Forum
Forumoverzicht » De Toekomst » De Jeugd & Ajax-filialen » De Jeugdopleiding en de evolutie
Ga
Zoeken:

Onderwerp: De Jeugdopleiding en de evolutie
Maker: MarcoBekeken: 23944
Status: InactiefBerichten: 233
+ Nieuw bericht <<<   <   2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10   >   >>> + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 15 mei 2010 17:27
Interessant stuk uit het Parool:

Citaat:
Revolutionair werken aan de toekomst

Rik van den Boog (50) is anderhalf jaar in dienst als algemeen directeur van Ajax. Hij beseft dat de jeugdopleiding de levensader is van de Amsterdamse club - en daarom moet die beter.

Hoe kijkt u tegen de huidige jeugdopleiding aan?

De historie vertelt dat we een goede jeugdopleiding hebben. Dat zie je aan onze eigen spelers in Ajax 1, aan de andere spelers ind e eredivisie en op het hoogste niveau op de Europese velden. Jose Mourinho zei het laatst ook. Je haalt ook op het hoogste niveau de Ajax-spelers er vaak uit. Echte voetballers, naar voren denkend, technisch. Maar ook andere clubs verspreiden hun tentakels in Nederland en wij moeten ervoor zorgen dat we voorop blijven lopen. Sportief en economisch is dat noodzakelijk voor Ajax.

In welke opzichten kan het beter?

Vroeger haalde een speler zijn top rond zijn 27e, maar aan andere sporten zie je het ook eerder kan. Sven Kramer won van de winter olympisch goud op zijn 23e. Onze jeugdopleiding moet zich erop instellen dat spelers vroeger kunnen pieken. Als je kijkt waarom teams op dit moment de top halen dan is dat omdat het atletisch vermogen van die teams hoger is dan wij op dit moment kunnen bewerkstelligen.

Wat betekent dat voor de jeugdopleiding?

Het betekent dat we beahlve voetbal andere zaken gaan aanleren vanaf acht jaar, en met name werken aan de lichamelijke ontwikkeling. Dat gaat door tot ver na het twintigste jaar. Dan hebben we het over trainingen die de mobiliteit van je lichaam verbeteren, de kracht, de lenigheid.

Hoe gaat Ajax dat doen?

Er worden simpelweg meer uren besteed aan de jeugd. Dit seizoen trainen ze bijvoorbeeld al door tot juli in plaats van tot juni. En elke normale trainingsdag hebben we er een half uurtje bijgepikt. Stel dat wij een jongen om twee uur ophalen en hem om acht uur weer thuisbrengen, dan kan hij bij binnenkomst krachttraining doen, daarna bijvoorbeeld communicatietraining,vervolgens krijgt hij de tijd voor een broodje en het huiswerk voor de technische training begint. Eventueel is er daarna nog ruimte voor een andere individuele training, bijvoorbeeld koppen of voorzetten geven.

Dat betekent een grote verandering voor de trainers?

Zeker. Er moet een ander type trainer komen. Een coach eigenlijk, en een coach is meer dan een trainer. Je kunt niet generiek tegen een speler beginnen te schreeuwen als je wil dat hij beter gaat voetballen. De een moet je een kus geven, de ander een aai over zijn bol en weer een ander een schop onder zijn hol. Onze trainers worden bijgeschoold over de manier waarop ze communiceren met het team. Hoe ze die jongens kunnen motiveren en hoe ze hun doelen kunnen laten stellen. Een coach is de manager van zijn team, waarbij voetbal en plezier altijd voorop blijven staan.

Gaan de jeugdtrainers opnieuw naar school?

Ze worden bijgeschoold. Ze hebben diploma's van de KNVB, maar kennis van didactiek, pedagogiek en psychologie kunnen worden uitgebreid. Er is een driejarig programma om ze bij te scholen. En het betekent dat er een staf om de trainers heen komt van individuele specialisten die de trainers bijstaan.Dan moet je denken aan een looptrainer bijvoorbeeld. Zelfs bij het eerste elftal kan een loopcursus van acht weken zorgen voor een verbetering van tien procent. Dat is veel voor een speler die al bij de selectie zit. Als je die looptraining zo gericht kunt geven vanaf acht jaar, is het resultaat nog groter. Kijk, van een langzame jongen maak je nooit de snelste, maar je kunt hem wel sneller maken. Dat geldt ook voor het trainen van de lenigheid, rompstabiliteit en atletisch vermogen. Uiteindelijk moet dat ook leiden tot minder blessures.

Maakt de nieuwe aanpak zo'n jeugdteam kampioen?

Nee. Maar het maakt wel dat je die spelers sneller rijp kunt maken en dat je ze sneller tegen de top aan kunt krijgen.

Maakt het je kampioen bij het eerste elftal?

Misschien. We hopen van wel, maar slechts tachtig procent is maakbaar in het voetbal en dat is wat wij beogen met de nieuwe aanpak. Twintig procent is echter afhankelijk van andere factoren: geluk en het mentale proces. Dat mentale gedeelte zit natuurlijk ook in de nieuwe aanpak, maar dat is mede afhankelijk van hoe een team in elkaar valt.

Wie heeft het programma voor die wijziging geschreven?

De visie is die van de directie in overleg met de technische staf. Er is een projectgroep en daarin zitten mensen als Martin Jol, Danny Blind, Jan Olde Riekerink, Henri van der Aat, Jeroen Slop en Edwin Goedhart. De Arena doet ook mee.

Hebben jullie alle kennis in huis voor die grote omslag?

Nee, de wetenschap doet mee. We hebben een partnerschap met de VU. De mensen van bewegingswetenschappen, psychologie en fysiologie komen hier meten en adviseren. Het contract met de VU is onlangs weer met een jaar verlengd. Je kunt straks afstuderen op Ajax. IMG doet ook mee, dat is het grootste Amerikaanse sportinstituut. Sterk in mentale weerbaarheid en coaching. Die bouwen topatleten. Ze zijn nu lesmodules aan het maken voor motivatie en mentale coaching van onze jeugdspelers. Die bijscholingscursus voor trainers komt tot stand met behulp van de VU, de Hogeschool van Amsterdam en de JC University worden om input gevraagd.

Zijn er al plannen ter goedkeuring naar Barcelona gestuurd?

Nee. Het kan zonder zijn goedkeuring. Johan was de beste voetballer van de wereld, hij is een prachtig mens en een icoon voor Ajax en het voetbal, maar wij varen onze eigen koers. Ik denk en hoop dat het aansluit bij zijn ideeën.

Huurt Ajax mensen in van betrokken partijen?

Soms, maar er is ook sprake van samenwerkingsverbanden. Andere partijen werken graag met ons samen. Ajax heeft een grote naam en wij hebben aan de opbouw van trainingsschema's erg veel te bieden. Technisch en tactisch zijn we heel sterk.

Per wanneer gaan de veranderingen in?

Stukken van het nieuwe programma worden dit seizoen al uitgevoerd, grotere stukken beginnen volgend seizoen. Juli, augustus. Vervolgens wordt het nog verder uitgebreid. Binnen drie jaar moet de basis van deze aanpak helemaal staan.

Zijn er ook infrastructurele veranderingen nodig op De Toekomst?

Zeker. We hebben van de gemeente ruimte gekregen voor uitbreidingen. Er komt een grote opblaasbare trainingshal met een Adidas-experience center, met een testruimte voor ballen, schoenen,traptechniek en dat soort zaken. Er komt een heuvel voor tal van oefeningen en eromheen komt een stormbaan zoals ze in het leger hebben, en een judozaal. Er komen extra velden met veldverwarming en een heel kabelsysteem om trainingsopnames te maken in een zogenaamd soccerlab. In dat soccerlab komt ook het nieuwe scoutingssysteem waarbij we met een druk op de knop kunnen beschikken over beelden en gegevens van spelers uit kleinere competities. Onze kantoren gaan er uiteindelijk ook naar toe.

Wat moet de trainer van de C2 met die technische hulpmiddelen?

Hij kan tijdens een training met een speler naar de zijkant van het veld lopen om op een beeldscherm telaten zien dat die jongen ruimtelijk niet goed verdedigde. Dan beklijft het beter dan wanneer je het alleen maar zegt. Na de training of de wedstrijd krijgen ze een dvd mee waar ze van kunnen leren.
Een ander voorbeeld: sprintsnelheid gaan we gewoon meten met een trackingsysteem. Dan kun je vaststellen hoe spelers zich verhouden tot de rest. Dat weet de trainer van de C2 ook als hij de opstelling maakt.

Hoeveel gaat het kosten?

Allereerst staat vast dat we dit plan uitvoeren. En ten tweede, ja, het kost geld. Ongeveer vijftien miljoen euro. Dat geld hebben we niet klaarliggen. Aan de andere kant maken we nu ook allemaal kosten voor bijvoorbeeld de huur van de Arena, energie, enzovoort. Het uitgangspunt bij het uitvoeren van het plan is dat het niet leidt tot operationele verzwaring van de lasten. Ik ben dus geen euro meer kwijt dan anders in de dagelijkse bedrijfsvoering. Maar ik moet wel partners vinden die met me meedoen om die vijftien miljoen euro bij elkaar te krijgen. En die hebben we voor tachtig procent gevonden. Onze sponsors Aegon en Adidas zijn erg enthousiast. En de meeste vergunningen van de gemeente hebben we al.

Het klinkt erg serieus en ambitieus

Ja, maar ik wil twee dingen benadrukken. Dat we een voetbalclub zijn en blijven endat voetbal het allerbelangrijkste van de opleiding is en blijft. Er moet ook veel gelachen worden. Natuurlijk zullen er ook wel eens spelers balen als ze zich twintig keer moeten opdrukken, maar ze moeten er wel lol in blijven houden. Met plezier topsport bedrijven. En met lef en bluf. Het moet Amsterdams blijven.

Het is een enorme omslag in het denken bij Ajax. Is er veel weerstand?

Inhet bedrijfsleven hield ik nog wel eens van een revolutie, maar in de voetbalwereld heb ik geleerd dat je moet veranderen met evolutie. Rustig blijven en gestaag doorbouwen. Veel communiceren met de mensen van de club. Dat doen de andere mensen van de projectgroep ook. Het helpt enorm als het eerste elftal het goed doet. Maar of we wel of geen kampioen worden speelt geen rol in de plannen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste weg is voor de toekomst van Ajax. Het zal vruchten afwerpen en als de directie van nu over tien jaar allang weg is, zegt iedereen: hé, dat hebben ze toen aardig voor elkaar gekregen.

Ajax gaat ook samenwerken met andere clubs. Hoe zit dat?

We willen in een aantal landen over de hele wereld een samenwerkingsverband hebben.We hebben het in China, er zijn contacten in Zuid-Amerika en we zijn heel ver met een partner in Amerika. We hebben een eigen club in Zuid-Afrika en we gaan samenwerken met een club in Rusland. Dat Russische samenwerkingsverband heeft een ander karakter dan het voetbaltechnische samenwerkingsverbandmet de andere clubs.

Wat is het verschil?

Zhemstjuzhina Sotsji uit Rusland gaat ons nieuwe concept van de jeugdopleiding overnemen. Sotsji is een heel rijke club die ligt in de plaats waar in 2014 de Olympische Winterspelen plaatsvinden.Die club wil in tegenstelling tot andere Russische clubs geen geld steken in het halen van dure spelers, maar zij willen zelf spelers opleiden. Zij willen in Sotsji hetzelfde centrum bouwen als wij hier in Amsterdam gaan bouwen. Ze gebruiken dus ons intellectuele eigendom. Voor vijf jaar, met een optie van nog vijf jaar. En daar betalen ze elk jar ongeveer één miljoen voor. Het is een soort consutancy-deal en daar zijn we heel blij mee. Ze zijn bij Manchester United, Chelsea en Barcelona geweest en hun voorkeur ging uit naar Ajax.


Wat vinden jullie er van? Is dit de weg die Ajax in moet slaan? Of moet de nadruk meer op techniek en creativiteit komen te liggen?

In mijn ogen zijn de echte uitblinkers uit de jeugdopleiding van Ajax technisch over het algemeen vrij goed onderlegd. Qua atletisch vermogen ligt Ajax (net als andere Nederlandse clubs) voor mijn gevoel veel verder achter op de grote voetballanden. Op de manier waarop Van den Boog dit uitlegt komt het op mij heel professioneel en ambitieus over. Veel werken met videobeelden, intensieve training, individuele begeleiding, samenwerken met clubs uit verschillende regio's, werken aan de fysieke gesteldheid en dus ook het atletisch vermogen om jongens eerder klaar te stomen voor een belangrijke plek binnen het eerste elftal, het spreekt mij heel erg aan. Maar alles valt of staat met de uitvoering. We hebben de afgelopen tien jaar wel vaker spectaculaire verhalen gehoord.
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 15 mei 2010 18:10
Interessant verhaal, al is dat natuurlijk niet voor het eerst.

Er staat overigens nadrukkelijk dat de nieuwe methoden die men wil toepassen ook ten bate van technische en tactische ontwikkeling moeten komen. Dat vind ik belangrijk.

Net als dat men verandering wil zien in de benadering van de spelers door de coaches. Vaak zie je dat trainers moeite hebben hun ideeën over te brengen. Daar is veel winst te boeken.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 15 mei 2010 19:26
Klinkt veelbelovend, maar net als meerdere aanpassingen/invoeringen in de jeugdopleiding zijn de gevolgen (zowel positief als negatief) pas veel later te zien.
jamesgf


Geregistreerd: 29-05-2008
Forum berichten: 420
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Zo 16 mei 2010 17:34
Waar gaat het allemaal over? Er is zoveel op aan te merken, dat ik haast niet weet waar te beginnen. Ze gaan dus over op militaire attributen voor het lichamelijke gestel. Maar als je een betere lichaamsbeheersing wil, waarom wordt het straatvoetbal dan niet gestimuleerd en die hoge noppen weggelaten? Wanneer gaan ze het eens zien en simpelweg terug naar de basis? Nee, ze gaan over op computers, ze zien het allemaal zelf blijkbaar niet meer. Ze willen die spelertjes naast het veld met een scherm corrigeren. Tja, het moet niet gekker worden. Waarom laten ze die spelertjes het niet zelf ondervinden? Zoals dat in de goede tijden werd gedaan. En als ie het dan niet ziet, geven zijn medespelers hem wel op z'n donder. Of zet je hem op een andere positie en eenzelfde speler op zijn 'eigenlijke' positie. Zelfde verhaal. Kweek je ook nog eens verantwoordelijkheidsbesef. Maar nee, ze krijgen allemaal één positie toegewezen en worden volgepropt met ideeën van een of andere schoolmeester. Ik krijg meer en meer de indruk dat men daar zich over de rug van die jeugdspelers willen profileren. Heb haast nog meer vertrouwen in Adriaanse die zich bezighoudt met de jeugd dan dit zooitje ongeregeld. Als het jeugdelftalletje maar kampioen wordt en een paar bekers wint, dan is het goed. Maar de resultaten zijn bedriegelijk. Het niveau is zo erg afgegleden, wat en de hoeveelheid er uiteindelijk uit komt doet pijn aan je ogen. Op De Toekomst kom ik derhalve niet, en men dreigt blijkbaar zelfs nog verder af te dwalen. Op Voorland was men altijd uiterst bekwaam in de grote rondo, zoiets simpels deed men haast enkel. En uiteraard werd er gewerkt aan de tekortkomingen, daar gaat het om. Er werd gerouleerd, qua posities en ook qua elftallen. De uitblinkers kwamen zo nu en dan in een lager elftal of eentje hoger voor de weerstand. Dat werd dan goed begleid en de vruchten hebben we tot midden jaren negentig kunnen plukken, toen die laatste cyclus voorbij was. Maar nu hebben we al talloze verloren generaties gehad, waarbij haast enkel de natuurtalenten doorbreken. Maar ook die worden niet goed begeleidt (neem een Sneijder en Van der Vaart), wat overigens ook weer gevolgen heeft voor de minderbedeelde in zo'n elftal. Maar het ergste is nog dat heel wat van die spelers met exceptionele kwaliteiten er niet meer doorheen komen. Ergst omdat Ajax het juist daarvan moest hebben. Een Keizer, een Cruijff, een Rep. Maar waar zijn dat soort gasten nou? Of een Rijkaard en een Van Basten? Waren allemaal niet bepaald lief en houdt men nu liever buiten de boot. Dat zulke speciale spelers niet meer doorkomen is dan ook geen toeval. Op Voorland had je een Van der Hart, Cruijff en Rijnsbergen lopen. Ook geen lieverdjes, maar die heb je nodig. Die wisten wel van wanten. Maar nu wordt zo'n jongen dus naar de zijlijn gestuurd om door een nitwit de les gelezen te worden. Naast het feit dat een trainer vaker van een talentvol spelertje leert dan andersom, zal zo'n eigenwijze topper in de dop daar niet zo één twee drie naar luisteren. Die geven namelijk tegengas. Dat is een gegeven. Pas als ze dus bijvoorbeeld naar een ander elftal worden gestuurd, ze het zelf uit moeten zoeken en het zelf ondervinden, dan gaat ze het zélf zien en begrijpen. Dan wordt je gecorrigeerd door een medespeler die je de huid vol scheldt of een tegenstander die je een schop geeft. Zo gaat dat dan. Maar nu blijft iedereen zitten waar die zit, wordt een speler uiteindelijk door zijn manager van zijn jeugdeftal als onhandelbaar bestempeld waarbij hij een slechte mentaliteit heeft en hoopt die trainer maar kampioen te worden, om zo maar te kunnen blijven waar hij zit. Helemaal verkeerd. Maar met behulp van een computer denken Van den Boog en Jol met hun statistiekjes het te redden. Nou, ik zeg je, een Cruijff had geen computer nodig om te zien waar de tekortkomingen lagen. Die nam soms zelfs een jeugdelftal even onder leiding, deed mee tijdens die trainingen, tijdens de rondos, kende elk spelertje bij voor- en achternaam. Ajax was één club, maar nu is de organisatie totaal verziekt. De grote schoonmaak is nog steeds nodig. Misschien te beginnen met het salaris van onze grote Hagenees, van dat deel is het toch best mogelijk een fraai maatpak aan te schaffen? Onze Rick kan daar met zijn financiële capaciteiten ongetwijfeld voor zorgen.
Nr.10


Geregistreerd: 22-06-2008
Forum berichten: 1489
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: Hoorn
Geplaatst: Zo 16 mei 2010 21:14
Ik wil op een paar zaken reageren:

Citaat:

Of zet je hem op een andere positie en eenzelfde speler op zijn 'eigenlijke' positie.


Volgens mij wordt dit juist wel vaak gedaan in de jeugd. Elia, Anita en Donald zijn de eerste voorbeelden die me te binnen schieten.


Citaat:

Ik krijg meer en meer de indruk dat men daar zich over de rug van die jeugdspelers willen profileren.


Eerst zeg je dat je al een tijd niet meer op de toekomst komt, maar deze schud je wel even uit de mouw? Ik vraag me daarom af waar je dit op baseert.


Citaat:

Heb haast nog meer vertrouwen in Adriaanse die zich bezighoudt met de jeugd dan dit zooitje ongeregeld.


Adriaanse is al eens hoofd van de opleiding geweest, bepaald geen succes. Een typisch voorbeeld van een schoolmeester.


Citaat:

Een Keizer, een Cruijff, een Rep. Maar waar zijn dat soort gasten nou? Of een Rijkaard en een Van Basten? Waren allemaal niet bepaald lief en houdt men nu liever buiten de boot. Dat zulke speciale spelers niet meer doorkomen is dan ook geen toeval.



Ik zou wel eens willen weten welke supertalenten uit de categorie Keizer, Cruijff en Van Basten, de Ajax-leiding op de boot heeft gezet.

Citaat:
Heb haast nog meer vertrouwen in Adriaanse die zich bezighoudt met de jeugd dan dit zooitje ongeregeld. Als het jeugdelftalletje maar kampioen wordt en een paar bekers wint, dan is het goed.


Volgens mij was het juist onder Adriaanse de trend dat jeugdteams kampioen werden zonder dat er spelers succesvol doorstroomden naar het eerste elftal. Hose was de nieuwe Kluivert, tja.

Citaat:
Maar nu hebben we al talloze verloren generaties gehad, waarbij haast enkel de natuurtalenten doorbreken.


Ajax speelt tegenwoordig inclusief Enoh met acht spelers uit de jeugd. Wat is je punt?

Citaat:
Pas als ze dus bijvoorbeeld naar een ander elftal worden gestuurd, ze het zelf uit moeten zoeken en het zelf ondervinden, dan gaat ze het zélf zien en begrijpen.


De videobeelden die Ajax wilt gebruiken bij het opleiden worden juist gebruikt bij het 'zelf zien en begrijpen' proces. Waarom ben je daar op tegen?

Citaat:
Nou, ik zeg je, een Cruijff had geen computer nodig om te zien waar de tekortkomingen lagen.


Laten we Cruijff maar niet als maatstaf nemen, Cruijff is Nederlands beste voetballer aller tijden. Wellicht bedoel je het anders dan ik het lees.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 17 mei 2010 22:40
Citaat:
Nou, ik zeg je, een Cruijff had geen computer nodig om te zien waar de tekortkomingen lagen.


Natuurlijk moet je hopen dat er genoeg ruimte blijft voor het ontwikkelen van de creativiteit van de jeugdspelers, maar laten we niet doen alsof de aanpak van Cruijff heilig was. Hij deed de jeugdopleiding erbij. Zeer amateuristisch dus. Vandaar dat ik deze moderne en professionele aanpak niet meteen zou afstoten, alleen omdat het niet de manier van Cruijff was. Werken met videobeelden kan enorm helpen en het spreekt jeugdspelers ook heel erg aan.
jamesgf


Geregistreerd: 29-05-2008
Forum berichten: 420
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 20 mei 2010 17:02
Citaat:
Ik zou wel eens willen weten welke supertalenten uit de categorie Keizer, Cruijff en Van Basten, de Ajax-leiding op de boot heeft gezet.

Dat kun je dus moeilijk zeggen, daar spelers nog voor ze eenmaal tot volle wasdom kunnen komen al zijn neergehaald. Als er al goed wordt gescout. Het is een heel traject. Maar neem nou een Elia. Via allerlei omwegen en na te zijn gestagneerd in zijn ontwikkeling uiteindelijk toch goed beland. Lens zal eenzelfde verhaal worden. Maar dat is toch niet te geloven? Ik las laatst die nieuwe Sportweek en de Amsterdammer zei daarin: ''Ik vertoonde rond die tijd het nodige pubergedrag. Om die reden stuurde Ajax me op mijn veertiende weg uit de jeugdopleiding. Mijn mentaliteit was niet goed, zeiden ze. Ze vonden me te brutaal. Ik vond dat een rare reden. Als je pubergedrag als een mentaliteitsprobleem ziet, kun je gewoon niet met kinderen omgaan.'' ''Toen al had ik altijd een weerwoord."
Onbegrijpelijk. Zo'n jongen is dus weggestuurd. Te brutaal, maar juist van dat soort brutale jongens moet Ajax het hebben. Doorgaans zijn zij degene met aparte kwaliteiten. Spelers die met hun creativiteit in onverwachte situaties, welke talloze keren tijdens een wedstrijd gebeuren, je er doorheen slepen. Hij zat in een lichting met onder andere Amrabat, Biseswar, Elia en Van der Wiel. Allen weggestuurd. Ajax was de beste om aanvallende talenten door te laten breken. Nu de slechste. Hoef je alleen maar te kijken naar wat doorbreekt. Een Zeegelaar had dit seizoen wat kunnen worden, een doorbraak van hem had allicht een doorbraak voor de jeugdopleiding kunnen beteken. Een flitsende buitenspeler die doorbreekt! In al jaren niet vertoond. Daarom ook had ik graag gezien dat die jongen het had gemaakt. Een Lens en Elia hebben het niet gered, Van der Wiel had net zoals Lens maar ja hoeven zeggen tegen AZ en ook hij had hier niet gespeeld. Voorburger Elia trok terug naar zijn streek en ondanks de lovende rapporten van de genegeerde Keizer werd hij meermaals niet teruggehaald. Je kunt onmogelijk beweren dat Ajax aan de goede hand is. Elia had links en Lens rechtsvoorin moeten staan. Zo moet het zijn en niet anders. Na een aantal jaar en miljoenen van een Liverpool op de bankrekening erbij, had een Zeegelaar het stokje over moeten nemen. Maar nee. We hebben een hoofdtrainer die liever voor zekerheid gaat en een De Zeeuw in plaats van Elia haalt, alles uit de kast haalt voor een Rudolf en een Lens naar PSV laat gaan. Niet onbelangrijk, de Amsterdammer was liever naar Ajax gegaan. Maarja, worden Amsterdammers nog wel gewaardeerd in Amsterdam? Eens te meer bevestigd. We doen er alles aan om een Suarez te pleasen met die Zuid-Amerikaantjes, want hoe kan je me anders uitleggen dat een Lodeiro voor miljoenen wordt gehaald en men Amsterdammer Lens om de hoek laat liggen? Realiteit was vorig seizoen dat het clubje Silva, Cvitanich, Leonardo en Suarez achter de rug om roddelde over een Van Basten en voor eigen glorie gingen. Tja, terug naar mensen die daadwerkelijk van de club houden zou ik zeggen. Te beginnen bij de basis. Want een Lens en Elia had je natuurlijk niet moeten kopen, maar naar het eerste door laten stromen.

Citaat:
Adriaanse is al eens hoofd van de opleiding geweest, bepaald geen succes. Een typisch voorbeeld van een schoolmeester.

Precies.

Citaat:
Ajax speelt tegenwoordig inclusief Enoh met acht spelers uit de jeugd. Wat is je punt?

Het is positief, maar het zegt dus helemaal niets over het niveau. Van der Wiel beschouw ik als topkwaliteit, een jongen die notabene nog is weggestuurd, maar vertoont ook nog wat gebreken. Sowieso is het verdedigend wel aardig, met bijvoorbeeld ook Anita als topper. Grappige is echter dat in de jaren 80 men een tekort aan verdedigende talenten had. Niet voor niets werd de met veel gezag gezegende Van der Hart en Rijsbergen er meer bij betrokken. Nu is het echter geheel omgekeerd. De doodsteek voor Ajax. Iedereen begrijpt dat een simpele mandekker niet het verschil maakt. Niet voor niets zegt Van der Vaart, eveneens in nusport, dat bij de toptalenten mist bij Ajax.

Citaat:
De videobeelden die Ajax wilt gebruiken bij het opleiden worden juist gebruikt bij het 'zelf zien en begrijpen' proces. Waarom ben je daar op tegen?

Je moet het zelf ondervinden, zelf ervaren op het veld. Spelenderwijs, daar gaat het om. Laat ze toch voetballen in plaats van achter een beeldscherm zitten! En laat ze dan maar op hun bek gaan. Van schade en schande wordt je immers wijs. Tegen een trainer achter een beeldscherm gaat een Lens zo logisch als wat in.

Citaat:
Laten we Cruijff maar niet als maatstaf nemen, Cruijff is Nederlands beste voetballer aller tijden. Wellicht bedoel je het anders dan ik het lees.

Sinds wanneer gaan we niet meer voor topkwaliteit? Moeten we soms genoegen nemen met eenheidsworsten? We hebben talloze goede aanvallers in de jeugopleiding gehad, maar Martina blijft uiteindelijk over. Kan niet.
sincere1983


Geregistreerd: 17-05-2009
Forum berichten: 3150
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 20 mei 2010 17:15
@ Jamesgf: leuk dat je Zeegelaar weer noemt en ook meermaals hebt aangegeven op het forum dat het niet aan Zeegelaar ligt (motivatie-gebrek was een reden dat hij stagneerde).
Zie onderstaande reactie van Zeegelaar zelf:

"Van de centrumaanvaller uit het oosten gaan we naar de linkerflank in het westen. Marvin Zeegelaar maakte in tegenstelling tot Ola John zijn debuut al in het vlaggenschip van zijn club. Onder Marco van Basten debuteerde hij bij Ajax op 12 november 2008 in de met 1-0 verloren bekerwedstrijd tegen FC Volendam. Van een definitieve doorbraak is het nog niet gekomen. Zeegelaar verblijft momenteel wel met de A-selectie in Curaçao, om zich opnieuw in de kijker te spelen. "Ook op het Terborg Toernooi kun je je profileren, omdat er ontzettend veel scouts zijn. De deelnemende teams zijn van een zeer hoog niveau. Vorig seizoen was ik er ook bij toen we eerste werden." Dat de negentienjarige Zeegelaar nog steeds niet is doorgebroken ligt deels aan hem zelf vindt hij. De aanvaller werd echter pas als B-junior naar Ajax gehaald en kon zich dus pas op latere leeftijd echt gaan ontwikkelen. Aan zijn voetbalkwaliteiten ligt het volgens hem niet. "Ik moet mentaal sterker worden, ook als het even tegenzit gewoon doorzetten. Ik moet me helemaal op het voetballen focussen. Ik krijg nu weer de mogelijkheid om me bij het eerste elftal te laten gelden. Zo vaak krijg je die kans niet. Dat moet ik me gaan beseffen."

van voetbalzone.nl (stukje over het Terborg toernooi).

Dus ook Zeegelaar zelf beseft zich dat hij mentaal sterker moet worden. Terwijl jij hier op het forum zei dat dat niet de reden was.

Snap goed, ook ik hoop dat Zeegelaar zich in de kijker speelt. Het liefst gelijk in Curacao! Zeegelaar is een typische Ajax-vleugelspeler waar ik ook altijd van gecharmeerd ben.
Als hij nu inziet dat hij voor alles moet knokken bij Ajax zie ik hem ook zeker ver komen!

Wil dus aangeven dat jou 'gebeuk' tegen alles wat 'technisch' besloten word omtrent talenten/jeugd en het doorselecteren daarvan naar het 1e niet altijd gerechtmatigd is.
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 20 mei 2010 17:47
Je hebt het over het matige niveau en komt dan met Lens aanzetten?

Tsja...
Nr.10


Geregistreerd: 22-06-2008
Forum berichten: 1489
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: Hoorn
Geplaatst: Do 20 mei 2010 21:08
James, die verheerlijking van die brutale bek en die ongezonde arrogantie kan ik niet begrijpen. Doe mij maar een Xavi, een Messi, een Iniesta of een Puyol. Prachtvoetballers die hun superioriteit met hun voeten onderstrepen.

Waar leg je dan de grens? Uit alles blijkt dat supertalenten Amrabat en Lens echt niet zo'n geweldige mentaliteit hadden maar dat ze zich gewoon terug moesten knokken. Sommige pakken het goed op en sommige niet.

Doet me een denken aan 'Rawley Rozendaal', ooit supertalent bij Ajax, weggestuurd, zwaaide met vuurwapens en coke en speelt nu bij Zeeburgia. De ras-Amsterdammer had ook zo'n prachtige grote mond. Waar ligt de grens denk je?

Van der Wiel zei:

Citaat:
Als jeugdspeler van Haarlem ben ik gaan nadenken,'' weet Van der Wiel. ,,De meeste jongens die bij Ajax weg moeten, krijgen verkeerde vrienden of zie je alleen maar in het uitgaansleven. Ik ben gaan knokken. Ik kon al aardig voetballen maar heb bij Haarlem karakter gekregen.''


En zo onderscheid je dus de rotte appels van de toppertjes. Je geeft ze de keuze: Blijf een arrogante lul die niets van niemand aanneemt, of je gaat nou eindelijk is je grote droom achterna bij je grote liefde. Waar had Van der Wiel gestaan als hij geen karakter had gekregen bij Haarlem?

Ja, Ajax moet terug naar diegene die van de club houden. Van Basten, Blind, Wouters.. Een imposant rijtje, ze zijn een ramp voor de club geweest.

Citaat:
We hebben een hoofdtrainer die liever voor zekerheid gaat en een De Zeeuw in plaats van Elia haalt, alles uit de kast haalt voor een Rudolf en een Lens naar PSV laat gaan.


Typerend voor je overdrijvingen. Het was geen keuze tussen een De Zeeuw en een Elia. Het was een keuze tussen zes miljoen en tien miljoen, het was een keuze tussen het verder opblazen van de markt of niet. Kom op zeg, en zelfs al zou Ajax tien miljoen bieden dan had Munsterman voor Ajax nog een miljoen extra gevraagd.

Moeten we Lens halen en daarmee het talent van Zeegelaar verpieteren? En over die Rudolf kan ik je ook nog wat melden: er werd nog geen cent voorRudolf uit de kast getrokken.

Citaat:
Je moet het zelf ondervinden, zelf ervaren op het veld. Spelenderwijs, daar gaat het om. Laat ze toch voetballen in plaats van achter een beeldscherm zitten! En laat ze dan maar op hun bek gaan.


Net als Rawley Rozendaal...Die gast was gewoon gek in z'n kop.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 20 mei 2010 21:59
Citaat:
Je hebt het over het matige niveau en komt dan met Lens aanzetten?

Tsja...


Ook uitgerekend zijn kritiek op de aankoop van Lodeiro kan ik niet helemaal plaatsen. Het is opmerkelijk dat Jol blijkbaar niet wist wat hij in huis had met Eriksen en De Jong en om die reden kan je zeker twisten over het nut van deze aankoop, maar ik weet toevallig dat James weg is van Aissati. En laat Lodeiro nou een stuk beter en completer zijn dan Aissati. Dus waarom James het niet aantrekken van een speler voor een compleet andere positie (Lens) aanhaalt om de transfer van Lodeiro (Aissati heeft evenveel gekost) te bekritiseren is mij een raadsel.

En dan die verheerlijking van de aanpak van Cruijff, terwijl het amateurisme er vanaf droop.... <img src='smilies/icon_confused.gif' /> Nogmaals, ik zeg absoluut niet dat dit plan me in alle opzichten aanspreekt, maar het duidt wel op een moderne en professionele aanpak. Cruijff aanhalen, die de jeugdopleiding er naast het hoofdtrainerschap bij deed, valt wat mij betreft op een heleboel punten niet te rijmen met het verbeteren van de jeugdopleiding.
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 20 mei 2010 22:10
Bovendien was de opleiding voor de komst van Cruijff al goed. Van Basten, Schip, Bergkamp, Winter, Bosman, Rijkaard, Silooy, Witschge; ze kwamen niet uit de lucht vallen.
Koen_Ajax


Geregistreerd: 11-09-2008
Forum berichten: 3310
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 mei 2010 11:53
Citaat:
De Ajax-jeugdopleiding heeft maandagavond een eervolle award gekregen voor beste jeugdopleiding van Europa. De uitreiking vond plaats aan de vooravond van een groot internationaal jeugdtoernooi de 'Ciociaria Cup 2010' in het Italiaanse Frosinone, in de omgeving van Rome.

De prijs van het Città dei Ciclopi, een bronzen sculptuur, bestaat nu vier jaar. Dit jaar ontving Jan Olde Riekerink, als hoofd jeugdopleiding, namens Ajax de eervolle onderscheiding uit handen van Jacopo Volpi, vice-directeur van RAI Sport. ,,Een voetbalgek land als Italië spreekt grote waardering uit over de Ajax-jeugdopleiding,’’ zegt Olde Riekerink over de betekenis van de eervolle award. ,,De prijs is een mooie beloning voor het heden en het verleden van de opleiding.’’

Het juryrapport roemde Ajax om het voortbrengen van exceptioneel talent als Johan Cruijff, Marco van Basten en de huidige internationale toppers Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. ,,De mooiste definitie is dat Ajax nationaal en internationaal opleidt.’’


Ajax

Raar dat Barcelona die prijs niet heeft gekregen.
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 mei 2010 13:29
Ajax heeft een veel langere staat van dienst als het gaat om het opleiden van kwalitatief goede spelers.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 mei 2010 13:31
Waarom zou Barcelona die prijs verdienen?
Bart


Geregistreerd: 30-04-2008
Forum berichten: 4810
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 mei 2010 18:37
Leuk voor Ajax dat ze die prijs krijgen, maar het lijkt me nogal moeilijk om de jeugdopleidingen met elkaar te vergelijken. Wat ik wel positief nieuws vind is dat Ajax op de toekomst op twee velden veldverwarming krijgt.
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 16:02
Citaat:
Nieuw opleidingsprogramma Ajax

De jeugd van Ajax krijgt volgend seizoen een nieuw opleidingsprogramma genaamd Atlethics Skills Program. Hoofd jeugd opleiding Jan Olde Riekerink vertelt in het weekblad Voetbal International over de nieuwe plannen op De Toekomst.

Het doel van het systeem is om op de opleiding nog meer op maat te maken voor de spelers. Er is ook een spelervolgsysteem ontwikkeld waarbij de ouders en spelers thuis op de hoogte kunnen blijven van de gegevens van de spelers. In het spelervolgsysteem staan onder andere videobeelden, persoonlijke ontwikkelingsplannen en informatie over de voeding.

Verder zijn nog meer plannen met De Toekomst. 'We werken met een begroting van vijf miljoen euro', zegt Olde Riekerink. 'We krijgen er op korte termijn 3 grasvelden en een kunstgrasveld bij en op vier velden wordt een zogenaamd trackingsysteem aangelegd, waarmee we allerlei voetbalinhoudelijke informatie kunnen vastleggen. Verder gaan we een Multi Skill Track aanleggen om de fysieke ontwikkeling van de jongste jeugd te ontwikkelen'.

De club heeft samen met de Vrije Universiteit een hightech-hal gebouwd waarin bewegingsanalyses van spelers gemaakt kunnen worden. Bovendien komt er een overdekt kunstgrasveld. 'Deze concrete plannen zijn beeldend voor de ontwikkeling van de opleiding. We zetten alles op de jeugd en dat maken we ook waar', sluit Olde Riekerink af.

De club maakte recentelijk bekend dat er ook 2 velden veldverwarming krijgen.


Bron: AS.com

Als iemand het hele interview met JOR kan inscannen, graag.
Bart


Geregistreerd: 30-04-2008
Forum berichten: 4810
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 16:56
[attachment=1">scannen0002.jpg[/attachment">[attachment=0">scannen0003.jpg[/attachment">
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 17:09
Helemaal top. Bedankt, Bart.
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 17:22
Bart! <img src='smilies/worshippy.gif' />

Geef die man een standbeeld!
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 17:30
Bart of JOR? <img src='smilies/icon_razz.gif' />
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 17:33
Bart natuurlijk!
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 17:38
Overigens vind ik het verhaal van Rik van de Boog overtuigender dan die van JOR.
Chivu 05


Geregistreerd: 29-10-2007
Forum berichten: 796
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Groningen
Geplaatst: Wo 26 mei 2010 22:11
Op het gebied van de keeperstrainers gaat ook wat veranderen.

Huidige sitautie:

Fred Grim (keeperstrainer Jong Ajax en A-jeugd)
Jan Splinter (B1 t/m F1)

Komend jaar: (wat ik hoorde)

René Stam (Jong Ajax t/m B1/B2)
Een keeperstrainer van FC Utrecht of Serge van den Ban (B2/C1 t/m D2)
Serge van den Ban of keeperstrainer Utrecht (E1 t/m F1)
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 2 jun 2010 09:48
Je was je tijd weer ver vooruit, Sander.
http://ajaxfans.net/nieuws-5526_Serge-v ... -Ajax.html
+ Nieuw bericht <<<   <   2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10   >   >>> + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.983.855 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » De Toekomst » De Jeugd & Ajax-filialen » De Jeugdopleiding en de evolutie
Ga
Zoeken: