Forum
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » Algemeen » Columns
Ga
Zoeken:

Onderwerp: Columns
Maker: 343Bekeken: 44210
Status: InactiefBerichten: 354
+ Nieuw bericht <<<   <   7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  15   >   >>> + Nieuw onderwerp
Auteur Bericht
Rinus


Geregistreerd: 29-12-2008
Forum berichten: 1713
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Vr 23 jul 2010 19:23
Citaat:
Nu weer onze eigen armzalige competitie, heerlijk

Bron: Voetbal International

Genoeg over het WK. Ik hoopte dat Spanje won. Om verschillende redenen. Vooral om een miljoen mensen langzaam de schmink van hun kop te zien huilen. Huilende clowns blijven vernietigend mooi. Ben Cramer is er niet voor niets groot mee geworden. Nu werkt hij bij de Gamma als assistent-verfmenger, maar dat is weer een ander verhaal.

Ik mag daar graag naar kijken: volwassen mannen die vergeten dat ze als klomp zijn verkleed. Heel beteuterd op het museumplein staan met twee plastic tieten onder je armen, in die sfeer zaten we ongeveer. Een belachelijke drang om vooral maar feest te vieren. Het maakt niet uit waarom.

Nu was het het Nederlands elftal, maar als er over zes maanden een of andere Friese bosneuker de Elfstedentocht wint, staan we daar weer met zijn allen langs de sloten. Nederlanders laten graag zien wat voor lekkere rare gekkies ze zijn. Wie die euforie veroorzaakt, dat is inmiddels bijzaak. Het gaat om de spandoeken, niet om wie daar voorbijrijdt.

Ook tijdens het WK ging het over alles behalve voetbal. Die narcistische gezamenlijke tocht naar het stadion van de Oranje-supporters en dat zichtbaar genieten van alle aandacht; ik zal nooit begrijpen wat dat met voetbal te maken heeft. Ik hoopte, een dag voor de finale, op een vol Museumplein en een afstraffing door Spanje.

U kon mij voor 6-1 voor de Spanjaarden noteren. En ik zou er dan gaan staan, bij het Concertgebouw, om ze langs te zien trekken, vrouwen verkleed als oranje anuseitje, met hun armen om hun man heen, verkleed als lek ventiel. We konden het goed gebruiken, een paar jaartjes nationale rouw.

Op een of andere manier leek mij dat heel gezond voor de spelers van het Nederlands elftal, om na de verloren wedstrijd in de kleedkamer te zitten met een magnetisch balansbandje om je pols. Sneijder die in de hoek van de kleedkamer wezenloos over het rozenkransje van Yolanthe heen staat te pissen. Stekelenburg, die na zijn fouten tijdens Nederland-Uruguay gewoon weer het iets minder goede neefje van Edwin van der Sar was.

Het was voor iedereen beter dat we verloren. Zeker voor de mensen in het buitenland. Je had er niet aan moeten denken dat half Nederland als wereldkampioen op vakantie was gegaan. Ga op een willekeurig strand in Zuid-Europa staan en je pikt binnen een minuut de Nederlanders eruit.

Die zitten heel hard, met een halve kip op hun hoofd, te schreeuwen dat de pasta niet gaar is. Dat zou, als Nederland had gewonnen, alleen maar erger zijn geworden. Italianen die de hele zomer van Nederlanders met nat okselhaar moeten horen dat het nieuwe Totaalvoetbal nu in Nederland wordt gespeeld.

Ik denk dat Nederlanders deze zomer in Napels aan een pizzabakker zouden gaan vertellen hoe je het lekkerste brood maakt. 'Luister Italiaanse pik. Wij eten in Nederland knipwit. Dat is hoog brood. Brood waar je moeite voor moet doen.'

'Dus niet wat jullie doen, een beetje staan gooien met dat deeg, er met je reet op gaan zitten en het in een oven schuiven. Nederlanders werken voor hun brood, Italiaan. Twee gehaktballetjes uit eigen jus graag, en snel een beetje.'

Het Nederlands elftal heeft nog nooit zo lelijk gevoetbald. Armoedig was het. Saai. Ik zal dat nooit begrijpen, hoe je feestend de straat op kan gaan als er wordt gewonnen met slaapverwekkend voetbal. Ik houd niet van sporters die spelen om te winnen. Ik houd van spelers die willen winnen met mooi voetbal.

En anders liever niet. Duizend keer liever de fantastische wedstrijden onder Van Basten tegen Frankrijk en Italië dan het benepen voetbal dat Bert van Marwijk predikt. Als Mark van Bommel de beste man van Nederland is, dan weet je het wel. Een echte prof. Zuinig spelen. Scheidsrechter bewerken. Slim gaan liggen. Al die dingen waar ik zo’n vreselijke hekel aan heb. Voetbal als beroep.

Een WK winnen met het lelijkste voetbal van de afgelopen veertig jaar, ik zie er het nut niet van. Daarom hoopte ik dat Spanje zou winnen en daarom was ik blij dat dit vreselijk vervelende WK erop zat. Nooit werd er armoediger gevoetbald. Nooit waren de 100 meter-lopers en de kilometervreters zo overheersend aanwezig.

Nog nooit werden er op een WK zo weinig mensen gepasseerd met een schijnbeweging. Voetbal is een sport geworden die door 22 zorgvuldig in elkaar geschroefde atleten wordt bedreven. Het zijn donkere tijden, helemaal als je daar wereldkampioen mee kunt worden.

Maar niet te somber. Alles is weer bijna als vanouds. Alle spelers die Nederland tot in de finale hebben gebracht, trainen snel weer voor een ton per maand bij een Italiaanse, Spaanse of Engelse club, Sneijder belt vanuit Milan nog even naar Nederland om Piet Velthuizen te vertellen dat hij van de WK-premie precies vierduizend keer zijn maandsalaris kan betalen.

We moeten het weer met onze eigen armzalige competitie doen en dat vind ik heerlijk.

Het wordt een feest dit jaar. De voortekenen zijn gunstig. In Het Parool stond vorige week een foto van de Ajax-selectie, aan het trainen in Oostenrijk. Acht voetballers naast een schuurtje, ieder tot zijn middel in een klikobak.

In München wordt Robben door zestien doktoren heel voorzichtig om zijn hamstring gewreven. Bij Ajax staan ze in een oude gezinsverpakking zure bommen te wachten tot ze weer mogen trainen. Dat is het verschil. Feyenoord heeft geen trainingsveld en laat twee spelers van VVV met een echte grote-mensenhelikopter op het veld zakken.

De bekende, vertrouwde armoede. Bij AZ maken de selectiespelers hun eigen kaas, om de lunchkosten te drukken. Bij Heerenveen vouwen ze loempiavellen voor omringende Chinezen om de armspieren te trainen.

Dat veelbesproken geluksgevoel, de euforie die bezit van ons lichaam zou nemen aan het eind van dit WK, je voelt het zo in de grond verdwijnen als je denkt aan de ellende die ons weer een seizoen lang staat te wachten.

Helemaal mee eens! <img src='smilies/worshippy.gif' />
Fregge


Geregistreerd: 18-04-2008
Forum berichten: 4313
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Veghel (Noord-Brabant)
Geplaatst: Vr 23 jul 2010 22:09
Ik was zelf creatief vandaag. Stuk over Arrogantie:

[list">Arrogantie: Gehaat of geliefd?

Ik herinner me het nog als gister. 2 mei 2010 om kwart over 4. Heel Nederland juichte en vierde feest! FC Twente werd kampioen. Voor het eerst in de geschiedenis van de club, waren de Tukkers de beste van het Nederlandse voetbal. Maar waarom juichte dan niet alleen Overijssel? Nou, omdat Ajax niet kampioen was geworden. Die arrogante Ajacieden. Die waren tweede geworden.

Jullie moeten eerst weten: ik woon in het prachtige Brabant, maar ik ben Ajacied in hart en nieren. Ik heb vrienden, collega’s en kennissen die voor PSV zijn. Andere Brabantse Ajacieden zullen het volgende zeker herkennen: Die vrienden, collega’s en kennissen van mij, die komen mij nu vertellen hoe goed PSV nu wel niet is. Stuk voor stuk gaan ze trots de nieuwe spelers langs, en blijven lang stil staan bij Berg.

Markus Berg, de duurste verkoop destijds van Göteborg en de duurste aankoop destijds van Groningers. Eerlijk gezegd ben ik blij dat die naar PSV is. De spits scoorde bij een goed presterend FC Groningen er 17 doelpunten. Even voor de duidelijkheid: Mounir El Hamdaoui schoot er, in een matig seizoen, waarin maar 1 helft van het seizoen goed voetbal werd gespeeld, 21 in voor de Alkmaarse formatie onder Koeman en later Advocaat. Voetballend was Berg niet eens zo super, vond ik. Het is eigenlijk maar een matige Zweedse kloon van Klaas Jan Huntelaar. Die er bij een goedpresterend Heerenveen weliswaar ook 17 doelpunten scoorde, maar Huntelaar had hier maar 15 wedstrijden voor nodig. Berg had er 31 nodig.

Ook Jermain Lens wordt genoemd, evenals de terugkerende Reis en de Braziliaan Marcello. Echter 1 speler hoor ik nooit terug. Ik denk dat voor de fans de naam te moeilijk uit te spreken is. Atiba Hutchinson. Een middenvelder, afkomstig van FC Kopenhagen. Echter, met de huidige selectie hoor ik m’n collega’s, vrienden en kennissen roepen: “PSV wordt dit jaar kampioen! Geen twijfel over mogelijk!”

Heey! Wat zien we daar? Arrogantie? Was dat niet precies de reden dat de supporters van PSV op 2 mei in polonaise liepen met AZ supporters omdat ‘die arrogante Ajacieden’ geen kampioen werden? Waarom zou het dan nu in een keer wel goed zijn? Als we dan gaan kijken bij de supporters van Ajax, hoe het daar nu voorstaat. Hoe ik het meemaak. De dag nadat Jol bekend maakte bij Ajax te blijven. Ik hoor mensen praten en schrijven: We kunnen heel handig een gooi doen naar de titel, maar er moet versterking komen. Alsof de Ajacieden de arrogantie hebben gegeven aan de PSV-ers en die op hun beurt het realisme terug hebben gegeven aan Ajacieden.

Eigenlijk is het hel simpel te verklaren. Bij dit voorbeeld neem ik mezelf. Het tweede seizoenshelft van 09/10. Daarin herinnert iedereen de prachtige inhaalrace van Ajax. In december stond Ajax 9 punten achter op titelkandidaat nummer 1: PSV. Ajax bleef maar winnen. Sinds speelronde 17 werd er niet meer verloren. De twee ‘dieptepunten’ waren de 1-1 in Breda, wat te boek staat als een lastige uitwedstrijd en een 1-1 in Rotterdam, in de Kuip. De Klassieker! Geen schande om in het hol van de leeuw gelijk te spelen tegen je grootste rivaal. Maar voor de rest. Schitterend voetbal, mooi aanvallend, en doelpunten! Ik stond vooraan om het gelijk weer over voetbal te hebben. Ik was zo trots als een pauw op de beste selectie, het beste team en de mooiste club van Nederland.

Trots. Dat woord is eerder gebruikt. Bij de nieuwe spelers van PSV. Ze voelden zich trots omdat hun club er steeds beter voor kwam te staan. Begrijpelijk, dat doe ik ook. Echter wordt arrogantie eerder gekoppeld aan Ajacieden, omdat je die altijd hoort over hun Ajax. Ik vind het mooi om te luisteren naar mensen die trots op iets zijn. Zo ook dus naar die ‘arrogante PSV-ers’. Ze zijn trots op hun club. Ze genieten ergens van. Toch schitterend? Dus stel dat Ajax in het seizoen 2010/2011 kampioen wordt? Wat moet de rest van Nederland? Treuren, of blij zijn, omdat die ‘arrogante PSV-ers’ geen kampioen zijn geworden?[/list">
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 26-02-2008
Forum berichten: 2874
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 24 jul 2010 14:38
Daar haal je zeker een mooi punt aan, Freek. Vooral die laatste zin is treffend!
Lama


Geregistreerd: 21-07-2009
Forum berichten: 262
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Venlo
Geplaatst: Za 24 jul 2010 14:47
Een mooi stuk, en ik als Limburger kan me er wel aan herkennen met een aantal psv-ers om me heen.
Fregge


Geregistreerd: 18-04-2008
Forum berichten: 4313
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Veghel (Noord-Brabant)
Geplaatst: Za 24 jul 2010 16:55
't mooiste is dat iemand vroeg of ik jaloers was. En diezelfde gozer zie ik aankomende dinsdag 3 uur lang. Gegarandeerd dat het over mijn column gaat :mrgreen:
YoranAjax


Geregistreerd: 22-07-2010
Forum berichten: 1354
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 24 jul 2010 17:11
Scheidsrechtstraining op het Wk zakdoekje leggen voor gevorderden'

Al was het WK nog zo groot, na een week bloedt het toch weer dood. Gelukkig maar. Zo'n tocht door de Amsterdamse grachten is een leuk stukje Holland-promotie, maar ik zag horden Amerikaanse en Canadese toeristen in onze hoofdstad totaal verbaasd rondlopen, omdat in hun land alleen maar echte kampioenen worden gehuldigd.

En ik raak gelukkig steeds meer van het gezeur over de leiding van Howard Webb af. Van alle kanten werd ik, vanaf zijn laatste fluitsignaal, bestookt met de vraag hoe het mogelijk was dat zo'n man de WK-finale mocht leiden. Moest ik elk uur wel een keer aanhoren dat we (lees het Nederlands elftal) nog nooit zo door een scheidsrechter genaaid zijn en dat het een schande was dat iemand, die niet eens het verschil tussen een hoekschop en een doelschop ziet, zo'n topwedstrijd mocht leiden. Om van ellenlange - en ook vaak zinloze - discussies af te zijn, verwees ik naar mijn column van vorige week waarin ik Webbs prestatie als zwaar onvoldoende had omschreven en naar een aantal eerdere columns waarin ik aangaf dat arbitrage in het moderne voetbal een veel belangrijker plaats inneemt dan de meeste voetbalvolgers denken.

Kneedbare eenheidsworsten
Ik ben benieuwd of er op de FIFA-kantoren deze week al een start is gemaakt om de WK-arbitrage te evalueren. Ze zullen daar toch ook wel door hebben gehad dat één derde van de wedstrijden door arbitrale fouten is beïnvloed? In Zürich zal inmiddels toch ook wel bekend zijn dat één derde van de negenentwintig uitverkoren scheidsrechters tijdens het toernooi nooit of slechts één keer in actie kwam en dat daarmee de scheidsrechters en de keuzecommissie met een brevet van onvermogen werden opgezadeld. Hopelijk zijn ze er daar inmiddels achter dat wanneer je (Spaanse en Braziliaanse) bondsvoorzitters als voorzitter respectievelijk vice-voorzitter van een scheidsrechterscommissie verantwoordelijk maakt voor selectie, aanstellingen, beoordelingen en coaching, van neutraliteit totaal geen sprake meer kan zijn. En zien ze inmiddels in dat scheidsrechters individualisten zijn en dat een individueel coaching- en trainingsprogramma meer oplevert dan het gezamenlijk afwerken van programma's die slechts leiden tot het creëren van een groep trouwe, kneedbare eenheidsworsten.

En krijgen ze nu eindelijk eens door dat op een WK scheidsrechters op het hoogst mogelijk niveau moeten worden getraind en begeleid? Wie de trainingen van de arbiters zag, moet zich echt in een aflevering van Zeskamp of Stedenspel hebben gewaand. Zakdoekje leggen en hoelahoep voor gevorderden. Hoe verzin je het om dagelijks wedstrijdsituaties te simuleren met veertienjarige jochies die voor het eerst op echte voetbalschoenen - met de bijkomende blaren - liepen terwijl in de wedstrijd wereldtoppers wachten? Om persconferenties te organiseren en volwassen kerels opdracht te geven vooral niets te zeggen. Zullen ze zich inmiddels al achter de oren hebben gekrabd dat ze niet in staat zijn gebleken een groep gelijkwaardige topscheidsrechters te selecteren? Het moet toch mogelijk zijn wereldwijd een groep van dertig toparbiters te vinden? Dat kwaliteit, en niets anders dan dat, leidend bij de selectie moet zijn en die uiterst vreemde regel dat alle zes confederaties scheidsrechters moeten leveren nooit meer wordt gehanteerd?

Andere instelling gevraagd
Ik ben ook erg nieuwsgierig hoe de discussie over technische hulpmiddelen verder gaat, nu wederom is gebleken dat het huidige topniveau niet meer zonder kan. Maar zolang we van moderne technieken nog geen gebruik kunnen maken, mogen we dan s.v.p. iets meer persoonlijkheid, professionele houding en kritische instelling van en rondom de geselecteerde scheidsrechters verwachten?

Moeten de selectiecriteria niet eens scherper worden gesteld? Hoe serieus wordt een scheidsrechter van een WK-finale nog genomen als zijn vrouw zich op de Engelse televisie hardop afvraagt "hoe haar man het op het veld voor elkaar krijgt 22 man te managen terwijl hij thuis zijn drie kinderen niet eens onder controle kan houden?"

Ook moeder Webb had enorm met haar fluitende zoon te doen. Zij liet optekenen dat zoonlief in de finale door alle spelers als oud vuil werd behandeld. Dat diezelfde spelers Howards nek probeerden om te draaien en dat het toch logisch was dat haar zoon na afloop flink van de kaart was, omdat hij de hele wedstrijd op schandalige manier werd uitgescholden.

Van de Engelse FA-reactie zal ook iedereen dubbel hebben gelegen. Jonathan Hall (FA's Director of Football Services) prees Webb op de officiële FA-website de hemel in. Hij feliciteerde Webb met een geweldig toernooi, maar vooral met de uitstekend gefloten finale. "Er kan geen kwaad woord over de prestatie van Howard gezegd worden en het is nauwelijks voor te stellen dat veel andere arbiters in staat zijn een soortgelijk optreden te evenaren of zo'n wedstrijd in goede banen te leiden". Ja, ga dan nog maar eens objectief de wedstrijd met hem evalueren!
Tenslotte was Webbs reactie er ook één zonder zelfkritiek. Zelf was hij na afloop met een tevreden gevoel van het veld gestapt. Hij vond het wel jammer dat hij zich in de finale sterk had moeten profileren om het duel in de hand te houden terwijl hij met regelmaat had geaarzeld of zijn focus wel zoveel mogelijk op het voetbal stond afgesteld. Als Webb vanaf zijn eerste fluitsignaal naar Nelson Mandela's uitspraak "He who hesitates is lost" had gehandeld, was hem een hoop narigheid bespaard gebleven en wat is het jammer dat Webb en de mensen in zijn directe omgeving niet doorhebben dat kritiek een vorm van gratis advies is!


Auteur: Mario van der Ende
Bron: Elfvoetbal
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 31 jul 2010 11:26
Citaat:
Zoveelste spits voor Ajax

Met de aankoop van Mounir El Hamdaoui heeft Ajax weer een spits gekocht. De zoveelste. Er zijn er de afgelopen jaren nogal wat gekomen en uiteindelijk ook gegaan

Een opvallende trend voor een club, die nog niet zo heel lang geleden de ene spits na de ander zelf wist op te leiden. Maar om de een of andere reden weet Ajax ze niet meer op jonge leeftijd te vinden en ze niet meer op topniveau af te leveren.

Hetzelfde geldt voor de buitenspelers. Er wordt nu zelfs overgegaan om voetballers te halen die eerst bij Ajax moesten vertrekken omdat ze niet goed genoeg waren. Met andere woorden, er wordt inmiddels met een niveau lager genoegen genomen.

Als je dan ziet, dat de kwaliteit van de zelf opgeleide aanvallers blijkbaar niet goed genoeg is en jongens als Nordin Amrabat, Jeremain Lens en Eljero Elia een paar jaar geleden gewoon weg werden gestuurd, dan rijst de vraag waar het fout zit.

Dan nog iets. Als Ajax geen kwaliteit levert, dan werkt dat ook door richting de nationale selecties. Vroeger kwam het gros van de aanvallers uit Amsterdam vandaan, maar daar is ook geen sprake meer van. Dat is dus niet alleen slecht voor Ajax, maar het totale Nederlandse voetbal.

Het niet meer afleveren van aanvallers gaat gepaard met een afnemende interesse van jonge spelers om naar Ajax te komen. Ooit stonden ze in de rij, nu moet er aan ze getrokken worden. Natuurlijk heeft dat ook te maken met de ontwikkeling bij clubs als SC Heerenveen en FC Twente, maar dan nog is het opvallend hoe de ambitie is afgenomen om voor Ajax te kiezen. Ook dat geeft te denken. Zoals het te denken geeft, hoe onrustig Ajax zich op een sleutelwedstrijd als tegen PAOK heeft voorbereid. Terwijl meedoen aan de Champions League zo’n beetje van levensbelang is geworden. Maar eerst dat gedoe tussen Fulham en Martin Jol, terwijl El Hamdaoui uiteindelijk toch niet speelgerechtigd was, het is wrang dat het allemaal zo moest lopen.

Had dat echt niet anders gekund? Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, blijkt wel uit de halfvolle ArenA op woensdagavond. Voor zo’n belangrijke wedstrijd voor de club, vond ik dat pijnlijk om te zien.

Er mogen dan veertigduizend seizoenkaarten zijn verkocht, voor een wedstrijd als tegen PAOK had alles en iedereen gemobiliseerd moeten worden. Omdat de Champions League halen een vereiste is. Die twee voorronden moeten daarom ten koste van alles gewonnen worden. Daarvoor moeten de krachten worden gebundeld. Ook met de supporters. Dan kan het niet zo zijn, dat de helft van het stadion leeg blijft.

Ik vind het echt jammer dat het zo loopt. Dat het zover heeft moeten komen. Juist omdat voor Ajax de opleiding altijd de garantie voor heel veel is geweest. Allereerst zorgde het voor een sterk eerste elftal en tegelijkertijd werden er kapitalen aan de latere transfers verdiend. Dat was goed voor de club en maakte het voor talenten aantrekkelijk om voor Ajax te kiezen.

Het is doodzonde dat deze gouden formule niet meer werkt. Het wordt hoog tijd dat Ajax uitzoekt waar dat aan ligt.


Auteur: Wim Kieft
Bron: Telegraaf.nl
Marco


Geregistreerd: 23-08-2007
Forum berichten: 4289
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 9 aug 2010 14:17
[list">De eerste dip de beste
[size=85">Mik Schots [/size">

De seizoenen na een WK kunnen ze beter afschaffen. Het grootste deel van de topvoetballers is de hele zomer in touw geweest en heeft na een vakantie van een week of twee helemaal nog geen zin om weer te gaan voetballen. Je kunt zeggen dat ze die dan maar moeten maken omdat ze per maand meer verdienen dan een normaal mens in zijn hele leven bij elkaar werkt en ze na hun dertigste zo lang vakantie kunnen vieren als ze maar willen.

Dat is althans taal die ik thuis regelmatig hoor uitslaan. Maar dat is vrouwenlogica met een vleugje jaloezie, die geen recht doet aan de bovenmodale inspanningen die de voetballers zich moeten getroosten en de stress die zij daarbij te verwerken hebben. Als toetje na de loodzware seizoensmaaltijd voor het oog van de hele wereld in zeven achtereenvolgende cruciale duels de eer van het vaderland moeten verdedigen tegen tot de tanden gewapende tegenstanders, terwijl het volk niets minder dan de overwinning eist: ga er maar aan staan.

En dan hebben we het nog niet over de vrouwenlogica waar die voetballers zelf mee te maken hebben. Want er moet in die karige twee weken vakantie natuurlijk ook nog getrouwd worden. Of de vrouw moet worden bijgestaan vanwege problemen tijdens de zwangerschap. Of ze verzint iets anders.

Er is altijd wel een reden voor de partner om zich tekortgedaan te voelen door de afwezigheid van de voetballer tijdens het WK. Terwijl die juist nog hevig aan het nachoken is van alle spanning die het lichaam in die tijd heeft opgebouwd. Die krijg je zo niet even weg zonder serieuze herstelperiode.

De post-WK-dip is van alle tijden, net als het vrouwelijke onbegrip. Al in 1974 en 1978 vielen de Nederlandse WK-finalisten ten prooi aan diepe inzinkingen, omdat het bestijgen van de wereldtop enorm veel energie had gekost en omdat ze allemaal zichzelf ook individueel ineens wereldtoppers waanden die aan hun talent genoeg hadden om te blijven presteren.

En hun vrouwen bleven maar vragen stellen over zwemfeestjes en andere gelegenheden waar de aanwezigheid van meer of minder ontklede mooie dames niet geheel uit te sluiten was. Terwijl er destijds nog wel gelegenheid was het nieuwe seizoen een beetje rustig op te bouwen.

Komen nu de spelers weer terug bij de club, dan krijgen ze te horen dat de eerste wedstrijden direct de belangrijkste van het seizoen zijn. Of ze meteen maar even een topprestatie willen leveren. Niet alleen hoort de Johan Cruijff Schaal te worden gewonnen, maar vooral moet deelname aan de Champions League worden veiliggesteld. Als dat niet gebeurt, is het seizoen al mislukt.

In Nederland heeft Ajax het grootste aantal WK-gangers. Zij zijn stuk voor stuk haperend die belangrijkste wedstrijden van het seizoen doorgekomen, letterlijk onder aanvoering van Luis Suárez. Zijn ongeoorloofde bokkensprongen op het WK maakten hem tot held van Uruguay en met wat bevliegingen tegen PAOK was hij nog net in staat om het doemscenario van uitschakeling in Ajax’ eerste voorronde van de Champions League af te wenden.

Maar zijn gewelddadige gedrag maakte Ajax onmachtig om een smadelijke nederlaag tegen FC Twente te voorkomen en bezorgde hem bovendien een schorsing voor de competitiewedstrijden tegen FC Groningen en Vitesse.

Wie denkt dat Suárez de grip kwijt is en als gevolg van de WK-hysterie en zijn frustratie over de problematische zwangerschap van zijn vrouw, de te korte vakantie en misschien ook de onrust bij Ajax hopeloos uit de bocht gevlogen is, vergist zich. Suárez heeft zich gerealiseerd dat aan een dergelijke seizoensstart direct na een WK geen eer te behalen is. Hij heeft de gelegenheid tegen FC Twente aangegrepen om zich de noodzakelijke extra weken rust te verschaffen. Het levert de club op de korte termijn misschien puntverlies op, maar het brengt hem vanaf de derde week wel weer fit aan de start.

En trouwens, met Suárez hoeft niemand medelijden te hebben. Hij verdient meer dan hij ooit zal kunnen opmaken en bij een onverhoopte uitschakeling door Dinamo Kiev in de laatste voorronde kan hij, als de gelegenheid zich voor 1 september nog voordoet, persoonlijk nog met een club naar keuze lekker uitgerust de Champions League in. Of met zijn dochtertje spelen.

# bron: Friesch Dagblad
[/list">
Geraldo


Geregistreerd: 30-07-2008
Forum berichten: 643
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 2 sep 2010 11:26
Citaat:
Lezerscolumn - Ajax en het Sulejmani-mysterie

Bron: Voetbal International

Als Ajax in 2008 een som van 16,25 miljoen euro overmaakt aan het meest winstgevende spitsenhandelshuis van Nederland, SC Heerenveen, fronst niemand écht de wenkbrauwen en dat was opmerkelijk. Miralem Sulejmani presteerde het onvoorstelbare door als buitenlands tienertje in zes maanden tijd de duurste binnenlandse transfer ooit te worden.

Eenmaal in Amsterdam gearriveerd veranderde het beoogde topsportklimaat van de jonge ster in een frikandellenklimaat. Boezem- en huisvriend Darko Bodul, die er sportief gezien nog minder van bakt, is medeplichtige in de race naar de honderd kilo.

Micky rolde als een bescheiden versie van Paul de Leeuw door de ArenA. Bijna leek het ooit zo exorbitante prijskaartje van de jonge ster in wording gedevalueerd tot een afgerafeld, vies en gelig visitekaartje. Waarde: 0,0.

Tot overmaat van ramp maakte zijn tweede Ajax-trainer, Martin Jol, wellicht zelf ook een klassieke fout. Hij rubriceerde Sulejmani doodleuk in het rijtje 'Jong-Ajax-spelers' en liet hem voor talloze camera's de tribunes van de lege Amsterdam ArenA op en af rennen. Een kapitale blunder van de Haagse boss. Dat doe je niet. Voorzitter Uri Coronel laat Jol ook niet poseren voor de nieuwe onderbroekencollectie van Ajax. Terecht.

Balkan-bewoners moet je juist met veel liefde en aandacht het vertrouwen schenken, niet publiekelijk vernederen. Anders krijg je uit het onderste van de zak. Denk aan oud-PSV'er Danko Lazovic, landgenoot van Sulejmani, die ooit voor het oog van een miljoenenpubliek én een liplezer onthulde welk beroep de moeder van zijn coach Huub Stevens uitoefende.

De wereld ziet er heden ten dage echter weer totaal anders uit voor de - bij het Ajax-publiek immer populaire - 21-jarige (jeugd)international. Sulejmani lijkt weer hot. Zijn recente invalbeurt in de do-or-die-match tegen Dinamo Kiev in het kader van de Champions League leverde Ajax de winst op, maar nog véél meer. Micky viel in, versnelde als vanouds, tankte vertrouwen en bezegelde de gegarandeerde miljoenen die het Bal der Kampioenen met zich meebrengt.

De man van zestien miljoen toonde agressie na zijn invalbeurt. Penetreerde in de spaarzame tijd die hij kreeg drie keer in de eerder nog haast onbreekbare Oekraïense defensieve muur en was voor 95 procent maker van de 2-0, die concullega Mounir el Hamdaoui binnenduwde.

De linkspoot toonde eindelijk weer aan waarom Ajax destijds gedecideerd de beurs trok en liet weer glimpen zien van de man die heel Friesland op zijn kop zette met weergaloze slaloms en doelpunten.

Of hij door toedoen van Jol op de zwarte lijst staat van elke Amsterdamse nachtclub, een dubbel Sonja Bakker-dieet volgt of een patatzaak-verbod heeft gekregen van de Amsterdamse kantonrechter weet ik niet, maar de werkelijk perfect afgetrainde Sulejmani kan weleens de revelatie worden van de Eredivisie. Opnieuw ja. Wie weet maakt Ajax straks nog winst ook op de haast verguisde dartelaar.

---
Mica de Montigny
Breda
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Za 4 sep 2010 09:24
Tja, wat moet ik er van zeggen. Laten we hopen dat hij het dit seizoen maar waarmaakt, maar om hem dan tot mogelijke smaakmaker van dit seizoen te betitelen, dat is ook wel weer overdreven, zó ver is hij nog niet.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 13 sep 2010 15:19
Citaat:
Cruijff: Spelen zonder complex

Bron: De Telegraaf

Het is een rare start van het seizoen. Vooral de internationale topclubs zijn nog duidelijk op zoek naar hun vorm. Dit kan niet helemaal los worden gezien van het afgelopen WK, waardoor de Italianen en Spanjaarden nog voor geen meter in de competitie zitten.

Vooral de wat oudere spelers hebben het moeilijk. Het gaat dan om details die 99% van het publiek niet ziet. Daardoor wordt achterin net dat ene foutje gemaakt en staan ze voorin net niet op de goede plek. Te vaak wordt er dan gekeken naar de man aan de bal, terwijl de mensen zonder bal juist bepalen waar de bal terechtkomt. Staan die niet goed opgesteld, dan heeft de man aan de bal een probleem.

Net zo goed als in balbezit gezorgd moet worden dat het veld zo groot mogelijk wordt gemaakt en bij balverlies weer zo klein mogelijk. Om vervolgens druk te zetten; het liefst op de minder technische voetballers, die dan eerder in de problemen komen. Kijk je naar teams als Manchester United, Real Madrid, Barcelona en Inter Milaan, dan zie je dat het juist qua voetballen zonder bal en het omgaan met de ruimten nog niet lekker draait. Daarom is het misschien toch een voordeel dat FC Twente en Ajax juist nú tegen Inter en Real moeten spelen.

Normaal gesproken krijgen ze het alle twee heel moeilijk, aan de andere kant zie ik nu toch kansen. Neem Real Madrid, dat onder leiding van José Mourinho bezig is de boel rigoureus te reorganiseren. Hij doet dit van achteruit, omdat voor hem het resultaat voor alles gaat en de manier waarop er gevoetbald wordt hem eigenlijk niet interesseert. Daarom moet Ajax woensdag heel scherp zijn. Als de ploeg een te laag tempo hanteert, dan wordt Real in de kaart gespeeld.

Hetzelfde geldt voor FC Twente. Voetballend schat ik de Twentenaren zelfs hoger in dan Inter, dat als geen ander gespecialiseerd is in de omschakeling. Daarom is het belangrijk dat Twente de linies goed bij elkaar houdt en tijdens de opbouw breedtepasses zoveel mogelijk vermijdt. Want als Inter die onderschept, dan is de ploeg levensgevaarlijk. Twente moet gewoon doen waar het goed in is. Dat kan alleen als de ploeg zonder complex speelt. Inter is namelijk een ploeg die zich laat inzakken, waardoor Twente kan gaan voetballen.

In dat geval creëert Twente altijd kansen, terwijl Inter juist moeilijk tot scoren komt. Ik verwacht in Enschede daarom een rare wedstrijd. Legt Twente zichzelf te veel druk op, dan kan het zomaar met 3-0 verliezen. Maar weet de ploeg dat te voorkomen, dan sluit ik een overwinning niet uit. Want waarom zou FC Twente niet lukken, wat Atletico Madrid twee weken geleden tijdens de Super Cup voor elkaar kreeg?

De Spanjaarden hielden het tempo hoog, de linies dicht bij elkaar en profiteerden uitstekend van het gegeven dat veel Inter-spelers het WK nog in de benen hebben. Dus hou in balbezit de laatste lijn op zo'n tien meter van de middenlijn. Geef vanuit die situatie geen ruimte tussen de linies weg, waar de Italianen in kunnen gaan spelen. Als Twente dat weet te voorkomen, dan ligt het goed op koers om Europa te verrassen.
R.O.B.


Geregistreerd: 07-05-2009
Forum berichten: 82
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Oude-Tonge
Geplaatst: Ma 20 sep 2010 09:06
Dit is Ajax niet meer AMSTERDAM - De afgelopen week heb ik Ajax tegen een zwakkere (Willem II) en een sterkere (Real Madrid) tegenstander gezien. Laat ik er maar niet omheen draaien: dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam.

Tweeënhalf jaar geleden verscheen het rapport Coronel, met daarin allerlei conclusies en suggesties voor de toekomst. Als je ziet wat daar van terechtgekomen is, dan is het één groot drama. Qua financiën, qua opleiding, qua scouting, qua aankoopbeleid en qua voetbal. Wat Ajax tegen zowel Willem II als Real liet zien, had helemaal niets meer met de normen en waarden te maken waar de club altijd voor gestaan heeft.

Vooraf werd Real-Ajax overal nog aangekondigd als een unieke wedstrijd tussen twee historische clubs. Twee ploegen die het internationale voetbal met hun spel hebben verrijkt. In plaats daarvan ontkwam Ajax aan de grootste verschutting uit de clubgeschiedenis. Iedereen was na afloop blij dat het ‘maar’ 2-0 was geworden, terwijl het zomaar 8- of 9-0 had kunnen zijn. Dan dat gezwam over jongens en mannen, terwijl er qua leeftijd tussen de beide teams totaal geen verschil was. Het voetbal en de instelling van Ajax leken gewoon nergens op. Ik geef eerlijk toe, dat er nu veel kwaadheid in me zit. Omdat dit Ajax niet meer is. Deze ploeg is niet in staat om meer dan drie keer de bal naar elkaar toe te spelen en leverde in Madrid één schot op doel af. Met zo’n zes spelers uit de eigen opleiding, die bijna allemaal onder zouden sneeuwen.

Dat de club nu bovenaan de eredivisie staat zegt me daarom weinig, want met mijn ogen is niets mis. Intussen blijft directeur Rik van den Boog roepen dat de opleiding prima is, worden drie dezelfde type spitsen gekocht en zijn er geen buitenspelers. Zoals tweeënhalf jaar na zijn rapport ook voorzitter Uri Coronel een beleid heeft gevoerd dat op geen enkel gebied tot een verbetering heeft geleid.

Net als tweeënhalf jaar geleden kom ik tot dezelfde conclusie: er moet een grote bezem door Ajax. Toen wilde ik zelf nog de jeugdopleiding rigoureus aanpakken, alleen wilden de mensen op wie ik rekende dat uiteindelijk niet uitvoeren. Met alle gevolgen van dien.

Daar komt bij dat de club veranderd is in één grote vijfde colonne. Het begint al bij de ledenraad, waar normaal gesproken specialisten voor ieder facet binnen de club zouden moeten zitten. Nu bestaat het voornamelijk uit vriendjes en kennissen, die elkaar dekken. Uit deze ledenraad is weer het bestuur samengesteld, dat ook een meerderheid heeft in de Raad van Commissarissen, die uiteindelijk de directeuren benoemt.

Vanuit de ledenraad tot de directie is het dus één rode draad van mensen die elkaar dekken, terwijl de club steeds verder wegzakt. Allemaal zijn ze aan de haal gegaan met het paradepaardje.

In het belang van de club zou daarom iedereen moeten vertrekken. En dan helemaal opnieuw beginnen, net zoals in 1965. Toen nam Ajax de twee beste beslissingen ooit, door Rinus Michels als hoofdtrainer aan te stellen en Jany van der Veen nog nadrukkelijker bij de opleiding en scouting te betrekken. Twee mensen die niet alleen met Ajax waren opgegroeid, maar ook wisten waar de club voor stond en wat er nodig was om Ajax weer Ajax te laten zijn.

Van hun levenswerk is weinig meer over. Voor een Ajacied als ik, doet dat heel veel pijn.
Bron: http://www.telesport.nl
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 4 okt 2010 13:21
Citaat:
Column Cruijff: Goede spelers lopen te veel

Bron: De Telegraaf

Er ontstaat in de voetballerij steeds meer een trend om middenvelders en aanvallers te complimenteren die veel kilometers hebben gemaakt. Vaak is de conclusie, dat ze goed hebben gevoetbald. Dit staat haaks op mijn visie, dat ze dan meestal het slachtoffer zijn geworden van slecht uitgevoerd positiespel.

Tijdens EURO 2008 vond ik het al vreemd dat technische spelers als Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder rond de 10 kilometer per wedstrijd aflegden. Terwijl juist dergelijke types minder kracht zouden moeten verspelen om zo hun beste kwaliteit beter te kunnen gebruiken: het maken van acties. En hoe fitter je dan bent, des te effectiever is de actie. Die scherpte wordt aangetast naarmate je meer kracht verspeeld.

Ik blijf er daarom bij, dat als zo’n speler teveel kilometers loopt, het qua positiespel niet klopt. Ik ben er de laatste tijd extra op gaan letten tijdens de wedstrijden van Barcelona, één van de weinige ploegen die aan de top wèl weet hoe de posities moeten worden ingevuld. En wat blijkt? Tijdens de Champions-Leaguewedstrijden tegen Panathinaikos en Rubin Kazan legden Iniesta en Xavi samen 7,2 en 6,9 kilometers af. Dus zo’n 3,5 kilometer per speler. Nu zullen de metingen misschien een paar honderd meter kunnen verschillen, maar hier gaat het om het verschil van kilometers.

Voor mij toch het bewijs hoeveel extra’s er nog uit goede voetballers te halen is. Technici die vandaag de dag bij teveel teams het slachtoffer zijn van een visie die ze vaak dwingt meer kracht te gebruiken dan nodig is. Daarmee komen ze niet alleen in de wedstrijden minder tot hun recht, maar ook hun carrière wordt ingekort. Ze zijn sneller ’op’.

Terwijl het gewoon een kwestie van simpel en effectief trainen is. Oefenen op het zo innemen van de posities, dat er altijd twee aanspeelpunten zijn. En trainen op hoe er bij balverlies druk gegeven moet worden. Dit om te voorkomen dat er dan onnodige meters worden afgelegd. Doe je dat niet, dan worden de aanvallers gedwongen veertig meter terug te verdedigen. Terwijl het beter en effectiever is om honderd sprints van tien/vijftien meter te trekken, in plaats van steeds afstanden van veertig meter af te leggen.

Ooit was het positiespel het handelsmerk van het Nederlandse voetbal. Als je dan bekijkt hoe FC Twente en Ajax deze troef de afgelopen week in de Champions League uitspeelden, dan zie je dat dit niet optimaal is gebeurd. FC Twente is wat dat betreft het verst. De ploeg deed het eigenlijk uitstekend tegen Tottenham Hotspur, maar naast het feit dat ze door de arbitrage werden gepikt, moet je ook in staat zijn om negentig minuten geconcentreerd te blijven. Maar de intentie is er tenminste.

Bij Ajax zie je het alleen werken als de tegenstander zich terugtrekt, zoals AC Milan in de eerste helft deed. Maar zodra de Italianen druk gingen zetten, liep Ajax achteruit en bleef er van het positiespel weinig meer over. Dat was zonde, want ik had toch het gevoel dat dit AC Milan te pakken was.

De komende week speelt het Nederlands elftal tegen Moldavië en Zweden, twee tegenstanders die zich in gaan graven. Juist dan gaat het erom dat het veld goed breed wordt gehouden en dat de middenvelders gefocust zijn op de afvallende bal. Dat is de enige manier om een tegenstander onder druk te houden en te voorkomen dat er spelers onnodige meters maken.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 18 okt 2010 13:23
Zo was Nederland het slechte en Barcelona het goede voorbeeld en nu...
Citaat:
Genoten van Nederland, bang voor Barcelona

Bron: De Telegraaf

Ik mag soms over het Nederlands elftal klagen, maar als het goed is dan ben ik ook de eerste om dat toe te geven. Zoals tegen Zweden. Eerlijk is eerlijk, ik heb me prima vermaakt. Het was niet alleen leuk om te zien, af en toe genoot ik echt van uitstekende combinaties.

Natuurlijk kan je op de fouten gaan wijzen, maar dat is nu even niet relevant. Voetbal is en blijft een spel van fouten, dus dat houdt in dat het elftal alleen maar nog beter kan worden.

Want als dit de ingeslagen weg is, dan ben ik dik tevreden en kijk ik uit naar de toekomst. Je ziet mooie combinaties, je ziet kansen en doelpunten. En tegelijk constateer je, dat er nog veel ruimte is om bepaalde onderdelen te verbeteren. Zoals de omschakeling. Kun je nagaan, hoeveel beter je nog kan worden.

Zo'n goed gevoel als ik aan Nederland-Zweden over heb gehouden, zo somber zie ik de toekomst voor Barcelona in. De afgelopen week werd er een algemene vergadering gehouden, waarin het vorige bestuur volledig werd afgemaakt. Als je de nieuwe leiders moet geloven is er binnen de club zeven jaar lang sprake geweest van alleen maar misstanden.

Maar ze zijn nog een stap verder gegaan. Uit de 120.000 socios van de club zijn er 1050 geselecteerd om over een door het bestuur voorbereid voorstel te stemmen, om zo de vorige leiders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor een bedrag van tussen 50 à 60 miljoen euro dat de club door het wanbeleid onnodig kwijt zou zijn geraakt.

Het lot van Barcelona wordt dus in handen gelegd van zo'n 1000 leden, van wie de meesten geen enkel besef hebben hoe ze een begroting, inkomsten en uitgaven moeten beoordelen. Terwijl de te nemen beslissing enorme gevolgen voor de club kan hebben. Want als straks het voorstel wordt aangenomen, dan wacht de club een periode van zeker vier jaar waarin het nieuwe tegen het oude bestuur gaat procederen. Dat gaat niet alleen heel veel geld kosten, maar levert ook veel negatieve energie en publiciteit op.

Want zit het aan de top niet goed, dan lijdt de rest van de club daar ook onder. Kijk alleen maar naar hoe het Liverpool de afgelopen drie jaar is vergaan. Dat risico loopt Barcelona nu ook en dat doet extra pijn als je ziet hoe het elftal de laatste jaren heeft gespeeld en hoe fantastisch het ook dit weekeinde weer tegen Valencia voetbalde. Een lust voor het oog.

Je moet er daarom niet aan denken, dat dit straks allemaal onder druk komt te staan vanwege een competentiestrijd waar de voetballers, trainers en supporters verder buiten staan. Ik ben bang, dat Barcelona hiervoor straks een heel hoge prijs moet betalen.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 22-01-2009
Forum berichten: 2348
Nieuws reacties: 2
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 18 okt 2010 15:10
Ja maar het oude bestuur bij Barcelona was meer pro-Cruijff. Het oude bestuur heeft de fout gemaakt om Ibrahimovic en niet Villa te halen vorig seizoen. Verder lopen er zoals Bertje op het forum ook al eens een keer aangaf veel spelers rond, die voor miljoenen zijn gehaald en miljoenen verdienen, maar nog geen 10 keer in de basis staan. Sportief en qua opleiding is Barcelona dik in orde, maar de financiële man en de scouting moeten oppassen niet in herhaling te vallen.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 15 nov 2010 12:53
Citaat:
Een Ajacied schittert bij uitvaart Feyenoord-icoon Ome Fred

Bron: Ad.nl


Ik was nog een jonge speler toen ik wel eens bij hem langs moest voor salarisverhoging ofzo. Nou, dan moest je toch wel even met goede argumenten komen. Ik verdiende 35000 gulden en na het seizoen '68/'69 vroeg ik hem, hij was bestuurder toen, om opslag. ,,Heb je dan wat bijgeleerd het afgelopen jaar,'' zei hij toen. Ik maakte me er met een grap vanaf en vroeg hem of hij de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken, Luns, niet beter in dienst kon nemen. Die leek sprekend op Fred en kon ook nog eens heel goed leren. Maar de gedachte achter de reactie van Blankemeijer is me wel altijd bijgebleven. Je moet echt beter geworden zijn om meer salaris te krijgen. Ben ik het wel mee eens eigenlijk.

COLUMN Samen met heel veel andere mensen was ik zaterdag bij het afscheid van de vorige week overleden Fred Blankemeijer. Het was tamelijk indrukwekkend hoe deze oer-Feyenoorder een laatste groet kreeg. Ik was zeer geroerd door de manier waarop David Endt dat deed; hij was veruit de beste spreker in Rotterdam. En dan te bedenken dat David teammanager van Ajax is. Dat moet niet uitmaken, maar in deze tijd benadruk ik het toch graag.

Deze Ajacied zette Blankemeijer in zijn rede neer zoals ik altijd heb gevoeld dat Fred was; een man die op de achtergrond zijn liefde voor Feyenoord boven alles plaatste. Een ras-Ajacied zette dat gewoon fantastisch neer. Ik heb de tekst meegekregen omdat ik hem nog graag wil nalezen. Ik heb namelijk warme herinneringen aan Fred en die komen allemaal bij me op als ik het stuk van Endt lees. Ik vind dat Fred Blankemeijer een voorbeeld is geweest voor hoe je moet zijn bij een club; jezelf wegcijferen voor het uiteindelijke resultaat en het belang van de club.

Ik was nog een jonge speler toen ik wel eens bij hem langs moest voor salarisverhoging ofzo. Nou, dan moest je toch wel even met goede argumenten komen. Ik verdiende 35000 gulden en na het seizoen '68/'69 vroeg ik hem, hij was bestuurder toen, om opslag. ,,Heb je dan wat bijgeleerd het afgelopen jaar,'' zei hij toen. Ik maakte me er met een grap vanaf en vroeg hem of hij de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken, Luns, niet beter in dienst kon nemen. Die leek sprekend op Fred en kon ook nog eens heel goed leren. Maar de gedachte achter de reactie van Blankemeijer is me wel altijd bijgebleven. Je moet echt beter geworden zijn om meer salaris te krijgen. Ben ik het wel mee eens eigenlijk.

In de afgelopen week ben ik positief verrast door Bert van Marwijk. Met de selectie van Mark van Bommel en Robin van Persie, is hij kalm zijn eigen koers blijven varen. Dat waardeer ik altijd in een coach, kiezen voor het belang van je ploeg en geen politiek bedrijven. Dat er dan wel eens wat gevoeligheden liggen, daar moet je lak aan hebben.

Bij Bert had ik daar vroeger twijfels over, maar die zijn al lang geheel verdwenen. En hij heeft meteen zijn winst gepakt. Zijn selectie was nog maar net bekend of zowel Arsène Wenger bij Arsenal als Louis van Gaal bij Bayern München zag het plotseling als een voordeel dat hun spelers wat minuutjes gingen pakken. Tja, wat moesten ze anders zeggen? Van Marwijk heeft die houding bij die mannen geforceerd en dat vind ik knap. Ik weet zeker dat zijn spelers hem daarvoor terugbetalen; ze hebben bevestigd gekregen dat Van Marwijk er duidelijk op de eerste plaats voor zijn spelers is.

Geen idee of de bondscoach dat allemaal vooraf beredeneerd heeft, maar dat maakt me niet uit; hij speelt het goed.

In het verlengde van het gezeur over vermoeide en geblesseerde internationals kwam ik inspanningsfysioloog Raymond Verheijen weer eens tegen in de media. Ik verdraag zijn verhalen over periodisering en arbeid-rust en zijn gekoketteer met zijn werkgevers Guus Hiddink en Frank Rijkaard niet altijd. Guus won met de Russen van Nederland op het EK van 2008 en dat lag allemaal aan de goede periodisering van Raymond. Een paar dagen later werden ze door de Spanjaarden van de mat geveegd. En aan wie lag dat dan? Ik vind dat vaak gebakken lucht. Ik geloof in de waarde van een goede inspanningsfysioloog, maar je moet het allemaal niet te belangrijk maken.

Alle prestaties vallen of staan met vertrouwen; vertrouwen in jezelf en het vertrouwen wat je krijgt van je trainer. Een voetballer met vertrouwen speelt ook op anderhalf been een goede wedstrijd, bij wijze van spreken. Ik spreek uit ervaring. Als je vertrouwen toeneemt dankzij de aanpak van een man als Verheijen, dan moet je die gebruiken. Maar het kan nooit een doorslaggevende factor zijn. Sporters, maar eigenlijk iedereen, moeten vooral trainen om hun talent optimaal te kunnen benutten en daar dan op de eerste plaats het zelfvertrouwen uit halen. Zo simpel is het. Maar ik krijg vaak het idee dat mensen er belang bij hebben om het allemaal moeilijker te maken dan het is.
GertJan020


Geregistreerd: 28-10-2008
Forum berichten: 2175
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: Vlakbij 010
Geplaatst: Wo 17 nov 2010 16:48
[list">[size=150">Nightmare on Arena Boulevard[/size">

Het is 2 uur 's nachts, maar er brandt nog licht, thuis bij Vertonghen, Anita en Van der Wiel. Huiswerk van de trainer. Hoe te spelen als Suárez en El Hamdaoui sámen niet in vorm zijn? Dat is heavy shit. Hier hebben ze niet op gerekend, zeker de verdedigers niet. Het ging al zó lang goed. Doen alsof je een vrijstaande middenvelder zoekt, maar ondertussen al zeker weten dat je gewoon weer gaat terugleggen op Stekelenburg. Die is van de lange halen richting voorhoede een dubbele meniscus aan het kweken, of trapt zich binnenkort een fijne heupzenuwontsteking. Ajax-tactiek anno 2010, codenaam: Ischias. Luis en Mounir lossen het wel op. Maar nu dus even niet. Vervelend. Vurnon Anita staat peinzend op een wankel krukje voor zijn flip-over. Zet af en toe een pijltje naar voren, een kruisje door een aanvaller, schudt nee en kauwt dan zuchtend verder op de achterkant van zijn permanent marker. Moeilijk moeilijk.

De radeloze Vertonghen besluit om vrijdag op de training achter Mido weg te duiken, als de trainer vraagt wie er deze week over de tactiek heeft nagedacht. Hopelijk staan Ooijer, Alderweireld en Oleguer daar dan niet óók al, want er is plek zat. Verderop twittert Greg in onbegrijpelijk Engels een vage vraag over kruisende spitsen en opkomende middenvelders, in de hoop dat er iemand met een verlossende tweet respectvol reageert. That's how he lives. Maar niemand heeft een oplossing. Dan maar slapen nu, want over acht uur is het alweer Call of Duty bij Oranje. In zijn woelige slaap kan hij maar niet besluiten met welk wapen hij de linksbuiten van de tegenstander uit zal schakelen. Met een M16, een Uzi of een Ibrahimovic. De laatste is in ieder geval het meest dodelijk, weet hij zeker.

Ergens in Scheveningen klinkt op dat moment een harde schreeuw vanuit een donkere slaapkamer. "Nee, niet doen, niet doen! Dat zie ik zelf ook wel!" Mevrouw Jol knipt het licht aan. "Martin, wat is er toch, lieverd?"

Kletsnat van het zweet en nog half slapend, vertelt de geplaagde Ajax-coach over zijn droom. "Hij kwam de tribune af, liet de poort openmaken en ging naast me op de bank zitten. Hij begon te wijzen en zou me wel even vertellen wat er allemaal misging."

"Maar schat, dat is toch niet erg als dat echt zou gebeuren? Dat deed Johan Cruijff toch ook al eens bij Beenhakker?"

"Je begrijpt het niet, het wás Leo Beenhakker!", bromt Jol en hij is alweer op weg naar de volgende nachtmerrie, voordat vrouwlief haar troostende woorden heeft kunnen fluisteren. "Stop! Stop! Iedereen is al weg joh, mafketel!", schreeuwt hij. Waarschijnlijk iets met de bijziende drummer van Golden Earring, die in een verlaten ArenA de wave in wil zetten. Zoiets. Het zijn zware tijden voor Martin Jol. Eind vorig seizoen had iedereen nog last van zijn rug, van het op handen dragen van de iets te dikke Ajax-trainer, maar inmiddels loopt zelfs de voorzitter met een vd boogje om hem heen. Van een verliezend Ajax raakt heel Nederland in de war, zo lijkt het. Analytici buitelen in voetbal-talkshows hijgend over elkaar heen en kennen nog maar één club. Dat is duidelijk niet de nieuwe koploper uit Eindhoven.

De nacht van Rik van den Boog is nog het meest onrustig. Hij speelt in een boze droom verstoppertje met de directie en de ledenraad, op P2. In de verte hoort hij Keje Molenaar luid aftellen, maar Rik weet niet waar zich te verstoppen en steekt zijn hoofd dan maar besluiteloos in een berg zand. Aan zijn benen wordt hij er door Marc Overmars en Edo Ophof gelijk weer uit getrokken. Omhoogkijkend ziet hij in een wit licht een silhouet, die langzaam de berg afdaalt. "Marco?", stamelt Rik.

"Hij wie een crisis niet ziet, heb zich teveel zand in de ogen laten strooien", zegt de man als hij beneden aankomt. Het is Johan Cruijff, die zijn hand uitsteekt om de Algemeen Directeur overeind te helpen. "Zullen we dan nu maar samen Ajax gaan helpen?", glimlacht hij vriendelijk. Maar bange Rik weigert de hand en zit met een ruk rechtop in bed. Klaar wakker.

De volgende ochtend is iedereen wat stiller dan anders. Men denkt na over wat eenieder die nacht in de slaap is overkomen. Behalve Suárez. Die lacht zijn overbite bloot en heeft het hoogste woord. Hij heeft eindelijk weer eens heerlijk geslapen. Op het trainingsveld roept hij in het Spaans uitdagend naar zijn zwijgende medespelers. Al weken won hij met twee vingers in de neus het latje trappen na de training. Maar vandaag lukt het niet meer. Elke bal valt telkens nét onder de lat, buiten het bereik van Stekelenburg en Verhoeven. Luis wíl de lat wel raken, maar kán het niet meer. Aan de rand van het veld zien Martin Jol en zijn gasten Louis van Gaal en Johan Cruijff het lachend aan. Dit is een teken. De nachtmerrie is voorbij. En inderdaad: aan de hand van een ouderwets trefzekere Suárez wordt koploper PSV in een kolkende ArenA swingend zoek gespeeld!

Dan loopt mijn wekker af. De regen slaat onophoudelijk tegen het slaapkamerrraam. Het is zaterdagochtend, 20 november. Laat ik me nog maar een keer omdraaien. Het wordt sneller avond dan je zou willen.[/list">


Ik kreeg hem gemaild van een vriend, heb dus geen bron.
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 20-10-2009
Forum berichten: 4733
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Wo 17 nov 2010 17:51
Prachtige column, het onderwerp is natuurlijk erg actueel en je gaat je nog verdiepen in hoe die situaties met Rik van den Boog en Martin Jol daadwerkelijk wel niet zijn. Heb hem met plezier zitten lezen, geweldig. En oohja, laat zijn voorspelling over Ajax - PSV dan ook maar uitkomen ook.
AFCAlub


Geregistreerd: 18-11-2010
Forum berichten: 10
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 18 nov 2010 15:07
Citaat:


Door Bart Vlietstra

Opperhoofd Jaap de Groot (chef-sport van De Telegraaf) heeft verordonneerd dat alle barbertjes moeten hangen en zijn indianen voeren die opdracht trouw uit.

De Telegraaf krijgt namelijk te weinig nieuws uit Zuid-Oost, bovendien is men ontrouw aan de spelopvattingen van beste vriend Johan Cruijff. En dan is er nog de TEG-affaire waarbij de naam van een andere volksheld, Marco Borsato, door het slijk is gehaald.

Alle pijlen dus op algemeen directeur en voormalig TEG-medeaandeelhouder Rik van den Boog. "Sinds die TEG-zaak loopt, is de soap tegen mij begonnen", bevestigt Van den Boog deze week in een openhartig interview in het magazine NUsport.


Omgebogen

Iedere oud-Ajacied die in het straatje van De T. praat, wordt opgetrommeld bij deze coupepoging. Of hun staat van dienst nu groot (Cruijff), gemiddeld (Marc Overmars, Stanley Menzo) of klein (Edo Ophof, Peter Boeve, Tscheu La Ling) is, maakt niet uit; zo gul als een goedheiligman worden de chocoladeletters uitgedeeld.

Hoe dwaas de uitspraken ook zijn. Volgens Cruijff gaat Ajax 'Feyenoord achterna', ook La Ling meent dat het 'financieel heel erg bergafwaarts gaat'. Ophof is in al zijn wijsheid tot de conclusie gekomen dat 'het beestje ziek is en geholpen moet worden'. Terwijl Ajax toch echt in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar een kleine winst heeft geboekt.

Dat mag gerust een wereldprestatie worden genoemd, want de erfenis uit het koop-maar-raak-tijdperk van Cruijff-protégé's Marco van Basten en Henk ten Cate was gigantisch.


In het nauw

Van den Boog is strijdbaar. In NUsport-magazine: "We hebben zakelijk grote stappen gemaakt. Als dan een paar mensen blijven zeuren dat het slecht gaat, blijf ik juist zitten."

Voor een langer verblijf van trainer Martin Jol moet gevreesd worden. Nee, de Scheveninger zal niet ontslagen worden door de huidige clubleiding. Ze zouden gek zijn. Jol bezorgde Ajax een recordaantal punten, de beker én kwalificatie voor de Champions League.

Dat zijn ploeg nu minder draait is voor een groot deel terug te voeren op het krankzinnige aantal wedstrijden dat zijn dragende spelers te verstouwen kreeg in 2010.


Vakman

De aanrukkende tegenwind vanuit Sloterdijk, waar De Telegraaf zetelt, helpt niet mee. De eergevoelige trainer voelt zich in het nauw gedreven en wisselt vaker dan we van hem gewend zijn. Als er deze winterstop weer een Engelse middenmotor aanbelt, lijkt het me goed voorstelbaar dat Jol zijn biezen pakt.

'Nergens is er zoveel gezeik als bij deze club', vernam ik van een intimus van Jol. Na Co Adriaanse en Louis van Gaal dreigt dus een derde vakman gewurgd te worden door De Telecruijff, zoals Adriaanse de bondgenoten ooit treffend samenvatte.

Gelukkig is Peter Boeve beschikbaar.


Wat een domme column, je kan wel de rik van de boogen van deze wereld napraten maar een echte supporter van AJAX weet de mening van de allergrootste voetballer die Nederland ooit heeft gehad te waarderen.

Een Rik van de Boog moet god op zijn blote knietjes danken dat een man als JC met hem wil praten. Martin Jol is geen slechte trainer absoluut niet maar het is geen trainer voor AJAX, AJAX heeft een trainer nodig die de jeugd beter maakt en ze de kans geeft zich te ontwikkelen en Jol geeft liever de voorkeur aan " has beens" als Mido, Taino of het allerergste voorbeeld Ooijer...

Dat een speler als Toby nu moet wijken voor een speler als Ooijer is belachelijk.
Spelers als Josefzoon , Bonevacia en Blind hadden al lang gebracht moeten worden. Zeker een Blind die zo meekan op de linksback positie ipv een Anita die ik zelden fatsoenlijk heb zien voetballen.

AJAX is overgenomen door mensen zonder voetbal know how, zonder echt ajaxgevoel, zonder de eer te voelen die je zou moeten voelen om bij de mooiste club van de wereld te mogen werken.

En dat bedoeld JC, mensen met een AJAX achtergrond, die het beste voorhebben met AJAX, die moeten AJAX runnen.

Slop, van der Aat en van de Boog , hou de kleine eer die jullie nog hebben aan je eigen en stap op, en laat de verlosser het werk doen , en de juiste mannen op de juiste plek zetten.
AFCAlub


Geregistreerd: 18-11-2010
Forum berichten: 10
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 18 nov 2010 15:09
Ik lees al lang op ajaxfans, maar toen ik deze column zag, moest ik gewoon ff reageren...
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 18 nov 2010 15:49
Daar is dit forum voor he, AFCAlub! <img src='smilies/icon_biggrin.gif' /> Welkom! <img src='smilies/ajaxsjaal.gif' />
AFCAlub


Geregistreerd: 18-11-2010
Forum berichten: 10
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Do 18 nov 2010 16:10
Ja idd!

Dank je!
sincere1983


Geregistreerd: 17-05-2009
Forum berichten: 3150
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Vr 19 nov 2010 09:39
En daarnaast begint die snuiter van nusport ook over het financiële plaatje en dat is juist een van de dingen waar Cruijff de nadruk veel minder op legt.

Cruijf gaat het vooral aan het hart dat het jeugd-, scouting- en aankoopbeleid niet loopt (het sportieve aspect dus) en niet meer des Ajax is.
Mits deze 3 punten op orde zijn is het fnanciële deel ook helemaal geen discussiepunt want dat lost zichzelf wel op dan.
Snoey


Geregistreerd: 30-07-2008
Forum berichten: 45
Nieuws reacties: 0
Woonplaats: -
Geplaatst: Vr 19 nov 2010 09:48
Was het ook maar zo makkelijk. "Als het sportief goed komt, dan komt het financieel ook vanzelf goed." Die vlieger gaat gewoon niet op. Ik heb het al eens in een nieuws reactie gezegd, maar ik vind dat de beweegredenen van Cruijff kloppen als een zwerende vinger. Echter, is Cruijff totaal het zicht kwijt op hoe je een club moet runnen in de huidige voetbal wereld. De man denkt nog pre-Bosman-arrest en neemt aspecten als marketing totaal niet mee in zijn visie. De waarheid ligt ergens in het midden. Edo Ophof kom d'r maar in!
Anoniem
Gedeactiveerd


Geregistreerd: 18-08-2007
Forum berichten: 22238
Nieuws reacties: 1
Woonplaats: -
Geplaatst: Ma 29 nov 2010 13:18
Citaat:
Cruijff is een geschenk uit de hemel

Bron: Voetbal International

Johan Cruijff is een integere man. Dat weet ik zeker. Met Jaap de Groot en Frits Barend vormde ik tijdens zijn actieve periode een select groepje journalisten dat kind aan huis was in Vinkeveen en later in Barcelona.

Ik trok jaren met hem op en kan niets naars over hem melden. Hij was eigenlijk teleurstellend bescheiden voor zo’n grote voetballer. Cruijff hanteerde ouderwetse fatsoensnormen en runde zijn gezin alsof het om de ultieme hoeksteen van de samenleving ging.

Zijn voetbalvisie is uniek, Cruijff streefde altijd naar oogstrelend en spectaculair aanvallend spel. Hij weigerde via een sluwe counter te winnen. Daardoor nam hij af en toe roekeloze risico's, wat voor zijn tegenstanders een reden was met het nodige leedvermaak te melden dat Cruijff geen verstand van verdedigen had.

Hij heeft me meermalen verteld dat een coach van een topclub financieel onafhankelijk moet zijn, zodat hij dan bij het nemen van zijn beslissingen geen rekening hoeft te houden met de eventuele gevolgen voor zijn gezin. Cruijff wilde zich niet schamen voor het voetbal waarvoor hij verantwoordelijk was. Hij is een echte liefhebber, een fijnproever.

En hij heeft vreemde trekjes. Er bestaan maar twee clubs voor hem: Ajax en Barcelona. In het souterrain in Barcelona regende het via de fax aanbiedingen van alle Europese topclubs, maar meestal las Cruijff die brieven niet eens. En na zijn vertrek in 1996 zette hij definitief een punt achter zijn actieve carrière.

Bij Barcelona maken de beleidsbepalers inmiddels dankbaar gebruik van de adviezen van de voormalige Nummer 14. Niemand voelt zich aangevallen of bedreigd, want iedereen weet dat Cruijff geen enkele functie ambieert en dat hij het beste met de club voor heeft.

Die houding staat haaks op het achterdochtige en angstige gedrag van de Ajax-bobo’s. Zij ervaren Cruijff als een luis in de pels en als een man die de macht in Amsterdam wil overnemen.

Om zichzelf tegen het dreigende grote gevaar te wapenen, braken voorzitter Uri Coronel, directeur Rik van den Boog en trainer Martin Jol voortdurend denigrerende teksten uit over de man die hun club groot maakte.

Zwakke broeders en mensen met een slecht geweten zien achter elke boom een vijand. Zonder het te beseffen speldt de Ajax-leiding zichzelf een brevet van onvermogen op, want Cruijff wil alleen maar helpen. Hij groeide op in Betondorp, op een steenworp afstand van De Meer.

Zijn vader Manus was een Ajacied, zijn stiefvader ome Henk was terreinknecht, zijn moeder was huishoudster bij trainer Vic Buckingham en Cruijff zelf was na Piet Keizer de tweede fullprof op de loonlijst.

De voormalige sterspeler is een oprechte supporter die zijn club vanuit Barcelona volgt en zich al jaren zorgen maakt. Hij laat dat keer op keer blijken, maar de raad van commissarissen en de directie zijn te trots en te bang om hem uit te nodigen voor een gesprek en de op- en aanmerkingen van het wereldberoemde erelid serieus te nemen.

Cruijff houdt van een pragmatische aanpak, hij is bepaald geen zachte heelmeester. Hij wil de volgens hem noodzakelijke reorganisatie bij de basis starten, omdat de jeugdopleiding in zijn ogen niet goed functioneert.

Twee jaar geleden leek het er eindelijk van te komen, maar trainer Marco van Basten stond niet toe dat ook zijn vrienden slachtoffer zouden worden van de sanering, waardoor Cruijff alweer afreisde naar Barcelona voordat hij was begonnen.

Doordat hij via een schotel alle wedstrijden van Ajax volgt en door zijn boezemvriend Rolf Groteboer bijna dagelijks op de hoogte wordt gehouden van alle interne ontwikkelingen, maakt hij zich opnieuw zorgen. Hij ziet zijn jeugdliefde afglijden en verloederen tot een zieltogende club.

Hij gebruikt zijn column in De Telegraaf als spreekbuis, maar heeft niet door dat de grootste krant van Nederland zijn boodschap als een hetze misbruikt. Dezelfde krant schept er ook genoegen in directeur Van den Boog structureel af te schilderen als de kwade genius achter de faillissementen van zanger Marco Borsato, terwijl de rechter die conclusie nog niet heeft getrokken.

Ik begrijp overigens heel goed waarom de heren Coronel, Van den Boog en Jol elke opmerking van Cruijff bagatelliseren. Ze weten dat ze wanbeleid voeren en daardoor kwetsbaar zijn, en ze willen ten koste van alles overleven, doordat hun ego's veel groter zijn dan het belang van Ajax.

De drie verschuilen zich voortdurend achter het feit dat ze met de erfenis van hun voorgangers te maken hebben. Dat is niet onjuist, maar sinds de huidige beleidsbepalers aan de macht zijn, is het mismanagement schrijnender dan ooit tevoren.

Coronel schreef een uitstekend beleidsrapport, nadat zijn voorgangers al die trainers die de laatste tien jaar langskwamen veel te veel macht hadden gegeven en er daardoor een onthutsende kapitaalsvernietiging was geweest.

Nieuwe passanten zouden hun eigen hofhouding niet meer mogen meebrengen, maar moesten werken met de door Ajax aangestelde technische staf en er zouden geen breedte-aankopen meer worden toegestaan. Aankopen moesten daadwerkelijk iets toevoegen aan het elftal.

Als Coronel karakter zou hebben, was hij al opgestapt, want vanaf zijn eerste dag als voorzitter heeft hij zijn eigen rapport genegeerd. Voor het enige lid met een voetbalachtergrond in de ledenraad, Theo van Duivenbode, was dat een reden op te stappen.

Ook Van den Boog heeft boter op zijn hoofd. Hij geeft Jol de ruimte voortdurend veteranen aan te trekken die niets toevoegen aan de ploeg, waardoor het gevoerde beleid een minachting van de eigen jeugdopleiding is.

Er is tien jaar intensief geïnvesteerd in een jong talent en op het moment dat hij als wisselspeler aan het eerste elftal kan ruiken om ervaring op te doen, wordt zijn plaats ingenomen door de met overgewicht kampende Mido, terwijl André Ooijer de goed functionerende Toby Alderweireld verving.

En ondanks verontrustende rode cijfers werd Mounir El Hamdaoui gekocht, waardoor de club nog steeds geen specifieke vleugelspits onder contract heeft, terwijl sindsdien de transferwaarde van Luis Suarez gehalveerd is. Tel uit je winst.

In het verleden kregen de passanten veel macht, maar sinds de komst van Jol heeft de beroemde Ajax-cultuur plaatsgemaakt voor de Jol-cultuur. De club had het kunnen weten, want ook bij Tottenham Hotspur en Hamburger SV werd de leiding gek van zijn gezeur om spelers en het feit dat hij op allerlei posities in de club relaties wilde aanstellen.

Bij Ajax is de passant Jol nu trainer/coach én technisch directeur. Hij bepaalt alles. Jol weet dat er geen geld is, maar blijft desondanks zaniken om voetballers die het elftal niet sterker maken. Zijn broer Cock, een voormalig leraar en gemeenteraadslid, functioneert als zijn invloedrijke rechterhand.

Dezelfde Martin Jol durft met zijn Soprano-act het beroemde rapport terzijde te schuiven als niet relevant en Cruijff neer te zetten als een notoire querulant die al jaren op de achtergrond voor onrust zorgt.

Een fatsoenlijke club roept een werknemer die een erelid als een onbeduidende lastpost afschildert tot de orde, maar de heren hebben allemaal hetzelfde doel: overleven. De directeur laat zich chanteren door Jol die naar Fulham dreigt te vertrekken en herhaalt steeds dat hij hem nooit zal ontslaan.

Dat is nobel en het is niet aan de orde, maar Van den Boog kan in de situatie komen dat Jol in het belang van Ajax móét worden ontslagen.

Als Ajacied, supporter en buitenstaander hoef je de club maar te volgen om tot de conclusie te komen dat het de hoogste tijd is eens naar Cruijff te luisteren. Net als bij Barcelona wil hij overal in de organisatie van Ajax mensen met een clubverleden.

Niet iedere ex-speler is daarvoor geschikt, maar Keje Molenaar en Theo van Duivenbode hebben tijdens hun maatschappelijke carrière bewezen dat ze die verantwoordelijkheid aankunnen. Marc Overmars kan in de toekomst een ideale technisch of algemeen directeur worden, want hij heeft geen trek in een positie in de ledenraad.

Als beleidsbepaler kun je jezelf en de buitenwereld wel blijven wijsmaken dat alle voetballers dom zijn en dat de zittende staf het uitstekend doet, maar Cruijff is met zijn 63 jaar nu op een leeftijd dat hij voor de laatste keer zijn nek wil uitsteken.

En mensen die bang zijn voor de confrontatie met hem, verdienen het niet een functie bij Ajax te bekleden. Cruijff is namelijk een geschenk uit de hemel. Hij heeft een Ajax-hart, wil geen baan, geen geld en geen macht.

Cruijff wil louter helpen om de club weer op poten te zetten. Zo'n interim-manager moet je koesteren. Hij heeft het al eens bewezen, hij heeft Ajax groot gemaakt en bezit de juiste voetbal- en toekomstvisie.

Cruijff is geen man die zich op het ereterras van leedvermaak op de dijen slaat. Hij is de enige met de status en het charisma om Ajax te kunnen renoveren. Dat gaat ten koste van bepaalde personen, mensen die altijd roepen dat de club groter is dan wie ook. Ik ben benieuwd welke beleidsbepalers tot de oprechte Ajacieden behoren.


Johan Derksen
+ Nieuw bericht <<<   <   7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  15   >   >>> + Nieuw onderwerp
Actieve onderwerpen Wie is er online? Actieve leden
Actieve onderwerpen: 0 Leden online: 0 Actieve leden: 1.885
Berichten: 213.629 Onderwerpen: 2.459 Nieuwste lid: BobbiScapy
Jouw berichten: inloggen | registreren Onderwerpen bekeken: 18.004.832 Forums: 45
= actief onderwerp = inactief onderwerp  
Forumoverzicht » Ajax: Seizoen 2011/12 » Algemeen » Columns
Ga
Zoeken: