Forum
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » Algemeen » Columns
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Columns
Maker: 343Bekeken: 44189
Status: InactiefBerichten: 354
+ Nieuw bericht <   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9   >   >>> + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 8 okt 2007 11:35
Citaat:
Weekendhobby

zaterdag 6 oktober 2007 door youp van 't hek

Bron: NRC

De Kroaat Mandzukic kamde eerst zijn haren, strikte daarna zijn veters, pakte toen zijn mobiele telefoon om naar zijn mokkeltje in Zagreb te bellen dat hij de 2-0 tegen Ajax ging scoren en daarna kopte hij de bal er in. Ik heb in mijn lange supportersbestaan veel voetballers vrij zien staan, maar dit was werkelijk onthutsend.
Dat gaan we bij Chelsea heel anders doen was de enige gedachte die coach Henk ten Cate op dat moment had en keek op zijn horloge hoe lang hij nog moest.
Ajax-voorzitter Jaakke vroeg op datzelfde moment aan iemand naast hem op de tribune wat er fout ging, maar kreeg geen antwoord. Zijn buurman was met zijn hoofd bij de overname van de sponsor door een clubje Belgen. Aan zijn andere kant zat Ajax-directeur Maarten Fontein met Maleisie te bellen. Hij wil het product Ajax in het Verre Oosten beter wegzetten en volgens hem gaat dat lekker.
Net op het moment dat Fontein aan Jaakke vroeg hoeveel het stond en deze antwoordde dat het 2-0 was werd het derde Kroatische doelpunt gemaakt.
Dus nu is het 3-0?, opperde Fontein.
Of is dit de herhaling?, vroeg John aan de sponsormeneer.
Nee, want de vorige was een kopbal en dit was een schot, zei iemand achter hen.
Schot! Leuk woord, zei de sponsormeneer, de Schotten doen ook mee. Die nemen ook een stukje van de bank over!
Dom, dom, dom, dacht John bij zichzelf, een live herhaling in het stadion kan natuurlijk niet. Toch gaat het al veel beter. Bij zijn eerste wedstrijd als Ajax-voorzitter was hij na een overtreding opgesprongen en had hij per ongeluk heel hard strafcorner geroepen. Dat klonk in eerste instantie heel charmant met dat warme aardappeltje in zijn keel. En toe hij het slim oploste door heel olijk geintje te roepen was iedereen gaan lachen. John dacht dat hij succes had. Hij zag het medelijden niet.
Wat ik wel leuk vind, dacht Maarten Fontein bij zichzelf, dat als we volgende week een nieuwe trainer krijgen dat ik dan weer op de foto mag als het contract getekend wordt.
Maarten is de wethouder Hekking van Ajax. Geen foto zonder een glunderende directeur, die overigens volgende maand naar Reykjavik reist om Ajax beter in de IJslandse markt te proportioneren. Even piekerde hij of de supporters boos zouden zijn na deze wanprestatie, maar op hetzelfde moment wuifde hij die gedachte weg. Deze wedstrijd was gratis, dus moesten ze niet zeuren.
Ik vind die supporters van de tegenstander behoorlijk aan de ordinaire kant, fluisterde John in het oor van Maarten, zij maken met zijn negenhonderden meer lawaai dan onze negenenveertigduizend supporters.
Wat dat betreft waren de heren zeer tevreden over het Ajax-publiek. Die hoorde je al jaren niet meer. Of ze nou wonnen of verloren, het maakte niemand wat uit. Altijd hing er die heerlijke lethargische sfeer.
Kunnen we protesteren bij de UEFA? Dat de supporters van de tegenstanders te hard gejuicht hebben. Dat dat onze jongens tijdens de wedstrijd heel erg afleidde!, vroeg Maarten aan de toevallig aan komen lopende huisjurist van de club. De man wees op zijn volle mond. Hij kwam net uit een skybox en had daar zijn laatste hapje overheerlijke hazelnootparfait genomen. Hij ging trouwens even terug naar de box om te vertellen dat het 3-0 was geworden.
Weet je wat zo geestig is, vroeg de sponsormeneer de aandacht, ik lees in het woord F-side steeds het woord f-side. Zijn dit geen desastreuze cijfers voor de club?
De cijfers zijn nog niet bekend, antwoordde Maarten geïrriteerd, de jaarcijfers worden pas in maart gepubliceerd.
Terwijl Huntelaar nog twee keer scoorde waren John en Maarten op weg naar het herentoilet.
Dat scheelt een hoop avondjes weg!, versprak Maarten zich, ik heb voor mijn ijsjes genoeg gereisd.
Precies wat je zegt, zei John, het moet een weekendhobby blijven!
En allebei probeerden de heren het ingebakken vliegje in de pleepot te raken.



Citaat:
Capello wonderdokter Ajax?

Bron: Planet.nl

Gepubliceerd op maandag 08 oktober 2007

- COLUMN -
Bij de vele huwelijksrecepties van de ex-voorzitter van Ajax, Michael van Praag, ging de grap ik sla maar eens een keertje over. Die aanvechting heeft uw Vrije Man nu ook waar het deze beschouwing van de club en haar al dan niet vertrekkende trainer, Ten Cate, betreft.

Tot in den treuren beschrijf ik hier al jaren dat het geen ene mallemoer uitmaakt wie er bij de roodwitten voor de troepen staat. De patiënt is doodziek, ligt al jaren te bed en de trainer kan niets anders doen dan met wat lapmiddelen de boel voor eventjes ter been helpen.

En het erge is: Ajax weet niet eens dat het ziek is, laat staan waaraan het lijdt, welk virus nu al zo lang het voetballichaam kapot vreet.

De diagnose zou gesteld moeten worden door Van Geel. En als die het overzicht en de moed niet heeft, zou voorzitter Jaakke de helikopterview moeten hebben om schoon schip te maken. Maar die heeft als voetbal- en noch als topsportman die eindblik niet!

Zie hier in een notendop de uitzichtloze patstelling van Ajax beschreven.

Transferbeleid dramatisch
Bij Ajax hebben ze verstand van voetbal, onderschat dat niet. Wat zeg ik, het voetbal is in Amsterdam uitgevonden. Alleen wisten ze even niet dat Sikora te kort kwam voor Ajax. En dat Sonck als counterjongen niks in Amsterdam te zoeken had. Dat Escude te langzaam is voor het systeem dat Ajax voorstaat. Dat elke euro voor Charisteas weggegooid geld was. Enzovoort, enzovoort, vult u zelf de lijst aan. Tot we eindigen bij Ogararu en Ursaiz en Rommedahl en Delorge en Colin en Luque, die nota bene met ruim twee miljoen het meest van iedereen mag verdienen na twee jaar inactiviteit!

Opleiding dramatisch
Hier moet ik temperen. Eerst zeggen dat de opleiding van Ajax nog steeds de beste van Nederland is. Maar daarna er snel aan toevoegen dat de opbrengst aan echt goede voetballers gezien de toestroom van alle talent en alle aandacht die aan de Toekomst wordt gegeven eigenlijk matig is.

Ook hier geldt: Ajax is wereldvreemd geworden. De mannen die het moeten weten, die denken dat ze het weten, weten het niet meer. Die weten niet dat je tegenwoordig fysiek goed moet zijn en dat je waar nodig snoeihard moet kunnen ingrijpen. Laat staan dat er enig besef is van hoe je moet trainen om allemaal tweebenig te zijn, een sliding te kunnen maken als verdediger en iemand te kunnen passeren als aanvaller.
Waar was de opvolger van Sneijder? Waarom niet zelf een Suarez opgeleid?

Visie hoofdmacht dramatisch
Al jaren is duidelijk dat bouwen aan een elftalâ geen club, zeker geen Nederlandse, nog gegeven is. En zeker het ambitieuze Ajax zou al zeven, acht jaar geleden begrepen moeten hebben dat er voor het vlaggenschip geen toekomst bestaat, alleen een heden waarin met volwassen voetballers en enkele toptalenten per direct gepresteerd moet worden.
Waarom begrijpen ze dit in Eindhoven al jaren wel en in Amsterdam niet? Voorbeeld: aan Perez heb je vandaag wat, waarom loopt die nu bij PSV?

Visie voetbal dramatisch
Nog zwaarder dan de slechte scouting, het slechte transferbeleid en de slechte visie op de functie van de hoofdmacht weegt de slechte visie op het soort voetbal dat nagestreefd dient te worden.
De zucht naar dominant, aanvallend, vermakelijk voetbal is het meest dodelijke virus dat Ajax in zich draagt.
Zo werd er ooit gewonnen wordt gezegd. Onzin. Zowel in de periode Cruijff als de periode Van Gaal liepen er wereldverdedigers in het team. En dan nog stel ik dat in het moderne voetbal een dergelijk team niet meer zou triomferen.
Zo lang ze bij Ajax hangen aan het verleden, geloven in sprookjes en er een achterhaalde opleiding en voetbalvisie op na houden zal er internationaal niet meer gepresteerd worden.

Rol Cruijff dramatisch
Aan die achterhaalde visie op voetbal kan moeiteloos de naam van Cruijff gekoppeld worden. Nooit een betere voetballer gezien en aanvankelijk was hij als coach ook goed bezig. Maar de manier waarop hij Ajax via Piet Keizer souffleert en hij Marco van Basten als bondscoach rare dingen voorzegt geeft aan dat Johan meer en meer het contact met het moderne voetbal kwijt raakt.

En als Cruijff denkt dat het nog steeds kan om met vleugelspitsen aan te treden, naar voren te verdedigen en op de helft van de tegenstander te spelen laat hem dat dan bewijzen bij de club van zijn hart.
Zolang Ajax met Cruijff in het verleden gevangen blijft, zal het dolen.

Van Geel en Jaakke dramatisch
Een paar weken geleden gaf ik in ‘Van Geel roemloos ten onder al aan dat ik het vermoeden heb dat technisch directeur Martin van Geel diep in zijn hart veel van de bovenstaande analyse zal onderschrijven. Maar dat hij het gevoel zal hebben dat hij gevangen zit in een Ajax-web dat ooit in een grijs verleden gesponnen is.
Maar het transferbeleid is zijn beleid en dat is niet goed. En ook kun je zeggen hij onderhand lang genoeg in dienst is om afgerekend te mogen worden.
Maar door wie? Wat weet Jaakke van voetbal en/of topsport? Wat weet een Fontein daarvan? Te weinig. Ze weten het niet, dus stellen ze telkens weer een andere broeder aan het bed aan.
Wie kan bij Ajax de diagnose stellen? En wie durft er daarna dan ook nog te snijden?

Capello, Lippi, of Ancelotti
Ten Cate zal wel gaan. Logisch. Wie van ons zou dat voor zon zak geld en zon uitdaging niet doen? Of er veel aan verloren gaat? Ik krijg het daar nog over. Ten Cate wel, Ten Cate niet, het doet er niet toe. Het virus zit tot in de botten.
Nogal wat namen worden genoemd als opvolger. Waaronder die van Martin Jol. Ik heb Jol hoog zitten en zou, gegeven bovenstaande, tegen hem willen zeggen: Doe het niet Martin. Laat je niet hoereren in Amsterdam.

U begrijpt als ik Capello noem, ik evenzogoed met Lippi aan zou kunnen komen, of Ancelotti en dat het uiteraard allemaal onzin is. De Vrije Man wil er alleen mee aangeven dat Ajax moet breken met verleden en ter bezegeling daarvan een coach zou moeten aanstellen die weet dat je anno 2007 een team van achteruit opbouwt.

Theo Bakker
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 5 nov 2007 13:18
Citaat:
Prachtige zege Ajax!

Bron: Planet.nl

- COLUMN -
Het zijn roerige tijden in Amsterdam. Voortdurend is Ajax negatief in het nieuws. Zet daar het weldadige ‘geen nieuws, goed nieuws’ van Feyenoord eens tegenover. Ook de Vrije Man heeft de gang van zaken bij de roodwitten waar dat moest kritisch belicht.

Maar afgelopen zondag werd weer duidelijk waarom Ajax onverminderd een hoopvol baken is in een duistere voetbalwereld, waarvan de ramen zijn afgeplakt met bankbiljetten.

In totaal liet Adrie Koster niet minder dan acht jongens opdraven uit de eigen opleiding en dan waren Davids en Emanuelson nog geblesseerd. Daarom was die 4-2 tegen Roda JC, hoe fortuinlijk ook, de mooiste prestatie die in lange tijd op de Nederlandse velden werd geleverd.

Ronald Koeman houdt spiegel voor
Eerst over die door poen verduisterde, verziekte voetbalwereld. Menigeen vond het plotselinge vertrek van Ronald Koeman naar Valencia daar weer een wrang voorbeeld van. Was het ook, want contract is toch contract en loyaliteit ook een woord.

Johan Derksen zei zondagavond in Voetbal Insite dat je Koeman’s keuze niet kon vergoelijken met ‘zo gaat dat nu eenmaal in de voetballerij’, omdat je daarmee die wereld wegzet als een waardeloze wereld, waarin alleen de geldstroom bepaalt wie ergens blijft of niet.

Ja, Johan, zo zit dat, treurig maar waar. Anderzijds is het niets anders dan een spiegel van hoe wij de wereld hebben ingericht.

De zoon van de slager
Zo ging dat ooit, je toog als vader op zondagmiddag naar de plaatselijke voetbalclub om al die jongens aan te moedigen die je kende, die bij jou over de vloer kwamen als vrienden van jouw zoon, op wie je zo verrekte trots was.
Ja, het waren leuke jongens, die voor elkaar door het vuur gingen. Je kende hun vaders en wist uit welke straat of buurt ze kwamen. Nou, voor zo’n elftal zong je natuurlijk uit volle borst het clublied mee.

Zo ontstond ooit de aanhang van een voetbalclub. Zo hoorde het, hoort het.
Maar de eerste kist sinasappelen kwam voor dat joch uit het naburige dorp. Hij hoorde er wel niet echt bij, waarom zou je eigenlijk voor hem juichen, maar ja, hij scoorde zo lekker.
Het eindigt ermee dat er zondag Limburgers waren meegereisd met Roda JC om te juichen voor Castro, Kah, Tioté, Sonkaya, Lamah, Oper, Cissé, enzovoort.

En toch kon Ajax met 8 slagerszonen triomferen. Er viel ouderwets te juichen in de Arena voor de ‘eigen jongens’. Een zeldzaam goed in de verziekte voetbalwereld.

De Vrije Man is lyrisch over wat zondag gebeurde in Amsterdam omdat hij al zo lang zijn buik vol heeft van hoe het voetbalbedrijf omspringt met de clubtrouw van de fans.
Al lang hadden de voetbalbobo’s zich druk moeten maken over de verplichting om als club minimaal zes jongens uit de eigen opleiding op te stellen. Het zou gezond zijn voor het voetbal en het zou de hondstrouwe fan weer alle reden geven om welgemoed en niet ziende blind achter hun club te blijven staan.
Nu staan ze achter spelers en coaches die het clubgevoel een rot zorg is. Die zijn alleen maar fan van hun eigen portemonnee!

Die voetballerij mag de heer danken dat de supporters willens en wetens, omdat ze er nu eenmaal in willen geloven, blijven juichen voor een bedrijf vol moneymakers. Zit je als in Alkmaar zondag te zingen voor ‘jongens van jouw club’? Nee, je zingt voor Dirk en zijn bank en zijn poen.

Wanneer komt het keerpunt?
Want dat kan zomaar komen, dat moment dat het voetbal zich definitief vervreemd blijkt te hebben van de achterban. Nu lijkt het niet stuk te kunnen. De heilige koe die voetbal is vreet zich dikker en dikker. Geld, geld, geld.
Maar als de plannen worden doorgezet om het voetbal achter de decoder te doen, zodat je op zondagavond niet meer met het bord op de schoot naar de samenvattingen kunt kijken, zou dat zomaar eens het moment van massaal afhaken kunnen zijn.

Wordt de voetbalfan ooit wakker? Gaat hij ooit van de clubleiding een ‘herkenbaar’ elftal eisen? Ja toch, zou je zeggen, als die fans enig gezond verstand hebben.

Ajax uniek
De aanhang van Ajax hoefde dat zondag niet te eisen. Vergelijk de hoeveelheid ‘eigen jongens’ eens met wat dit weekeinde de andere clubs binnen de lijnen brachten. Feyenoord bracht Van Bronckhorst, De Guzman en Buijs (toch 3, was lang veel slechter), PSV Marcellis en Bakkal en AZ nul spelers uit de eigen gelederen.

Het verleden wil ik er niet bij halen. Laten we ons beperken tot de generatie voetballers die nu nog actief is. Dan zouden, als die alles verwoestende geldstroom niet bestond, in Amsterdam ook nog Melchiot, De Ridder, Seedorf, Babel, Sneijder, Kluivert, Van der Vaart en Van der Sar kunnen lopen, waarbij ik waarschijnlijk nog wel een paar namen vergeet.
Dat zou een fijn team zijn, een voorbeeld voor hoe je het als club moet doen, een team om wekelijks voor te juichen, ware het niet dat de Ajax-fan een verwende zeikerd is die zijn zegeningen te zelden telt.

Maar volgens Cruijff deugt er weinig tot niets van de jeugdopleiding. Wat een vervelende, irritante onzin.

Johan je moet zeggen dat het weliswaar op De Toekomst beter kan, maar dat het zeker niet slecht gaat, altijd nog beter dan elders, best wel uniek eigenlijk.

Omdat je dat niet over je lippen krijgt, doet de Vrije Man dat vandaag.

Theo Bakker
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 maa 2008 20:57
Een column van Jan Mulder over Cruijff en Van Basten:




Met dank aan mijn wijffie Curlie.
Bertje


Geregistreerd: 21-08-2007
Forum berichten: 9427
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 maa 2008 21:33
Bedankt, wijffie!
Anonymous


Geregistreerd: 02-02-2010
Forum berichten: 4060
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 25 maa 2008 21:44
Bertje toch......niet beginnen tutoyeren he....
D_skilled


Geregistreerd: 15-11-2007
Forum berichten: 5208
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 23 jun 2008 18:33
Citaat:
Het kastje van Jan

Zondagavond Studio Sportzomer, 23.30 uur. De uitzending begint wat later, maar is buitengewoon interessant om 1 reden, dat het eindelijk weer eens diepgaand over voetbal ging. En dat was aan 1 man te danken: Jantje van Halst. Maak er maar Jan van, want Jantje is volwassen geworden.

Afgelopen vrijdag was Piet de Visser al te gast bij Studio Sportzomer. De Visser warmde de slappe hap van de NOS eindelijk eens op. Na het boerengelul van Yvon Jaspers, het gehinnik van Ron Brandsteder, het gestaar van Mario Been, het gejank van Hugo Borst en de zoutloze analyses van Danny Blind was er eindelijk weer een man die diep op de voetbalmaterie in kan gaan. Het bord met de pijlen van Piet waren fantastisch. Toevallig opperde hij ook nog om Boulahrouz op die Pavluchenko - ook wel Paffie genoemd - te zetten. Achteraf gezien geen vreemde gedachte.

Blind was al eerder onder de indruk van Pavluchenko, maar wilde niet zeggen of Ajax interesse had. Jammer, wel typisch Blind om weinig informatie te geven. Blind maakt bij mij vaak een matte indruk. Ik heb altijd het idee dat ie bij Ajax voortdurend het hoofd boven water wordt gehouden vanwege zijn culturele waarde en status als Ajacied en voormalig voetballer. Als analyticus moet ie in ieder geval zijn meerdere erkennen in Jan van Halst, en waarschijnlijk als technisch manager ook.

In ieder geval was het kastje van Jan zondagavond bij Studio Voetbal fantastisch (zie de video hieronder op Ajax Showtime). De kale pakte het kastje tevoorschijn om Nederland-Rusland te analyseren en deed dat zoals altijd voltreffelijk. Jan genoot terwijl hij technisch met zijn kastje - dat doet denken aan het kastje van Jan Sloot dat meeging in het graf van de uitvinder - de slappe verdediging van Oranje omkegelde en de intelligentie van Arshavin aanstipte. Vol verbazing keek Freek de Jonge toe naar de baby van Jan, alsof hij er iedere speler tot op het bot mee kon analyseren. 'Denk je dat je er met behulp van deze machine nog achter komt wie Kennedy vermoord heeft Jan?', vroeg de cabarier vol verbazing. Jack de Gelder, Hugo Borst, Jan van Halst en Danny Blind gingen stuk, maar het compliment mocht er zijn.

Ook Blind, die toch weliswaar behulp met het kastje wel even werd neergezet als analyst. Jan gaat tot op het bot. Hij pleitte bovendien om veel en veel meer wetenschap in de voetbal in te zetten, zeker op geneeskundig gebied, een meer dan volwassen conclusie. Echter, bij Ajax weet iedereen uit monde van Edwin Goedhart dat de club geen trek heeft in die wetenschap. Desondanks kwam er een samenwerking met de VU uit rollen voor de studie bewegingswetenschappen, maar van harte ging het niet.

Jan, die deels FC Twente op de kaart heeft gezet en er zelfs de Champions League mee in gaat, verdient alle lof en eigenlijk meer dan Danny Blind, veel meer. Zowel als analist als technisch manager is Van Halst een veel grotere professional dan Blind. Ondanks dat Van Halst commercieel directeur is bij FC Twente, geloof ik niet dat iemand met zoveel voetbalinzicht geen stempel heeft gedrukt op het technische beleid van de Tukkers. Bovendien heeft Van Halst ervaring na een succesvolle samenwerking waarin Fred Rutten dezelfde functie bekleedde als Van Basten bij Ajax gaat doen. FC Twente speelde het beste voetbal van Nederland en haalde de grootste talenten, Blind werd vijfde met Ajax als hoofdtrainer en moest vertrekken. Maar onder het mom van cultuurdrager Coronel heeft Ajax gekozen voor Blind als technisch manager onder Van Basten.

Wellicht zag Jan het niet zitten om onder Van Basten te gaan werken of heeft ie geen vertrouwen in de cultuurzieke Coronel, een volstrekt volwassen keuze, mocht ie gevraagd zijn. Anders kan ik niet verklaren waarom Ajax niet Van Halst heeft aangetrokken in plaats van Blind. Die kale kuitenbijter had dan ongetwijfeld zijn kastje meegenomen naar Amsterdam met Douglas in zijn rugzak om de cultuursnuivers van Ajax eens even keihard met de neus op de feiten te drukken...


Bron: Ajaxshowtime
TvP


Geregistreerd: 23-05-2008
Forum berichten: 1370
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Delft
Geplaatst: Wo 9 jul 2008 01:48
Citaat:
Sulejbranie

Eindelijk weer thuis. Zo'n gedwongen verblijf in de Bijlmerbajes gaat je niet in je kouwe kleren zitten, ook al duurde het gelukkig nog geen week. Als ik nietsvermoedend op het Leidseplein loop en een of andere opdringerige adhd-student komt plotseling hijgerig op me afgerend om zijn lelijke hempje met mijn prachtige puma-shirt te ruilen, dan word ik agressief ja. Dat gaat vanzelf. Daar kan je op wachten. Als je wat rode en witte lappen op een sociale werkplaats aan elkaar naait en je laat je zoontje van vijf er met Pritt een ajax-logo op plakken, dan heb je nog geen nieuw Ajaxshirt. Het nieuwe contract is binnen en adidas maakt er gelijk al een potje van. Dat worden op die manier nog tien héél lange jaren.

En die nieuwe sponsornaam op het shirt is mij ook veel te Thialf. Maar aangezien er komend seizoen waarschijnlijk nog maar één Nederlander in de basis staat en Zuid-Amerikanen en -Europeanen niks met schaatsen hebben, hoeven we niet bang te zijn dat Mart Smeets samen met zijn liefje Ria Visser op zondagavond de nabespreking van Ajax zal doen. Tenzij geldschieter AEGON het in zijn hoofd haalt om onze prachtige tankgracht te laten vollopen, de vriezers aanzet om vervolgens te proberen er rondjes van onder de dertig op te laten rijden. Die kans loop je met zo'n multifunctioneel stadion nou eenmaal en de doorlopers van André Rieu hebben er onlangs al een triest Wenend voorproefje van gegeven.

Ondertussen vieren wij onze zomervakantie gewoon thuis. Tuinstoelen op het strak gemaaide gras, zonnebril, korte broek, bermudashirt en blote voeten in de badslippers. Op het bijzettafeltje ijskoude pina colada en friswitte kokos in volle melkchocolade in overvloed. Ik laat me door mijn vrouw de hele dag de tropische namen van voetballers voorlezen, die gelinkt worden met Ajax. Van al die namen uit verre oorden breekt namelijk spontaan de zon door. Bij ons tenminste. Amaral, Henrique, Ngobeni, Oleguer, Benayoun. Je hoort de palmbomen ruisen. Straks hebben we gelukkig alleen nog voetballers die geen woord Nederlands verstaan, want dat is wel zo handig als Bert Maalderink ineens tóch voor je neus staat. Kan je ook niet beledigd worden.

Maar sinds Van Basten's perspraatjes op het EK maak ik me wél zorgen of al die buitenlanders tijdens de wedstrijdbesprekingen zijn MAVO-Engels wel zullen verstaan. Dat deed pijn aan de oren. Het deed me een beetje denken aan Jean-Marie Pfaff in Beieren. Laten we hopen dat Marco in Amsterdam vooral zijn voeten laat spreken. Die begrijpen we allemaal het beste. Met Marco, Johnny en Rob is in ieder geval weer een brok ouderwetse branie op het vertrouwde nest teruggekeerd. Met zijn drieën gaan ze er in slagen om Urbi Emanuelson negentig minuten wakker te houden, dat weet ik zeker. Wonderen bestaan.

Ook de voorhoede bestaat komend seizoen uit louter boefjes, zelfs als Huntelaar alsnog mocht vertrekken. Suárez, Cvitanich en Sulejmani. Twee Zuid-Amerikanen en een Serviër, waarbij Cvitanich ook nog Kroatische roots blijkt te hebben. Een aanval vol temperament, branie en bravour. Een aanval uit het boekje, maar dan wel uit dat van de scheidsrechter. Stuk voor stuk trotse straatvechters met lef, waar ook de technische staf de handen vol aan zal hebben. Voetballers met passioneel vuur, die bij Ajax horen. Ook Leonardo heb ik nog niet afgeschreven.

Al die buitenlandse branie wordt vanaf 14 juli in een grote pot gegooid. Van Basten voegt er zijn slimmigheid aan toe, Van 't Schip en Witschge hun kameraadschap en opofferingsgezindheid. Dennis Bergkamp zijn oneindige vakmanschap en meesterschap en de rest van de selectie hun bloed, zweet en tranen. Even goed roeren en dan enkele weken laten rijpen, voordat het een seizoen lang in de ArenA uitbundig geschonken en gedronken kan worden. Of we daarbij op de inzet van Luque kunnen rekenen is nog even de vraag. Hij schijnt bij Ajax namelijk schandalig onderbetaald te worden, is deze week uitgelekt. Het bericht kwam van zijn zaakwaarnemer en dan moet het gewoon waar zijn. Er bestaat geen eerlijker en bescheidener beroepsgroep. Misschien is een collecte voorafgaand aan de thuiswedstrijden een optie? Of een inzamelpunt voor boodschappen? Een aktie als "Jodenkoeke voor Luque" zou die schamele twee miljoen jaarsalaris lekker aan kunnen vullen.

We gaan vanaf nu niet meer voor de sportiviteitsprijs, want dat boeit echt niemand. We willen eindelijk ook wel weer eens trots en glorieus die schaal aan het eind van het seizoen omhoog houden. Van de laatste keer zijn alleen nog zwart-wit beelden. In wat voor shirt we die nieuwe triomfen gaan vieren zal me eigenlijk een rotzorg zijn. We gaan er vol branie voor zorgen dat tegenstanders weer met knikkende knietjes naar Amsterdam afreizen. Ook voor ons supporters ligt daar een schone taak. Ik stel voor dat iedereen die na de wedstrijd níet schor de ArenA verlaat, een stadionverbod van een maand moet krijgen. Aan ons mag het nooit meer liggen. De uitdaging voor ons allen de komende pakweg vijftien jaar? Die vierde ster eerder op het shirt dan de derde in Eindhoven.
basementstyle


Geregistreerd: 04-03-2008
Forum berichten: 140
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 10 jul 2008 23:18
De laatste (boven mij) vond ik een ijzersterk stukje! Hulde!
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 14 jul 2008 15:34
Citaat:
'Ajax breekt opzichtig met het verleden'

Bron: Voetbal International

Nog niet eens zo heel lang geleden legde Martin van Geel uit waarom Ajax was afgehaakt in de miljoenendans rond Luka Modric. Ruim een half jaar geleden was dat, in Dubai, waar Ajax op trainingskamp was. Van Geel was nog technisch directeur van de Amsterdamse club en vertelde dat de Kroatische sterspeler van Dinamo Zagreb minimaal twintig miljoen euro moest kosten.

Eigenlijk, voegde hij daaraan toe, vonden ze bij Ajax zestien miljoen ook al een brug te ver. Dan liever twee voetballers van acht miljoen, of vier van vier miljoen, vond Van Geel en hij sprak mede namens algemeen directeur Maarten Fontein en voorzitter John Jaakke. Dat beleid weerspiegelde zich helder in de aankopen van de Amsterdammers: veel halfbakken transfervrije spelers van het niveau Ismael Urzaíz, Albert Luque, Samuel Kuffour, Laurent Delorge en Roger kwamen binnen, de beste versterkingen waren de duurste: Klaas-Jan Huntelaar (negen miljoen euro) en Luis Suárez (7,5).

Sinds die trip naar Dubai is bij Ajax vrijwel niets meer bij het oude. Van Geel, Jaakke en Fontein zijn gestruikeld over het onderzoeksrapport van de Commissie Coronel, trainer Adrie Koster is terug naar Jong Ajax en ook de rest van de technische staf is ontmanteld. De nieuwe bezems veegden de afgelopen maanden niet alleen schoon, ze zorgden meteen ook voor een klimaat waarin het geld rolt als nooit tevoren. Het kapitaal moet op het veld staan, zo vindt de nieuwe voorzitter Uri Coronel, en de kersverse hoofdtrainer Marco van Basten is het hartgrondig met hem eens. Sterker nog, tijdens zijn contractonderhandelingen eiste Van Basten dat hij mocht investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit, zo niet dan had hij weinig trek zijn vingers aan zijn vroegere club te branden.

Die toezeggingen kwamen er en sindsdien is Ajax op zoek naar spelers die beter bij de begroting (65 miljoen) en de ambities (structureel bij de beste zestien van Europa) van de club horen. Voor 6,5 miljoen haalde het met Dario Cvitanich de topscorer van de Argentijnse competitie , voor het recordbedrag van 16,25 miljoen kwam vorige week de sensatie van de vorige Nederlandse competitie, SC Heerenveen-aanvaller Miralem Sulejmani. Het is in alle opzichten een opzichtige breuk met het verleden. De hand is van de knip bij Ajax, de club neemt weer risico's.

Dat lag twee jaar geleden iets anders. Sulejmani, toen nog speler van Partizan Belgrado, voerde in bijzijn van zijn vader en twee zaakwaarnemers een gesprek met Martin van Geel. Ajax leek de Servische aanvaller een mooie club om als zeventienjarige zijn West-Europese carrière te beginnen. Van Geel dacht daar heel anders over; de technisch directeur vond de opleidingsvergoeding van 680 duizend euro een te groot risico. Je gunt het niemand, een inschattingsfout van dat formaat.

Een misschien nog wel grotere breuk met het verleden betreft de posities waaróp Ajax tegenwoordig stevig investeert. Lange tijd bepaalde de traditie in Amsterdam dat de club aanvallers zélf opleidde. Maar na de doorbraak (en verkoop) van Ryan Babel is de aanvoer van offensief toptalent gestokt. Het bolwerk dat aanvallers als Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert voortbracht, heeft inmiddels zo'n veertig miljoen euro geïnvesteerd in spitsen van buitenaf.

Gezien hun leeftijd en potentie zullen Huntelaar (24), Suárez (21), Cvitanich (23) en Sulejmani (19) de investeringen bij latere verkoop waard blijken te zijn. De huidige bestedingsdrift tekent de ambities van de nieuwe beleidsbepalers, maar legt tegelijkertijd de vinger op een zere plek. Precies de plek waar Johan Cruijff vier maanden de geleden de volgende bezem doorheen wilde halen: jeugdcomplex De Toekomst.
TvP


Geregistreerd: 23-05-2008
Forum berichten: 1370
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Delft
Geplaatst: Di 15 jul 2008 11:16
Dit is mijn eerste column die ik ook aan anderen laat lezen, dus een beetje respect mag wel :mrgreen: En anders graag wat opbouwende kritiek :mrgreen:


Op een presenteerblaadje: De nieuwe AD van Ajax

Maandenlang heb ik mij afgevraagd, wat het succes van FC Twente was. Maandenlang heb ik mij afgevraagd, waarom FC Twente voorronde Champions League speelt en niet Ajax. Maandenlang heb ik mij afgevraagd, wíé is nou eigenlijk het succes van FC Twente?
Was het ex-trainer Fred Rutten, die uit de keuken van Hiddink heeft geproefd, en met wat eigen ingrediënten, een succesvol menu op de kaart wist te zetten?
Is het voorzitter Joop Munsterman die, met al zijn ervaring en rust, een uitstekend beleid op poten wist te zetten en daar vorig seizoen de vruchten van kon plukken?
Was het misschien toch Nederlands international Orlando Engelaar? Die, met zijn begaafde techniek en formidabele inzicht, een transfer naar Schalke 04 afdwong en bovendien op de interesse uit Amsterdam kon rekenen.
Nee! Niets van dit alles is het daadwerkelijke succes van FC Twente. Wij, simpele Ajax-supporters, mochten er wekelijks van genieten tijdens de uitzendingen van RTL Voetbal.
De kern van het succes van Twente is namelijk ‘het kastje van Jan’!
Opeens snap ik ook waarom Huntelaar dit seizoen geen schijn van kans maakte, tegen de verdedigers van FC Twente. Ik snap ook direct waarom niet Ajax, maar FC Twente straks roemloos ten onder zal gaan in de voorronde Champions League. Commercieel Manager Jan van Halst analyseerde Twente naar succes.
En daarom is dit voor Ajax de uitgelegen kans om Jan, en zijn kastje, aan te stellen als nieuwe Algemeen Directeur. Niet alleen beschikt hij over voetbalkennis en verstand van zaken, want ook zeker niet onbelangrijk is het Ajax-hart en verleden dat Jan van Halst bij zich draagt.
Maandenlang was hij het onzichtbare succes van Enschede, en daarom adviseer ik Uri Coronol deze column te lezen en na afloop direct contact op te nemen met collega-voorzitter Joop Munsterman. Jan van Halst is wat Ajax nodig heeft!

TvP
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 11:49
Niet slecht, Kolo. Misschien nog de ruimtes tussen de teksten beter verzorgen?
Met de inhoud ben ik het niet echt eens. Van Halst doet het goed bij Twente, maar hij heeft, zoals je zei, een goed team tot zijn beschikking. Zowel op als rond het veld. Met die McLaren moet ik het nog zien. En AJAX is geen Twente of Az. Daar is MvG al achtergekomen.
RobbieRotsKnots


Geregistreerd: 21-02-2008
Forum berichten: 38
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 12:41
Ook ik vind het niet slecht. Alleen vind ik dat een collum mij moet boeien. Niet zozeer het onderwerp maar meer de opbouw van de tekst. Opbouwende kritiek vind ik moeilijk. Ik zou niet weten hoe ik het beter zou moeten doen. Ik weet alleen hoe ik me erbij voel als ik het lees.

En of het nou waar of niet is laat ik hier buiten. De collums van Johan Derkens ben ik het ook vaak mee oneens maar zijn weer lekker om weg te lezen.

Greets
TvP


Geregistreerd: 23-05-2008
Forum berichten: 1370
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Delft
Geplaatst: Di 15 jul 2008 13:14
Fijn om te horen dat jullie het niet slecht vinden.

Ja die tekstopbouw vond ik zelf ook. Daar ga ik aan werken.
Over de inhoud, ik heb wel liever van Halst dan van der Aat. Van Halst vind ik meer een clubmens, maar ik heb me totaal niet verdiept in zijn werk bij Twente. Ik vond het gewoon leuk om te schrijven :mrgreen:
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 15:35
Ik vind het niet slecht geschreven, maar het moet sowieso wat langer, Kolo. Probeer misschien ook wat minder lange zinnen te maken door er komma's tussen te gooien. Soms helpt een punt beter.
H+10


Geregistreerd: 21-01-2008
Forum berichten: 377
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Nieuwveen
Geplaatst: Di 15 jul 2008 20:21
Niet slecht. Verder dezelfde punten als de anderen, korte bondige zinnen is een keyword. Dat houdt de aandacht. Ik heb het zelf ook moeten leren en ik leer het nog steeds beter onder de knie te krijgen (zonder te willen pochen, ik ben oa columnist op ajaxlife.nl). Grootste punt van kritiek vind ik nog dat het bekend voor komt. Vraag me niet waarvan, maar het lijkt wel of ik het ken van een column dat ik ergens las, dat 'Het kastje van Jan van Halst' heette. Niet dat ik je wil beschuldigen van plagiaat ofzo maar het is meer een punt om aandacht aan te besteden.
H+10


Geregistreerd: 21-01-2008
Forum berichten: 377
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Nieuwveen
Geplaatst: Di 15 jul 2008 20:31
Om dan gelijk ook maar met de billen bloot te gaan...dit is mijn meest recente column. Misschien dat sommigen mijn stijl van schrijven niet aanstaan en vinden dat ik een te positieve kijk op zaken heb maar ik schrijf vanuit mijn Ajax-hart en die is overwegend positief ingesteld.

De eerste training, eindelijk!
Columns Door: op 15 jul 2008

Al sinds het laatste fluitsignaal van de play-offwedstrijd tegen FC Twente heb ik naar 14 juli uitgekeken. In navolging van enkele andere clubs die hun voorbereiding al enkele dagen eerder begonnen zijn, is het nu de beurt aan ons aller Ajax om de eerste officiele stappen op het trainingsveld te zetten en dus seizoen 2008-2009 af te trappen.



Voor de zekerheid had ik de wekker gezet maar was al ruim voor tijd wakker deze ochtend. En wát voor een ochtend: Een strakblauwe lucht en zonneschijn! God is ook een Ajacied blijkbaar en Hij wilde vanuit zijn hemelse skybox zijn zicht op de Godenzonen niet verpest zien worden door donkere wolken en regenbuien.

Gauw ontbijten en douchen, dan aankleden en het gloedjenieuwe Ajaxshirt (Sulejmani, nr. 10) trots over het hoofd getrokken. Nog een laatste check met de fotocamera of alles werkt. Alles in orde, dus auto in en op weg naar Amsterdam Zuid-Oost. Ik ben ruim op tijd aanwezig op De Toekomst en dus besluit ik nog even naar de fanshop te gaan.

Ik heb dan wel al mijn shirt laten bedrukken met 'Sulejmani' in combinatie met het nummer 10 zoals te zien was tijdens zijn presentatie maar foto's van een trainende Miralem met een nr. 11 op het pak en geruchten dat Ismail Aissatti wellicht wordt aangetrokken en alsnog het nummer 10 krijgt toebedeeld doen me twijfelen.

Onderweg naar de shop kom ik een gestage stroom supporters tegen, lopend richting het trainingsveld. Ook in de fanshop is het lekker druk, veel Ajacieden steken zich deze dag compleet in het nieuw en de medewerkers hebben het erg druk met het bedrukken van shirts.

"Iedereen die wil in een Ajaxshirtje staan." denk ik, zoals ooit gezongen door Ronald de Boer in de klassieke Ajax-hit "Ajax is okay". De officiele lijst bevestigd dat Sulejmani nummer 10 heeft gekregen en opgelucht begeef ik me 'back to the future' alwaar ik me in de menigte een plaatsje verschaf langs het veld.

Er heerst een gezellige drukte, iedereen wacht vol spanning op San Marco en zijn discipelen en dan vooral op de nieuwste aanwinsten.

Ik zie complete gezinnen, opa's, oma's, jongeren en 'oudere jongeren' schouder aan schouder staan of zitten op de tribune. Gemoedelijk is het toverwoord. Zover ik kon waarnemen heb ik slechts één dekselse kwajongen gezien die door een steward naar buiten werd gedirigeerd. En zelfs dát ging gemoedelijk.

En nadat de spelers en technische staf rond elf uur onder luid applaus het veld betraden en een eerste selectiefoto gemaakt was, begonnen ook zij gemoedelijk aan de training. Eerst wat rondjes lopen, dan wat rek- en strekoefeningen en dan langzaamaan wat meer met de bal pielen onder leiding van John van 't Schip en Rob Witschge, die het veldwerk deden deze dag en Marco die de groep observeerde. Als na een partijvorm de oefensessie erop zit, zijn er twee uur verstreken.

Nog gauw wat foto's maken en handtekeningen jagen voor de spelers de bus richting ArenA in duiken en de eerste training is afgelopen. Ik heb er al heel lang naar uitgekeken en ik heb er van genoten. Alleen al om die gasten weer te zien is al geweldig!

En weet je wat? Ik zet vanavond maar weer de wekker. Ga ik morgen nog een keertje bij de training kijken en genieten...

Naschrift redactie: Columnist kwam (net als vele andere supporters) bedrogen uit. De training was verplaatst naar binnen. Wellicht een aandachtspunt voor Van Basten: maak dit sneller openbaar.


Bron: ajaxlife.nl
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 20:51
Je hebt in mijn ogen een goede en vooral ook leuke schrijfstijl, H+10. Het leest lekker weg. Ik vraag me af hoe vaak per week of maand je columns schrijft?
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:00
Jouw columns mogen ook op onze voorpagina als je dat wilt, H+10.
TvP


Geregistreerd: 23-05-2008
Forum berichten: 1370
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Delft
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:05
Dat van die opbouw en dat het langer moest, had ik eigenlijk ook wel door. Dat ik wat minder lange zinnen moet gebruiken is nieuw, dat zal ik dus zeker gebruiken.
Ik had dat filmpje van het 'Kastje van Jan' gezien op AS, maar de clumn nooit gelezen. Ik zie inderdaad dat daar ook de suggestie wordt gedaan om de Kale Kuitenbijter, zoals daar genoemd, terug te halen.
Ik heb dit puur om mijn eigen inspiratie gebasseerd. <img src='smilies/icon_biggrin.gif' />

Ik ga denk ik de komende tijd wat meer columns lezen, daar leer ik ook van denk ik.
Dat nieuwe boek, Mijn Dierbaar Ajax, heb ik ook al besteld.
H+10


Geregistreerd: 21-01-2008
Forum berichten: 377
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Nieuwveen
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:12
Citaat:
Jouw columns mogen ook op onze voorpagina als je dat wilt, H+10.


Vind ik best Tobey, zolang je er maar een bronvermelding bij doet.
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:15
Citaat:
Ik ga denk ik de komende tijd wat meer columns lezen, daar leer ik ook van denk ik.
Dat nieuwe boek, Mijn Dierbaar Ajax, heb ik ook al besteld.


Sowieso is veel lezen erg goed voor de ontwikkeling van je schrijfstijl, Kolo. Je wilt niet weten hoe ik als 14-jarige binnenkwam op de Ajax-fora. :mrgreen:
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:16
Citaat:
Jouw columns mogen ook op onze voorpagina als je dat wilt, H+10.


Vind ik best Tobey, zolang je er maar een bronvermelding bij doet.
Niet allen jouw naam of jouw naam (poster Ajaxfans.net) en Ajaxlife?
H+10


Geregistreerd: 21-01-2008
Forum berichten: 377
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Nieuwveen
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:19
Citaat:
Je hebt in mijn ogen een goede en vooral ook leuke schrijfstijl, H+10. Het leest lekker weg. Ik vraag me af hoe vaak per week of maand je columns schrijft?


Nou, dank je wel. Dat streelt mijn ego weer een beetje <img src='smilies/blush.gif' /> Ik moet zeker nog werken om het beter te maken maar dat is denk een kwestie van veel doen. Ik zou zeggen: duik eens in het archief van ajaxlife.nl en lees mijn andere columns ook eens. Niet dat het er al erg veel zijn, maar toch.
Wat de verschijningsfrequentie betreft: Het is niet zo dat ik elke week een column uit mijn mouw schud, het is meer wanneer ik inspiratie heb of wanneer er iets is dat de moeite waard is om over te schrijven. Zodra ik klaar ben hier ga ik aan de slag voor de volgende, over mijn belevenissen van vandaag op de training....
Verder ga ik komend seizoen ook alle wedstrijdverslagen van de uitwedstrijden van Ajax schrijven. Word druk dus...maar wel héél leuk!
H+10


Geregistreerd: 21-01-2008
Forum berichten: 377
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Nieuwveen
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:22
Citaat:
Jouw columns mogen ook op onze voorpagina als je dat wilt, H+10.


Vind ik best Tobey, zolang je er maar een bronvermelding bij doet.
Niet allen jouw naam of jouw naam (poster Ajaxfans.net) en Ajaxlife?

Vind ik best, als er maar duidelijk vermeld staat dat het van ajaxlife.nl komt..... <img src='smilies/ajaxsmiley.gif' />
Eto'o


Geregistreerd: 25-08-2007
Forum berichten: 11824
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Di 15 jul 2008 21:24
Citaat:
Je hebt in mijn ogen een goede en vooral ook leuke schrijfstijl, H+10. Het leest lekker weg. Ik vraag me af hoe vaak per week of maand je columns schrijft?


Nou, dank je wel. Dat streelt mijn ego weer een beetje <img src='smilies/blush.gif' /> Ik moet zeker nog werken om het beter te maken maar dat is denk een kwestie van veel doen. Ik zou zeggen: duik eens in het archief van ajaxlife.nl en lees mijn andere columns ook eens. Niet dat het er al erg veel zijn, maar toch.
Wat de verschijningsfrequentie betreft: Het is niet zo dat ik elke week een column uit mijn mouw schud, het is meer wanneer ik inspiratie heb of wanneer er iets is dat de moeite waard is om over te schrijven. Zodra ik klaar ben hier ga ik aan de slag voor de volgende, over mijn belevenissen van vandaag op de training....
Verder ga ik komend seizoen ook alle wedstrijdverslagen van de uitwedstrijden van Ajax schrijven. Word druk dus...maar wel héél leuk!

Ik vroeg het omdat zo'n eerste training natuurlijk leuks is omdat je kan schrijven over de beleving er van, maar als je vaker columns gaat schrijven zal het volgens mij anders moeten. Dan zal je vaker je mening over actualiteiten moeten geven, in plaats van over de open dag of een wedstrijd te schrijven. Columns zijn er immers grotendeels voor om je mening te ventileren.
+ Nieuw bericht <   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9   >   >>> + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 17.986.502 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » Algemeen » Columns
Ga
Zoeken: