehaald,’’ zei er gisteren één. ,,Zodat we echt helemaal opnieuw kunnen beginnen.’’


Jaakke, zo had de commissie gemerkt, begon aan zijn voorzitterschap bij Ajax met de bedoeling de cultuur van structurele ontevredenheid door de hele organisatie om te buigen. Dat is hem niet gelukt, blijkt enkele jaren later, vooral door de vaak onrealistische ambities van de club. Wie de lat immers zo hoog legt als bij Ajax, heeft nooit iets te vieren. En dat gevoel heeft weer invloed op wie dan ook bij Ajax.

Uri Coronel, voorzitter van de onderzoekscommissie zei het zondag als volgt: ,,De verwachtingen zijn hier soms te hoog gespannen.’’

De conclusies deden de commissieleden, allen Ajacied in hart en nieren, pijn. Van Uri Coronel is zelfs bekend dat hij nachten niet heeft geslapen toen de onderzoeksresultaten tot hem doordrongen. De commissievoorzitter had het gevoel een bom onder zijn eigen club te hebben gelegd en als Ajacied raakte hem dat in zijn ziel.


Ajax als organisatie is geen team, werd de commissie Coronel al snel duidelijk. Dat blijkt uit het volgende voorbeeld, die niet is opgenomen in het rapport, maar wel illustratief is voor hoe er bij Ajax wordt gewerkt. Toen de commissie moest uitvinden wie nou eigenlijk Piet Keizer had aangesteld als technisch adviseur van het eerste elftal, gaven Jaakke, technisch directeur Martin van Geel, oud-trainer Henk ten Cate en nog een paar kaderleden van Ajax verschillende antwoorden.
Coronel c.s. vonden die verschillende versies ontluisterend, vooral omdat Keizer als een clubicoon geldt.


Omdat de commissie-Coronel geen namen noemt, lijkt Hennie Henrichs in de publiciteit voorlopig buiten schot te blijven. Maar dit lid van de Raad van Commissarissen van Ajax - belast met technische zaken - mag zich de kritiek in het rapport ook aantrekken.
Hij heeft zich teveel bemoeid met het technische beleid en werkte mede daardoor uiterst moeizaam samen met technisch directeur Martin van Geel. Om die reden verdient Van Geel nog een tweede kans, vindt een deel van de commissie.


De positie van Fontein is onhoudbaar, vindt de commissie nog steeds. Dat heeft vooral met zijn sociale kant te maken: iemand die zich vier keer aan iemand voorstelt, wordt na drie keer in Amsterdam al snel verfoeid. Jaakke is wat dat betreft anders.

,,Dus om nu de hele leiding te slachtofferen, gaat misschien te ver,’’ vinden diverse commissieleden. ,,Deze club moet namelijk ook door.’’


AD.nl
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 21:46
Slechte titel.
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 19 feb 2008 21:47
Citaat:
Slechte titel.


Doet er niet toe. Het maakt het artikel des te meer interessanter om het te gaan lezen.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 00:25
Heugelijk nieuws, Ajacieden!

Citaat:
Ajax kiest nieuw bestuursmodel

Amsterdam, 19 feb 2008
De Ledenraad en het Bestuur van de vereniging Ajax hebben zojuist hun vergadering afgesloten. In de vergadering is het rapport van de commissie Coronel op hoofdlijnen besproken.
De eerste aanbeveling die de Ledenraad en het Bestuur heeft overgenomen betreft de wijzigingen inzake het bestuursmodel.

- De Directie van AFC Ajax NV is verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering daarvan.
- Deze Directie staat onder leiding van een algemeen directeur die tevens het boegbeeld van de club wordt.
- De Raad van Commissarissen opereert op afstand en vervult een controlerende en adviserende functie.
- De Ledenraad vervult uitsluitend nog de rol van aandeelhouder en blijft binnen de vereniging bevoegd tot aanstellen en ontslag van de bestuurders van de vereniging.

Deze structuur zal de komende maanden worden uitgewerkt en ingevuld. Het huidige Bestuur, bestaande uit voorzitter John Jaakke, bestuurslid technische zaken Hennie Henrichs en bestuurslid financiële zaken Joop Saan, is van mening dat bij een nieuwe structuur ook een nieuwe personele invulling hoort. Het bestuur heeft daarom aangegeven dat zij terug zal treden zodra de nieuwe structuur vormgegeven is met inbegrip van de personele invulling. Dit zal uiterlijk voor het einde van het lopende voetbalseizoen afgerond zijn. De bevoegdheden van het Bestuur van de vereniging zullen tot dat moment van kracht blijven. Tevens blijven de leden van het Bestuur in deze periode in functie als commissaris van Ajax NV.

De als erelid bij de ledenraadvergadering aanwezige Johan Cruijff is door de Ledenraad gevraagd vorm te geven aan het voetbaltechnisch beleid van Ajax. Cruijff heeft verklaard hiertoe bereid te zijn. Over de invulling daarvan vindt overleg plaats.


Ajax.nl

Het is nog even afwachten wat de precieze rol van Cruijff wordt, maar als ik dit zo allemaal lees dan denk ik dat men neigt naar het eerste model. Dus met Van Basten als sterke trainer, met een nieuwe Algemeen Directeur en zonder Technisch Directeur. Cruijff zal waarschijnlijk als technisch adviseur op de achtergrond aan de touwtjes trekken.

Het valt me mee dat Henrichs en Saan, maar vooral Jaakke hun positie op lijken te willen geven.

Wow, wat ben ik enthousiast! Ik krijg door deze snelle samenloop van zaken eigenlijk steeds meer het idee dat er een soort coup heeft plaatsgevonden door de echte clubmensen.
El Lute


Geregistreerd: 08-12-2007
Forum berichten: 3606
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 02:49
Citaat:


- Deze Directie staat onder leiding van een algemeen directeur die tevens het boegbeeld van de club wordt.

Het is nog even afwachten wat de precieze rol van Cruijff wordt, maar als ik dit zo allemaal lees dan denk ik dat men neigt naar het eerste model. Dus met Van Basten als sterke trainer, met een nieuwe Algemeen Directeur en zonder Technisch Directeur. Cruijff zal waarschijnlijk als technisch adviseur op de achtergrond aan de touwtjes trekken.

Wow, wat ben ik enthousiast! Ik krijg door deze snelle samenloop van zaken eigenlijk steeds meer het idee dat er een soort coup heeft plaatsgevonden door de echte clubmensen.



Inderdaad een coup onder aanvoering van Cruijff en moest niet langer duren.
Heb nog steeds spanning van hoe verder en wie die Algemeen Directeur moet gaan worden.
Degene die die functie krijgt gaat het boegbeeld van de club worden, dan valt Hiddink bij mij al af. Boegbeeld kan alleen maar een Ajax man in hart en nieren worden.
Heb toch gevoel dat dat alleen maar Cruijff zelf kan zijn.

Hup AJAX!
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 07:36
Ik zei toch dat het goed zou komen, jongens. Was het niet door deze vergadering, dan was het wel door een supportersoproer.
DeAjacied


Geregistreerd: 20-01-2008
Forum berichten: 6
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Amsterdam
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 07:59
Wat is dit ongelooflijk heerlijk om mee wakker te worden vanmorgen!!! Eindelijk!!! Eindelijk grote reorganisatie en grote opruiming. En als ze dan toch bezig zijn, hopelijk ook het oude embleem terug.
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 09:41
Een droom!
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 11:46
Dit artikel uit de papieren Telegraaf duidt ook op een soort van coup. En op een achterbaks spel van Jaakke.

Citaat:
AMSTERDAM, woensdag

De ledenraad van Ajax heeft hoog ingezet in de confrontatie met het verenigingsbestuur onder leiding van voorzitter John Jaakke. Allereerst moet het complete college-Jaakke aftreden, dan wordt de huidige raad van commissarissen (rvc) ontbonden en vervolgens zal de nieuwe rvc de complete directie moeten ontslaan. Dit houdt concreet in, dat John Jaakke, Joop Saan, Hennie Henrichs (names Ajax in de rvc), de twee externe com¬missarissen Sjoerd van Loon en Frank Eijken en de drie directeuren Maarten Fontein (algemene zaken), Martin van Geel (technische zaken) en Jeroen Slop (financiële zaken) het veld moeten ruimen.

Met deze spijkerharde voorwaarden op zak stapte de 24 man tellende ledenraad, inclusief de diverse ereleden, het voorgesprek in dat om 18.00 uur gehouden werd voordat om 20.00 uur de confrontatie met Jaakke & co op de agenda stond. Dit onderhoud kreeg een onverwachte wending, toen rond kwart voor zeven de uit Barcelona overgevlogen Johan Cruijff zich in de ArenA meldde. Als erelid heeft de legendarische nummer 14 het recht om de ledenraadvergaderingen bij te wonen en daar maakte hij gebruik van, ruim 24 uur nadat hij voetbalminnend Nederland had verrast door in zijn wekelijkse Telesport column te melden dat hij bereid en in staat is om de hui¬dige problemen binnen Ajax op te lossen.

Door zich bij de ledenraad te melden en vervolgens de con-frontatie met het verenigings¬
bestuur bij te wonen, plaatste Cruijff zich midden in de discussie die momenteel binnen
Ajax woedt. Een conflict dat op een machtsgreep begint te lijken. Er sijpelt namelijk steeds meer informatie naar buiten, waaruit blijkt dat de commissie-Coronel veelverder is gegaan dan de oorspronkelijke opdracht om het bestuursmodel en het techni¬sche beleid van de Iaatste tien jaar in kaart te brengen.

Het simpele feit dat in de voorstellen van de ledenraad ook het aftreden van de com¬plete directie wordt meegenomen, terwijl dat formeel geen zaak van het college is, heeft de contouren van een complete machtsovername. In dat opzicht heeft de actie van de rvc, om nog voor de presentatie van het commissierapport directeur Fontein te elimineren, voor een enorme kettingreactie gezorgd.
De afschuw over de wijze waarop dit werd uitgevoerd, het persbericht dat Fontein uit eigen beweging was opgestapt (wat hij uiteindelijk niet deed) lag al op straat voordat de bespreking was begonnen, heeft ook binnen Ajax geleid tot een sfeer dat een clubleiding met zo weinig fatsoen per direct moet vertrekken.

Inmiddels worden de geluiden steeds sterker, dat de actie van afgelopen zaterdag vooral tot doel had om Jaakke zelf te laten overleven. TELESPORT werd voor het weekeinde al geïnformeerd dat uitgerekend de Ajax-preses er zijn zinnen op had gezet om de functie van Fontein over te nemen. Daarvoor was het volgende scenario bedacht: Fon¬tein moest nog voor de samenkomst van de ledenraad uit zijn functie worden gezet, waarna Jaakke naast zijn rvc-voorzitterschap tevens tot interim directeur zou worden benoemd. Het wisselgeld zat 'm dan in het feit dat Jaakke dinsdag tijdens de ledenvergadering kenbaar zou maken, dat hij op zoek ging naar een opvolger en nog voor het nieu¬we seizoen zijn functie zou overdragen. Omdat tijd vele wonden heelt, zou zijn interim-status als directeur dan over enkele maanden kunnen overgaan tot een vast dienstverband.

Een bizar verhaal, maar wie de ontwikkelingen van de laatste dagen volgt, ziet steeds meer stukken van deze curieuze puzzel in elkaar vallen. Neem alleen de ogenschijnlijke losse opmerking in de uitzending van Voetbal site, waarin hij meldde dat hij misschien wel voldeed aan de profielschets van de algemeen directeur, zoals die in het rap¬port van de commissie-Coro¬nel was omschreven.
Als hier een kern van waarheid in zit, dan wordt extra duidelijk hoe Fontein zaterdag dit scenario heeft doorkruist door niet op te stappen. Maar het roept ook vraagtekens op over een of misschien wel meerdere leden van de commissie, die dan toch onder een hoedje met onder meer Jaak¬ke zouden hebben gespeeld.
Een en ander heeft nu nog de status van speculeren, maar het maakt wel duidelijk dat naarmate de tijd vordert de beerput in de Amsterdam ArenA steeds verder opengaat.
Oscarito


Geregistreerd: 24-12-2007
Forum berichten: 435
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 12:38
Gefeliciteerd Ajacieden. De eerste goede stap is gezet, nu Van Geel nog en dan maar eerst afwachten wie de nieuwe technische mensen zijn en of ze ook in staat zijn om goed werk af te leveren. Al ben ik er wel van overtuigd dat Cruijff het beter zal doen dan Van Geel mocht hij TD worden.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 13:00
Bedankt voor de felicitaties, Oscarito. Ik word er voorzichtig enthousiast van. Al is het alleen al omdat Ajax weer smoel, kleur en uitstraling krijgt. En dan hebben we het nog niet eens over de voetbal-knowhow die Cruijff met zich meebrengt.

Voor degenen die het Sportjournaal gisteravond gemist hebben:

http://player.nos.nl/index.php/media/pl ... :5-353384/
H+10


Geregistreerd: 21-01-2008
Forum berichten: 377
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Nieuwveen
Geplaatst: Wo 20 feb 2008 18:14
Bedankt voor dat linkje, Thomas!

Had het idd gemist. We zijn voorzichtig op de goede weg, niet?
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 27 feb 2008 23:42
Citaat:
Arrogantie is snel aangeleerd’

De crisis bij Ajax bewijst hoe moeilijk het is een betaald voetbalclub te leiden. „Een goede voorzitter durft een charismatische directeur aan te stellen."

De weg naar een hoger niveau van bestuurders en managers in het betaald voetbal leidt misschien wel via Villa Anderstein, in de bossen bij Maarsbergen. Hier vinden in de ‘League of Experience’ masterclasses plaats voor clubbestuurders en managers uit het profvoetbal. Morgen staat een seminar over sponsoring op de agenda. Een initiatief van Rianne Toussaint en Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en kandidaat-preses voor de KNVB als opvolger van Jeu Sprengers. Als hij eind dit jaar wordt gekozen voor het hoogste bestuursambt in het Nederlandse voetbal zal hij zich nog verder terugtrekken uit het door hem gefinancierde project.

De leiding is nu al in handen van directeur Toussaint. De Arnhemse heeft op het gebied van personeel en organisatie veel ervaring opgedaan in het betaald voetbal, vier jaar bij Vitesse en nog eens vier bij de FBO, de werkgeversorganisatie van de clubs. In de masterclasses is ze vooral gespreksleider. Ze is een van de weinige vrouwen in een mannenwereld. Daar zit ze niet mee. „Het zou een drama worden als het allemaal vrouwen waren geweest. Ik ben nog nooit op een rare manier bejegend. Je wordt op je kwaliteiten beoordeeld, net als een man.”

Coaches als Marco van Basten en Guus Hiddink of marketeer Frank van den Wall Bake zorgen voor de discussiestof. „Wij maken de ontmoeting mogelijk en gaan niet zeggen hoe het moet”, zegt Toussaint. „Gerard Marsman, directeur van de Coaches Betaald Voetbal, formuleerde het onlangs treffend. ‘In de wereld van verschillende belangen, zorgen jullie voor de verbindingen’, zei hij. Bestuurders moeten hier bereid zijn hun ervaringen te delen en zich kwetsbaar op te stellen. De hand die ze bij ons naar elkaar uitsteken is een heel andere dan in de spanning van voor de wedstrijd. Sommige voetbalbestuurders komen elkaar al jaren tegen, maar ze hebben elkaar nog nooit hun kaartje gegeven.”

De thema’s zijn meestal financieel, bestuurlijk of technisch. „Hier komen zaken aan de orde als: hoe vul je een bestuursvacature op, wat doe je aan stroef lopende vergaderingen? Wie doet uitspraken over welke onderwerpen? Het zou geweldig zijn als bestuurders van verschillende clubs elkaar straks informatie gaan geven over spelers. Het mooiste compliment dat wij kunnen krijgen is dat een deelnemer de volgende dag opbelt en het nummer van een collega-bestuurder of trainer wil weten om hem nog wat vragen te stellen.”

De namen van de deelnemers geeft de League of Experience niet prijs. Het valt Toussaint op dat er bestuurders bijzitten van wie ze dacht dat ze het goed voor elkaar hadden. „Ze tonen hun onzekerheid en stellen zich kwetsbaar op. Dat is dus een kwaliteit.”

Ondanks de misstanden op bestuurlijk gebied en het grote verloop van bestuurders ,waardoor er regelmatig know how verloren gaat, valt het niet mee om de sessies vol te krijgen. „We moeten er inderdaad aan trekken”, erkent Toussaint. „Het betaald voetbal is een lastige doelgroep. Het klinkt ook wel arrogant om als beginnend bedrijf meteen aan bestuurders te vragen of ze openhartig willen zijn.”

Volgens Toussaint weten veel bestuurders niet waar ze aan beginnen als ze het profvoetbal instappen. Ze handelen als leider van een club vaak anders dan in hun eigen bedrijf of werkkring. „In het voetbal opereert de bestuurder vanuit zijn hart, want deze baan levert geen geld op. Het kost twintig tot veertig uur vrije tijd per week. Hoe bedrijfsmatig ze te werk gaan in hun normale baan, hoe ad hoc ze handelen bij het leiden van een profclub. De tradities, de manier van doen, het bedrijfsmatig denken komt ineens in een ander licht te staan. Na een tijdje komen ze er vervolgens achter hoe moeilijk het is een club te leiden. Hoe kwetsbaar ze zijn. Als er een verkeerde keuze wordt gemaakt met een transfer, ligt hun hoofd op het hakblok. In het begin vinden de media een nieuwe bestuurder nog leuk, na een half jaar gaan ze hem zoeken.”

Belangrijk verschil is dat een clubbestuurder bij een Betaald Voetbal Organisatie wordt geconfronteerd met een totaal andere hiërarchie. „Binnen een bedrijf is een piramide zichtbaar. In de smalle top zit de directie die de dienst uitmaakt. Daaronder in bredere lagen het management en de medewerkers. Bij een voetbalclub is dat anders. Daar vormen de trainers en de spelers de bovenlaag. Een bestuurder die bij een profclub denkt het net zo te doen als in zijn bedrijf, komt er snel achter dat zoiets niet kan. Een speler die zich onacceptabel gedraagt en toch hoge salariseisen stelt, moet je vaak handhaven als hij je beste spits is. Ik vind dat normen en waarden, zoals ze in het bedrijfsleven gelden, in het betaald voetbal worden onderschat.”

Dat Ajax nu kiest voor een model waarin de directeur het boegbeeld wordt van de club en niet de voorzitter, juicht Toussaint toe. „Besturen op afstand is de toekomst. Een goed bestuurder durft een charismatische directeur aan te stellen. Het rapport van de commissie-Coronel bevat niet zo veel nieuwe dingen, maar het is goed opgesteld. In hapklare brokken, nergens wollig of wetenschappelijk taalgebruik. Ajax worstelt met de vraag: hoe kun je een club van het volk zijn en toch professioneel functioneren? Vind maar eens warmte en sociale cohesie. Daar zijn sterke en goede mensen voor nodig. Arrogantie is snel aangeleerd, bescheidenheid duurt jaren. De warmte moet al bij de receptie beginnen. Dit is een rapport voor alle geledingen binnen Ajax.”

De nieuwe coach van de Amsterdamse voetbalclub, Marco van Basten, heeft in de League of Experience in de ogen van Toussaint zijn kwaliteiten bewezen. Niet zozeer als trainer maar als visionair. „Ik denk dat hij heel goed uit de verf zal komen in een beleidsfunctie. Hij heeft overal een visie op. Het is werkelijk geniaal zoals Marco kan praten over waar het heen moet met het Nederlandse voetbal. Er zijn maar weinig mensen die er zoals hij voor zorgen dat een debat ook tot iets leidt. Jammer dat hij zich nu nog focust op het trainersschap.”


NRC

Volgens Joey van AT staat er in de VI dat de ledenraad een commissie in het leven gaat roepen die nieuwe bestuursleden moet voordragen. Heeft iemand gelezen hoe dit er precies stond?
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 28 feb 2008 07:38
Ze moeten eerst nog een extra vergadering beleggen ''waarin met name gesproken zal worden over de rol van algemeen directeur Maarten Fontein en technisch directeur Martin van Geel''.
ghostwriter


Geregistreerd: 08-02-2008
Forum berichten: 5481
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Londen
Geplaatst: Do 28 feb 2008 18:40
Ik las net in de VI dat Johan Cruijff heeft gezorgt dat de hoofdscouting en hoofdjeugdopleiding bij Barcalona onderdeel van de trainersstaf van het eerste elftal uitmaken (ik wist dat trouwens al maar was het weer vergeten). Bij Ajax zal Cruijff hetzelfde willen door voeren en dat zou ook verklaren waarom Stanley Menzo bij Ajax in beeld is, hij zal dan waarschijnlijk hoofdjeugdopleiding worden en ook de keeperstrainer. Ik vraag me af wie dan hoofdscouting zal worden van Hans van der Zee is niet iemand die ook als trainer kan doorgaan, Jan de Koning (voor wie ik pleit dat Ajax hem aan de scoutings staf toevoegd) zou wel zo'n dubbel rol aankunnen.
Chivu 05


Geregistreerd: 29-10-2007
Forum berichten: 796
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Groningen
Geplaatst: Do 28 feb 2008 18:59
Citaat:
Ik las net in de VI dat Johan Cruijff heeft gezorgt dat de hoofdscouting en hoofdjeugdopleiding bij Barcalona onderdeel van de trainersstaf van het eerste elftal uitmaken (ik wist dat trouwens al maar was het weer vergeten). Bij Ajax zal Cruijff hetzelfde willen door voeren en dat zou ook verklaren waarom Stanley Menzo bij Ajax in beeld is, hij zal dan waarschijnlijk hoofdjeugdopleiding worden en ook de keeperstrainer. Ik vraag me af wie dan hoofdscouting zal worden van Hans van der Zee is niet iemand die ook als trainer kan doorgaan, Jan de Koning (voor wie ik pleit dat Ajax hem aan de scoutings staf toevoegd) zou wel zo'n dubbel rol aankunnen.


Bij Ajax is er ook peridiek overleg met de technische mensen waar de hoofd scouting en hoofd opleidingen bij zijn. Wat betreft geen verschil, maar het is een trend geworden om alles bij Ajax doet af te kraken (door de media).

Het lijkt me dat Menzo op eigen benen wil staan. Daarom is hij gestopt als keeperstrainer bij Oranje. Ik vind dat Van Basten het gewoon met L'Ami moet doen.
ghostwriter


Geregistreerd: 08-02-2008
Forum berichten: 5481
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Londen
Geplaatst: Vr 29 feb 2008 08:58
Citaat:
Bij Ajax is er ook peridiek overleg met de technische mensen waar de hoofd scouting en hoofd opleidingen bij zijn. Wat betreft geen verschil, maar het is een trend geworden om alles bij Ajax doet af te kraken (door de media).
Maar bij Ajax zijn de HJ en HS niet direct lid van de trainings staf (wel van de technische staf) en dat wil Cruijf nu juist invoeren. Dat het bij Ajax niet het geval is word gergens af gekraakt aangezien het nergens zo is, alleen Barca heeft het van de grote clubs ter aarde.

Citaat:
Het lijkt me dat Menzo op eigen benen wil staan. Daarom is hij gestopt als keeperstrainer bij Oranje. Ik vind dat Van Basten het gewoon met L'Ami moet doen.
Maar misschien wil Menzo wel hoofdjeugdopleiding(en) worden dan kan hij daar naast af en toe met de keepers werken.
Chivu 05


Geregistreerd: 29-10-2007
Forum berichten: 796
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Groningen
Geplaatst: Vr 29 feb 2008 13:51
Citaat:
Maar bij Ajax zijn de HJ en HS niet direct lid van de trainings staf (wel van de technische staf) en dat wil Cruijf nu juist invoeren. Dat het bij Ajax niet het geval is word gergens af gekraakt aangezien het nergens zo is, alleen Barca heeft het van de grote clubs ter aarde.



Nauw contact met de HS is inderdaad prima. Wat betreft Hoofd Jeugdopleiding is een overleg situatie 2x per maand genoeg lijkt me, het contract met de trainer van Jong Ajax moet wel veel en goed zijn.

Citaat:
Maar misschien wil Menzo wel hoofdjeugdopleiding(en) worden dan kan hij daar naast af en toe met de keepers werken.


Menzo wil trainer worden op het hoogste niveau. Zoals aangegeven kan Van Basten het beste verder gaan met L'Ami als keeperstrainer.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 1 maa 2008 13:29
Een opmerkelijk geluid:

Citaat:
za 01 mrt 2008, 08:00
Coronel & Co (2)
door Jaap de Groot

Het wordt steeds duidelijker, dat met het installeren van de commissie-Coronel Ajax zichzelf een slechte dienst heeft bewezen. Of een hele goeie. Het is maar net hoe je het bekijkt. Omdat de wortel van het probleem Ajax nadrukkelijker dan ooit zichtbaar wordt. Met dank aan vooral de initiatiefnemer (clubpreses John Jaakke) en de commissievoorzitter (erelid Uri Coronel).

De rapportage over het beleid van Ajax over de afgelopen 10 jaar begint namelijk het schoolvoorbeeld te worden van hoe je zoiets NIET moet doen. De inhoud van diverse vertrouwelijke gesprekken met de 42 geïnterviewden lekte uit, het conceptrapport lag voor de presentatie op straat en de veredelde ontslagbrief voor algemeen directeur Maarten Fontein was al 'rondgestuurd' voordat er met hem was gesproken.

Daarbij ondernam de raad van commissarissen actie richting de topman, vóór het rapport überhaupt door de leden was gelezen, laat staan goedgekeurd. Daardoor kwam het vooraf verkondigde verhaal, dat de rapportage niet bindend was en het niet om de poppetjes maar om de structuur ging, in een totaal ander daglicht te staan.

Maar er is meer. Gebleken is, dat tijdens de op 19 februari gehouden ledenvergadering Jaakke en Coronel onder de leden een veredelde stemming hebben gehouden over het aanblijven van Fontein. Voor een beursgenoteerde onderneming een kwalijke procedurefout. En voor een topclub een gotspe, omdat zo een situatie in de hand is gewerkt waar amateurs over professionals beslissen.

Nog ernstiger is, dat Coronel voor de bewuste stemming de leden heeft beïnvloed. Hij suggereerde tijdens de bijeenkomst, dat Fontein de man is geweest die het conceptrapport aan VI en andere wezenlijke informatie aan De Telegraaf heeft gelekt. Wat Coronel niet kon weten, is dat de sportredactie van deze krant al enige tijd een verstoorde relatie met de directeur had, nadat hij twee primeurs (Aegon nieuwe hoofdsponsor en Ajax onderhandelt met Marco van Basten) glashard tegenover onze journalisten ontkende.

De beschuldiging van Coronel is dus onjuist.

Deze actie richting de ledenraad maakt daarom twee dingen duidelijk: Coronel is als commissievoorzitter toch niet objectief geweest en als hij in zijn rapport net zo met de feiten is omgegaan als hierboven staat omschreven, dan kan het zo de prullenbak in.

Ook binnen Ajax raken de meningen over het rapport steeds meer verdeeld. Het is verdacht geworden, juist omdat er iets te nadrukkelijk op de man Fontein is gespeeld.

Dit gevoel werd weer versterkt toen tijdens het onderhoud met de komende hoofdsponsor Aegon, die slechts aan wilde geven dat de gesuggereerde ondergeschikte rol van Fontein tijdens de onderhandelingen niet conform de feiten was, ook Cor van Eijden aanschoof. De voorzitter van de ledenraad, waardoor weer een amateur betrokken werd bij een zaak die de profsectie aanging.

Intussen predikten de clubiconen Marco van Basten en Johan Cruijff vooral rust. Zij deden zowel intern als extern een oproep om al het gebakkelei over de competitie heen te tillen, om zo het eerste elftal niet voor de voeten te lopen in de strijd om plaatsing voor de Champions League.

Vervolgens meldde TELESPORT gisteren ook nog eens dat Ajax druk doende is een tweede mega-sponsordeal met Adidas af te sluiten. Dit contract is buitengewoon pijnlijk voor zowel de commissie-Coronel als de raad van commissarissen, omdat net als Aegon ook de sportkledinggigant heeft aangegeven dat Fontein leading tijdens de onderhandelingen is geweest.

Vorige week werd in deze column nog een pleidooi gehouden om Uri Coronel als opvolger van de vertrekkende John Jaakke naar voren te schuiven. Met de nieuwe feiten op tafel is dit uitgesloten.

Verder is nu wel duidelijk dat Ajax zo snel mogelijk naar een volledige scheiding van amateurs en profs moet. Omdat deze hele poppenkast een topclub onwaardig is.


Telesport.nl
+ Nieuw bericht <<<   <   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6   >   >>> + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.884
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: RobertScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.978.963 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » De Technische Staf & Het Bestuur » De commissie
Ga
Zoeken: